1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Helsingin seudulle halutaan tiukemmat rajoitukset: ensiksi vähennettäisiin lähikontakteja julkisissa tiloissa, seuraavaksi pohditaan asiakastilojen väliaikaista sulkemista

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä teki tänään tiistaina suosituksia aville. Ryhmä kokoustaa uudestaan tulevana torstaina.

koronavirus
Jan Vapaavuori Ylen haastattelussa PKS koronakoordinaatiorymän tiedotustilaisuudessa.
Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan kiristyksiä on varmasti tulossa.Matti Myller / Yle

Helsingin seudun virustaistelussa varaudutaan rajoittamaan ihmisten kontakteja toisiinsa julkisissa tiloissa. Pääkaupunkiseudun koronaryhmä suosittelee myös kuntosalien sulkemisen mahdollistavan pykälän käyttöönottoa mahdollisimman pikaisesti.

Ryhmä päätyi tiistain kokouksessaan suosittelemaan, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 d toimeenpanosta välittömästi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa tai muissa asiakastiloissa toiminta on järjestettävä niin, että ihmisten ja seurueiden on todella mahdollista välttää kontakti toisiinsa.

Tämä voi tapahtua esimerkiksi asiakasmäärää rajoittamalla tai järjestelemällä tiloja uudelleen. Koordinaatioryhmä on jo aiemmin kehottanut julkisia ja yksityisiä toimijoita valmistautumaan rajoituksen käyttöönottoon.

Lisäksi koronaryhmä suosittelee, että avi päättäisi mahdollisimman pian ottaa myös pykälän 58 g pääosin käyttöön. Tällöin kuntien olisi mahdollista sulkea asiakastiloja väliaikaisesti. Tämä voisi koskea esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja, joukkueurheilutiloja, kylpylöitä, yleisiä saunoja, tanssipaikkoja, huvi- ja teemapuistoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Koordinaatioryhmä palaa sulkemisten mahdollisuuteen ja niiden välttämättömyyteen seuraavassa kokouksessaan torstaina.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori uskoo, että pykälän 58 d mukaiset toimenpiteet saadaan nopeammin voimaan kuin juridisesti hankalammat 58 g:n mukaiset toimet.

– En uskalla ennustaa, kuinka pitkällä torstaina ollaan, mutta tahtotila on vahva. Meidän pitää pystyä ottamaan käyttöön uusia rajoituksia tilanteessa, jossa tällaisia valtuuksia vihdoin on, ja tilanteessa, jossa pääkaupunkiseudulla koronatilanne on jo pitkän aikaa heikentynyt, Vapaavuori sanoo.

Jos yksityisten tilojen sulkemiseen päädytään, suojattaisiin lapsia ja nuoria Vapaavuoren mukaan samalla tavalla kuin julkisissa tiloissa. Sulkutoimet eivät koskisi heitä.

HUS toivoo pikaisia tiukennuksia

Yle kertoi eilen maanantaina, että kunnat ja viranomaiset ovat saaneet lisää valtuuksia rajoitusten kiristämiseen, kun viime kesästä asti valmisteltu tartuntatautilain muutos astui voimaan.

Lain nojalla viranomaiset voivat esimerkiksi rajoittaa yksityisten tilojen käyttöä tai jopa sulkea niitä. Tämä on kuitenkin viimeinen vaihtoehto, jos muut keinot ovat lopussa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi tänään Ylen Ykkösaamussa toivovansa, että uusia rajoituksia saadaan jo tällä viikolla voimaan.

– Viime kädessä pyritään ihmisten välisten kontaktien välttämiseen. Suomalaiset ovat keskimäärin noudattaneet ohjeistuksia hyvin, mutta niihin, joilla on enemmän kontakteja, tai niitä tulee sattuman kautta, pyritään vaikuttamaan rajoitustoimenpiteillä.

Rajoitusten tiukentaminen jakaa kaupunkilaisia

Helsingin keskustassa Kampin kauppakeskuksessa alkuiltapäivästä liikkuvat kaupunkilaiset eivät suoraan lämpene uusille tiukoille rajoituksille.

Helsinkiläisen Mikael Leskisen mielestä koko kaupunkia ei tarvitse sulkea. Hänestä turvavälien pitämisen tulisi riittää.

– Kaikille maskit, baarit kiinni. Kaupassa asiointi ja muu vastaava toimii, jos pidetään turvavälit. Pidetään toisista huolta ja ymmärretään, että tämä on vaikea juttu, Leskinen sanoo.

Anniskeluravintoloiden suhteen samalla linjalla on myös siuntiolainen Tiina Paasonen.

– Tunnepohjalta täytyy sanoa, että pikkuisen ihmettelen, kun anniskeluravintolat saavat olla vapaasti auki, vaikka siellä on tapahtunut niin paljon todettuja joukkoaltistumisia.

Paasonen toivoo sen sijaan lasten harrastustoiminnan jatkuvan lasten hyvinvoinnin takia.

– Suhtaudun valtiovallan asettamiin kiristyksiin positiivisesti. Kaikki mikä auttaa tässä savotassa eteenpäin, on tervetullutta, hän kuitenkin toteaa.

Helsinkiläinen Susanna Pesso ei tiukentaisi enää ravintoloiden tai leffateattereiden toimintaa.
Helsinkiläinen Susanna Pesso ei tiukentaisi enää ravintoloiden tai leffateattereiden toimintaa.Kristiina Lehto / Yle

Helsinkiläinen Susanna Pesso puolestaan ei kannata tiukennuksia ravintoloille ja elokuvateattereille.

– Tiukennus kuuteen ihmiseen, minusta se on tosi hyvä suunta, mutta en lähtisi missään nimessä tiukentamaan näitä jo tiukennettuja olosuhteita leffateattereissa ja ravintoloissa. Esimerkiksi leffateattereissa pystyttäisiin pitämään turvavälit, mutta ne ovat kiinni.

Toisen asteen lähiopetus herättää närkästystä ja ymmärrystä

Viime viikolla pääkaupunkiseudun koronaryhmä päätti, että toisen asteen opiskelijat eli lukiolaiset ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat palaavat osittaiseen lähiopetukseen talviloman jälkeen maaliskuun alussa.

Tämä on herättänyt närkästystä hallituksessa.

Kaupungit perustelivat päätöstä sillä, että mielenterveysongelmia esiintyy yhä enemmän. Nuoria myös katoaa oppilaitosten tavoittamattomiin.

HUSin Asko Järvinen ymmärtää päätöstä osittain.

– Se on kaksipiippuinen tilanne. Tietoisuus siitä, miten pitkä etäopetus ja poikkeustila on kohdellut nuoria, on lisääntynyt, ja haitat on ymmärretty. Nyt tilanne on vaikeutumassa ja siinä mielessä rajoitusten purku voi tuntua hankalalta.

Järvinen tietää, että kouluissa tapahtuneiden tartuntojen osuus kaikista tartunnoista on pienehkö. Esimerkiksi Helsinki ei todennut loppuvuodesta juurikaan eroa kyseisen ikäryhmän tartunnoissa, vaikka etäopetukseen oltiin siirrytty. Koulujen sijaan nuoret kokoontuvat muun muassa kauppakeskuksissa vapaa-ajalla.

– Tartunnoista valtaosa kuitenkin tulee niissä tilanteissa, vaikka niitä saattaa rekisteröityä kouluihin. Koulujen merkitys tosin on siinä iso, että niistä tulee paljon altistuneita, eli tulee paljon työtä tartunnanjäljitykselle.

Samalla Järvinen on huolissaan terveydenhuollon kantokyvystä.

– Husissa potilasmäärät ovat olleet viikonlopun aikana selvästi nousussa, mutta eivät jyrkässä. Potilasmäärät ovat kuitenkin jo sillä tasolla, että se alkaa pian vaikuttamaan muiden tautien hoitoon.

Ylilääkäri: Yökerhot ja pubit pitäisi sulkea

Vielä eilen oli pitkälti epäselvää, mitä tartuntatautilain muutoksen voimaantulo käytännössä tarkoittaa.

Suositusten ja päätösten tekemisessä, valvonnassa ja toimeenpanossa on mukana monta tahoa: kunnat, aluehallintovirastot, sairaanhoitopiirit, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL sekä valtiovalta.

Järvisen mukaan uuteen tilanteeseen liittyy harjoittelua, mutta hän uskoo, että päätökset saadaan tehtyä riittävän nopeasti.

– On hyvä, kun ne vaikuttavat laajalti kansalaisten toimintaan ja elämiseen, että niitä pohditaan riittävän laajalla joukolla ja usealta kantilta.

THL on suositellut, että yökerhot, pubit ja baarit suljettaisiin kokonaan maaliskuun puoleenväliin saakka. Myös tämä aiheutti närkästystä hallituksessa, koska sen sisällä suhtaudutaan rajoituksiin eri tavoin.

Järvisen mukaan se olisi tehokkain toimenpide.

– Samantyyppisiä toimenpiteitä on tehty Euroopassa jo alkusyksystä lähtien, eli se tiedetään tehoavaksi toimenpiteeksi. Tällä hetkellä meillä ei ole siihen lainsäädäntöä, että ihan juuri näillä näppäimillä se ei ole voimaantulossa.

Lue myös:

Uusia koronarajoituksia otetaan eri puolilla Suomea käyttöön varovasti – talvilomien paluuliikennettä ei sekoiteta uusilla rajoituksilla

Vapaavuori torjuu Marinin moitteet vastuuttomuudesta – kiistakapulana toisen asteen paluu lähiopetukseen

Koronakoordinaatioryhmä päätti: pääkaupunkiseudun rajoitukset jatkuvat, toinen aste rajatusti lähiopetukseen: "Haitat ylittävät etäopetuksen hyödyt"

HUSin Markku Mäkijärvi vaatii tiukempia koronarajoituksia välittömästi: "Sairaanhoitopiirin kriisisuunnitelma päivitettiin loppuviikosta"

Ravintoloille kaavaillaan uusia, kireämpiä rajoituksia – STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: "Tanssi ja laulu saattavat pian loppua"

Hallitus hermostui THL:n ravintola- ja hiihtolomatiedottamisesta – THL:n Tervahauta: Emme voi jäädä katselemaan, virustilanne voi karata käsistä

THL:n suositus: Pääkaupunkiseudun baarit ja yökerhot kiinni – baareista ja yksityistilaisuuksista lähtenyt useita laajoja tartuntaketjuja

Lue seuraavaksi