1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Ehdokkaiden hankinta kuntavaaleihin tavallista työläämpää useimmille puolueille Itä-Suomessa – aikaa enää kaksi viikkoa

Keskusta, SDP ja Kokoomus hamuavat kiireellä lisää ehdokkaita. Perussuomalaiset haastaa avoimesti isoja kuntapuolueita.

kuntavaalit
Vaalikampanjointia Joensuussa 30. maaliskuuta.
Kuntavaaliehdokkaat on huhtikuun vaaleihin värvätty koronan takia enimmäkseen puhelimitse. Taudin uhka vaikuttaa myös kampanjointiin. Ismo Pekkarinen / AOP

Puolueet ovat koronan keskellä onnistuneet vaihtelevasti haalimaan ehdokkaita kevään kuntavaaleihin. Kaikki harmittelevat, että tapaamiset ehdokkaiden kanssa ovat jääneet vähiin. Nyt on käytetty muita keinoja.

Keskusta oli neljä vuotta sitten suurin puolue Pohjois-Karjalassa yli 30 prosentin ja Pohjois-Savossa lähes 30 prosentin kannatuksella.

Pohjois-Savossa tavoite on saada nyt saman verran ehdokkaita kuin 2017. Koossa on noin 400 ehdokasta ja haussa vielä 70-80 ehdokasta.

– Koko ajan ihmisiä jututetaan joka kunnassa ja pyritään innostamaan. Mutta kyllä olen huomannut, että oman ajan uhraaminen yhteisiin asioihin tuntuu ihmisistä entistä hankalammalta, harmittelee Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta.

Naapurimaakunnassa puolueella on koossa reilut 300 ehdokasta, kun tavoite on yli 400 ehdokasta.

– Korona on aiheuttanut suuria ongelmia ehdokashankinnassa; ei pysty ihmisiä tapaamaan, se on ollut ehkä in murhe tällä kertaa, selittää Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Antti Varis.

SDP:n ilmapalloja.
SDP tavoittelee kuntavaaleissa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa yli 20 prosentin kannatusta. Ismo Pekkarinen / AOP

SDP:ssä "huomattavasti haastavampaa", Kokoomuksessa "aaltoilevaa"

Viime kuntavaaleissa SDP oli toiseksi suurin myös Itä-Suomessa: Pohjois-Karjalassa sosialidemokraatteja kannatti 26 ja Pohjois-Savossa 19 prosenttia äänestäneistä.

Savo-Karjalan Sosialidemokraattien yli 600 ehdokkaan tavoitteesta on nyt koossa reilut 400 ehdokasta.

– Huomattavasti haastavampaa on ollut saada ehdokkaita listoille, etenkin nuoria ehdokkaita, myöntää SDP:n piirijärjestön toiminnanjohtaja Tuomas Timonen Kuopiosta.

Hän arvelee, että ihmisiä karkottaa paikallispolitiikasta koronatilanteen luoma epävarmuus ja sosiaalisen median paine kuntapäättäjiä kohtaan.

Savo-Karjalan Kokoomuksesta ei kerrota tarkkaa määrällistä tavoitetta, mutta puolue yrittää saada joka kuntaan enemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa.

– Tavoite on plus yksi joka kunnassa, tiivistää piirijärjestön vaalikoordinaattori Simo Juuti Joensuusta.

Ehdokashankinta on sujunut vaihtelevasti.

– Hiukan aaltoilevaa on ollut, kuvailee Savo-Karjalan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi Kuopiosta.

Hän iloitsee, että Kuopiossa on ylitarjontaa ehdokkaista.

Edellisissä kuntavaaleissa Kokoomus sai Pohjois-Savossa 16:n ja Pohjois-Karjalassa 12 prosentin kannatuksen.

Perussuomalaisten ilmapallo.
Perussuomalaiset odottavat, että valtakunnallinen gallup-menestys näkyy myös kuntavaaleissa.Henrietta Hassinen / Yle

Perussuomalaiset haluaa peitota perinteisen kolmikon

Valtakunnan gallupeissa porskuttava Perussuomalaiset (PS) haluaa kuntavaaleissa ohittaa Keskustan, SDP:n ja Kokoomuksen. Neljä vuotta sitten PS:n kannatus oli Pohjois-Karjalassa 11 ja Pohjois-Savossa 10 prosenttia.

Perussuomalaisilla on jo koossa enemmän ehdokkaita kuin viime kuntavaaleissa. Koronakaan ei ole haitannut ehdokashankintaa.

– Tietysti torille ei päästä ihmisiä tapaamaan, mutta sosiaalisessa mediassa on pärjätty kohtuullisen hyvin. Positiivinen piirre on, että jonkin verran ihmisiä on tullut kyselemään pääseekö ehdokkaaksi. Tätä ei ole aikaisemmin sattunut omalla kohdalle, myhäilee Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Marko Koskinen Kiteeltä.

PS saa ehdokkaita joka kuntaan ja esimerkiksi Joensuussa huomattavasti edelliskertaa enemmän.

– Meininki on hyvä verrattuna 2017 kuntavaaleihin. Tarkoitus on mennä kaikista ohi ja olla suurin puolue, mutta se on äänestäjien kädessä, Koskinen sanoo.

PS:n Pohjois-Savon vaalipäällikkö Vesa Niskanen kertoo, että tavoite on tuplata ehdokkaiden määrä 2017 vaaleihin verrattuna. Kasassa on noin 250 ehdokasta, vielä liki 200 on tarkoitus löytää lähinnä soittamalla.

Kari Kulmala
Kari Kulmala Rääkkylästä johtaa sinisiä ensimmäisiin kuntavaaleihin. Ehdokkaiden saaminen ei ole ollut helppoa. Vesa Toppari / Yle

Vihreät hakee kasvua maakuntakeskuksista, sinisillä tukalaa

Savo-Karjalan Vihreiden tavoite on saada noin 150 ehdokasta, tiedossa on nyt reilut 110 kuntapäättäjäksi halukasta. Ehdokkaiden hankinnassa vihreät ovat käyttäneet puhelimen ohella some-alustojen chatteja.

– Jokaisella kysytyllä ei ole ollut halua politiikkaan, että rupeanpa kunnanvaltuustoon, kertoo Savo-Karjalan Vihreiden toiminnanjohtaja Ville Elonheimo.

Viime vaaleissa vihreiden kannatus oli piirin alueella 7-8 prosenttia. Nyt puolue hakee noin kymmenen prosentin kannatusta molemmissa maakunnissa.

– Joensuussa ja Kuopiossa aika paljon ylikin, Elonheimo paaluttaa tavoitteen.

Pohjois-Karjalassa ehdokkaita on saatu kuuteen kuntaan, ensimmäistä kertaa vihreitä voi äänestää Lieksassa. Pohjois-Savossa vihreät hamuaa valtuutettuja kuuden entisen kunnan lisäksi myös Keiteleellä.

Pienpuolueista rääkkyläläisen Kari Kulmalan johtama Sininen tulevaisuus kokeilee ensimmäistä kertaa siipiään kuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa kannatus jäi yhteen prosenttiin.

Sinisten puoluesihteeri Jari Turpeinen Outokummusta kertoo, että ehdokkaiden saaminen on ollut työlästä eikä ehdokkaita saada kaikkiin kuntiin.

– Kovan työn takana on, etenkin isot kaupungit on haasteellisia, Turpeinen myöntää.

Sinisten tavoite on saada mahdollisimman moneen kuntaan edes yksi valtuutettu.

Ehdokashankinnassa on meneillään loppukiri: puolueiden ja valitsijayhdistysten on jätettävä ehdokaslistat kunnissa 9. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi