Hyppää sisältöön

Paljastaako valvontakamerassa näkyvä Passatin vanne Pekka Katajan murhaa yrittäneen henkilöllisyyden? Oikeus arvioi kirjallisia todisteita

Vastaaja kiistää osallisuutensa ja sanoo olleensa kotona tapahtuma-aikaan. Syyte perustuu suurelta osin kirjallisiin todisteisiin.

Vastaajan omistaman Volkswagen Passatin näköinen auto tallentui Jämsänkosken Nesteen valvontakameran kuvan yläkulmaan kello 9.57.53. Kuvassa näkyvä kellonaika on väärä. Kuvassa näkyvä tankkaaja ei liity asiaan. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja

Syyttäjien mukaan Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies meni Katajan asunnolle omalla Volkswagen Passatillaan 17. heinäkuuta 2020. Autossa oli vastaaja ja tuntemattomaksi jäänyt mies.

Tiistaina oikeudessa keskityttiin muun muassa valvontakameran kuviin, joissa näkyy vastaajan omistaman Volkswagen Passatin kaltainen auto.

Esitutkinnassa poliisi sai haltuunsa valvontakameran kuvia, joissa näkyy harmaa Passat-farmari Jämsänkoskella tapahtuma-aikaan. Rekisteritunnusta poliisi ei ole pystynyt erottamaan kuvista.

Esitutkinnassa selvitettiin laajasti kyseisten autojen yleisyyttä. Huomiota kiinnitettiin auton vanteisiin, tummennettuihin takalaseihin ja kylkilistaan, joiden yhdistelmä rajaa mahdollisten autojen joukkoa.

Eräästä yksityisestä valvontakamerasta poliisi sai lähikuvan ohi ajaneen Passatin vanteesta.

Esitutkinnassa vastaajan autoa ja Jämsänkoskella tekoaikaan nähtyä autoa pyrittiin yhdistämään toisiinsa valvontakameran kuvista poimituilla yksityiskohdilla. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin ja aluesyyttäjä Janne Kangas ovat sitä mieltä, että tuntomerkit rajaavat samanlaisten autojen joukkoa huomattavasti.

Puolustuksen asianajaja Ari Nieminen on sitä mieltä, että vastaavanlaisia autoja on silti niin paljon, että tuntomerkeistä ei voi päätellä vastaajan auton olleen Jämsänkoskella.

Nieminen myös huomautti, että vastaajan autossa on lähes aina taakkatelineet. Valvontakameroissa näkyvässä autossa taakkatelineitä ei ole.

Verta lensi kattoon asti

Syyttäjät lähtevät siitä, että vastaaja on toinen Katajan asunnolle menneistä tekijöistä ja syyllinen murhan yritykseen. Vaihtoehtoisesti he syyttävät vastaajaa avunannosta murhan yritykseen.

Se tiedetään, että Katajan asunnolle tulleet miehet juonivat itsensä sisään valepaketin avulla. Kun Kataja avasi oven, miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa.

Valepaketti jäi hyökkääjiltä Katajan asunnolle, ja siitä löytyi vastaajan sormenjälkiä. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja

Syyttäjän mukaan käytetty väkivalta kertoo murhaamistarkoituksesta. Toinen miehistä löi Katajaa noin 20 kertaa päähän niin, että Katajan kallo murtui. Väkivalta jatkui potkimisena vielä, kun Kataja kaatui ja loppui vasta, kun tämä menetti tajuntansa.

Väkivalta oli niin voimakasta, että verta lensi eteisen kattoon.

Syyttäjän mukaan tekijöiden kengät ja vaatteet ovat todennäköisesti tahriintyneet vereen.

Todistaja näki, kuinka kaksi miestä poistui Katajan rappukäytävästä. Toinen todistaja näki, kuinka miehet nousivat pihalla odottavaan autoon. Toinen nousi kuljettajan paikalle, toinen oikealla takaistuimelle.

Toisella miehistä oli todistajan mielestä kädessään vasara.

Kuljettaja käynnisti auton ja poistui nopeasti länteen.

Sormenjäljet paketissa

Vastaajan yhdistää tekoon valepaketista löytyneet sormenjäljet. Sormenjälkiään vastaaja perustelee sillä, että hän on aiemmin, mahdollisesti jopa vuosia aiemmin käsitellyt pakettia.

Niemisenmukaan oikeat tekijät olivat huolellisia ja käsittelivät pakettia hansikkain. Tästä kertoo hänen mukaansa sekin, että hyökkääjät jättivät paketin Katajan asunnolle.

Niemisen mukaan heillä ei ollut syytä ottaa pakettia mukaansa, koska he tiesivät sen olevan puhdas sormenjäljistä.

Oranssi FedEx-postituslaatikko.
Syyttäjällä on lukuisia niin sanottuja aihetodisteita, jotka eivät suoraan todista vastaajaa syylliseksi. Puolustuksen mukaan se pystyy kumoamaan kaikki syyttäjän väitteet.

Esitutkinnassa Pekka Katajaan kohdistuneen väkivallan motiiviksi epäiltiin Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen kaunaa Katajaa kohtaan. Pekka Kataja oli yksi perussuomalaisista, jotka estivät Torssosen asettumisen ehdolle eduskuntavaaleissa perussuomalaisten listoilta.

Teemu Torssonen oli useita kuukausia vangittuna teosta epäiltynä, mutta syytettä häntä vastaan ei nostettu.

Silti syytteen saanut mies kytkeytyy syytteessä Torssosen väitettyyn kaunaan Katajaa vastaan, sillä syyttäjien mukaan Torssosella on ”vahvasti samanmielistä kannattajakuntaa”. Syyttäjät katsovatkin, että jotkut Torssosen kannattajista ovat mahdollisesti oma-aloitteisesti ryhtyneet suunnittelemaan Katajan murhaa.

Vastaaja kiistää kaiken

Vastaaja kiistää liittyvänsä tekoon millään tavalla. Hän kertoo olleensa kotona Tuusulassa tapahtuma-aikaan. Vastaajan mukaan myös hänen autonsa oli kotona.

Syyttäjän mukaan vastaajan kännykkä on paikantunut tekoaikaan Tuusulaan. Myös miehen tietokone on ollut Tuusulassa. Vastaajalla oli normaali etätyöpäivä, mutta hän ei vastaillut työsähköposteihinsa tekopäivän aikana.

Oikeuden istunnon alussa vastaaja ei vältellyt kuvaamista. Hänen kasvoistaan suuren osan peitti kuitenkin koronamaski.

Asianomistaja Pekka Kataja puolestaan otti kasvomaskin pois siksi aikaa, kun media kuvasi häntä. Yleisön joukkoon asettui myös Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen, joka oli asiassa epäiltynä ja tutkintavankeudessa. Häntä vastaan ei nostettu syytettä.

Luennoitsija ja videobloggaaja

Vastaaja oikeuden istunnossa tiistaiaamuna. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Vastaaja on ympäristöaiheista luennoiva, Jyväskylän yliopistosta valmistunut 41-vuotias mies. Vastaajaa ei ole julkisuudesta laajalti tunnettu, mutta hän on harjoittanut myös julkista toimintaa.

Mies toimi Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen poliittisen tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Hän on myös julkaissut englanninkielisiä, maahanmuuttovastaisia ja nationalististisia videoita äärioikeistolaisella sivustolla, jota pitävät yllä Yhdysvaltalaiseen alt-rightiin ja uusnatseihin linkittyvät henkilöt.

Videoilla mies esiintyi omilla kasvoillaan ja nimestään johdetulla nimimerkillä.

Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona ja torstaina.

Päivitys 23.2.2021 klo 17.08: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon lisättiin tietoa oikeudenkäynnin edetessä. Päivittäminen on lopetettu.

Lue lisää:

Syyttäjä: Pekka Katajaa vasaralla hakannut oli tekemässä murhaa, jollaista ei ole nähty 90 vuoteen – todisteina sormenjälkiä ja autokuvia

Tällainen on Pekka Katajan murhan yrityksestä epäiltynä vangittu videobloggaaja ja Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtaja

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Poliisi epäilee: Teemu Torssonen lavasti poliittisen iskun autoonsa, jotta ei menettäisi ampuma-aseitaan – aseet löytyivät kaverin luota

Teemu Torssonen istui viisi kuukautta vankilassa epäiltynä poliittisen murhan yrityksestä – nyt hän palaa valtuustoon ja haluaa jatkokaudelle

Syyttäjä: Teemu Torssoselta löytyi hahmotelma ”sissiarmeijasta” – vain Torssosen tukijaa syytetään Pekka Katajan murhan yrityksestä