1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Talvinen Seilin saari kiinnostaa matkailijoita – puuhaa löytyy lomalaisille ja etätyöntekijöille, katso hyinen merimatka Yle Areenassa

Tutut kesälomakohteet vetävät nyt myös talvimatkailijoita. Seiliin pääsee yhteysaluksella, vieläpä ilmaiseksi.

matkailu
Talvinen Seilin saari houkuttelee etätöihin ja lomalle
Talvinen Seilin saari houkuttelee etätöihin ja lomalle

Matkakohteet löytyvät tämän vuoden talvilomaviikoilla pitkälti kotimaasta. Koronatilanteen takia pitkiä reissuja, saati ulkomaanmatkoja kehotetaan välttämään. Monet luontokohteet ovatkin saaneet uutta kävijäkuntaa.

Seilin saari Turun edustalla on monille historiasta ja luonnosta kiinnostuneille suosikkikohde kesällä, mutta sinne pääsee myös talvella. Monelle saattaa olla yllätys, että yhteysaluskyyti talvisella Saaristomerellä on ilmainen.

Seilin kirkko.
Seilin kirkko rakennettiin 1733–1734.Minna Rosvall / Yle

Majoitustiloja on avattu tavallisille turisteille, ja saarella työskentelee myös etätyöntekijöitä.

Lahtelainen Tanja Aaltonen viihtyy talvisessa maisemakonttorissaan. Asiakaspalvelutehtäviä pääasiassa hoitavalle Aaltoselle tietokone on tärkein työkalu.

Tanja Aaltonen vieraili Seilin saarella ensi kertaa pari vuotta sitten, ja sen pitkä, synkkäkin historia kiehtoo häntä. Kun hän näki vinkin mahdollisuudesta tulla etätöihin saarelle, päätti hän tarttua tilaisuuteen.

– Kun kotitoimistossa oli istunut miltei vuoden, on mahtavaa nähdä Seili näin talvella. Tulin sunnuntaina, ja olen täällä viikon ennen varsinaista talvilomaani, kertoo Aaltonen.

Matkailutoimintaa vetävä yrittäjä Gustav Ramberg arvioi talvilomaviikoilla kertyvän noin 150 majoitusvuorokautta. Vieraita kiinnostaa niin saaren historia kuin nykypäiväkin.

– Tietysti tarvitaan tarpeeksi kävijöitä näin talvella, kun meillä on henkilökunta paikalla. Nähdäkseni voisimme pitää muitakin viikkoja auki kuin vain talvilomaviikot.

Seilin sairaalan päärakennus, Saaristomeren tutkimuslaitos.
Seilillä on synkkä historia spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikkana. Mielisairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja päärakennuksessa toimii nyt Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.Minna Rosvall / Yle

Tamperelainen Kaarina Ojasti oli saapunut Seiliin lapsenlapsensa Seidi Jungarin kanssa viettämään laatuaikaa.

– Nyt ei ollut kauheasti vaihtoehtoja lähteä minnekään, ja kun näimme Facebookissa ilmoituksen, tuli mielikuva, että tuo voisi olla ihanaa, erilaista ja rauhallista. Olen käynyt täällä muutaman kerran, toissa kesänä täällä oli ihan vihreää.

Tarkoituksena oli kierrellä polkuja lapsenlapsen ja koiran kanssa. Kaikeksi onneksi viime tingassa mukaan oli tarttunut kunnolliset talvikengät, lauhtuminen ja vesisade kun ovat tehneet kulkureitit liukkaiksi.

Paraislainen Seidi Jungar kertoi viettäneensä usein talvilomia Ruotsissa, mutta läheinen Seili oli nyt hyvä vaihtoehto.

– Tämä on tuttu ja jännittävä paikka. Olen ollut täällä kerran ennen, ja nyt täällä on lunta ja jäätä, se on jännää. Nyt lepäämme ja syömme täällä mummin kanssa, kertoi Seidi Jungar.

Varhainen talviaamu Saaristomerellä.
Sininen hetki Saaristomerellä ennen päivän valkenemista matkalla Seiliin.Minna Rosvall / Yle

Yhteysaluksella Seiliin pääsee päivittäin myös talviaikaan.

Tutkimusassistentti Tiia Karpela matkasi tiistaiaamuna aluksella tuoreen silakkasaaliin kanssa.

Saaristomeren tutkimuslaitoksessa on jo pitkään tutkittu muun muassa ympäristönmuutosten vaikutuksia merkittävään ruokakalaan, silakkaan. Karpelan tiistainenkin kalansaalis päätyi puntariin, ja tarkoituksena on selvittää silakoiden rasvaprosentin ja lihasmassan muutoksia viime vuosikymmeninä.

Turun yliopiston laitos toimii vanhassa "hourujenhuoneessa", eli mielisairaalassa, jonka toiminta loppui 1960-luvulla. Seili tunnetaan myös spitaalisten saarena, ja vuosisatojen saatossa se on nähnyt lukemattomia synkkiä ihmiskohtaloita.

– Viime syksynä, kun täällä ensimmäisiä kertoja oleskelin itsekseni, oli ehkä joskus vähän jännittävää iltojen pimetessä. Mutta täällä on todella hiljaista, rauhallista ja turvallista olla, vaikka joskus saattaa mielikuvitus vähän laukata, hymähtää Tiia Karpela.

Yhteysalus Merituuli.
Pääsimme yhteysalus Merituulen matkassa talviselle Saaristomerelle, Seilin saareen.Minna Rosvall / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 24.2.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

Kaikki kehottavat nyt viettämään koronaturvallista talvilomaa, mutta miltä se lopulta näyttää? Lähetä kuva ja paras lomavinkkisi!

Suomalaisten matkailu keskittyi kotimaan mökkeilyyn koronasyksynä

Lue seuraavaksi