Hyppää sisältöön

Koronarokotusten ajanvaraus takkuaa – Pietarsaaren seudulla ja Kallion alueella muutetaan menetelmiä

Ikäihmisten innostus ottaa koronarokotteita on ylikuormittanut ajanvaraukset kunnissa ja sairaanhopitopiireissä eri puolilla maata.

Koronarokotteen antoa Soiten alueella Kokkolassa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa yritetään saada ikäihmisten ja riskiryhmien koronarokotusten ajanvaraus toimimaan nykyistä paremmin.

Puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet pahoin ja ajanvaraukseen on soittanut myös ihmisiä, jotka eivät ole rokotusvuorossa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion hoitotyön johtaja Margit Yli-Kotila toteaa Kallion tiedotteessa, että ajanvarauksesta on tullut paljon huolestunutta palautetta.

Yli-Kotila rauhoittelee, että ihmiset eivät jää ilman rokotetta, sillä järjestelmää muutetaan. Maaliskuun alusta lähtien varausjärjestelmä käännetään päinvastaiseksi. Rokotusta haluavan yli 80-vuotiaan ei tarvitse itse soittaa ja varata aikaa rokotukseen, vaan kuntayhtymästä soitetaan asiakkaille päin ja tiedustellaan halukkuutta saada koronarokote.

– Jos asiakas ei voi soittaa ajanvarauspuhelimeen määrättynä aikana, tai ei pääse läpi, hän voi jäädä odottamaan, että meiltä soitetaan hänelle, neuvoo Yli-Kotila.

Vielä tällä viikolla (viikko 8) ajanvaraus jatkuu entiseen tapaan. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata aikoja torstaina klo 9 alkaen sähköisesti tai soittamalla.

Sen sijaan riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat varaavat edelleen jatkossakin aikansa puhelimitse. He voivat soittamalla varata aikaa rokotukseen keskiviikkona 24.2. klo 9 alkaen. Rokotusvuorossa ovat alle 70-vuotiaat koronarokotusjärjestyksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ryhmään 1 kuuluvat.

Pietarsaaressa myös nettivaraus

Myös Pietarsaaren seudulla ajanvaraus koronarokotuksiin muuttuu.

Riskiryhmille on tänään 23.2. otettu käyttöön myös sähköinen ajanvaraus puhelinvarauksen rinnalle.

Pietarsaaren seudulla rokotusten ajanvarausnumerot ovat ruuhkautuneet tähän mennessä pahoin.

Sosiaali- ja terveysvirasto on jakanut riskiryhmien puhelinajanvarauksen eri päiville ikäryhmien mukaan. Tällä viikolla 60–69-vuotiaat voivat soittaa ja varata aikaa tiistaina ja keskiviikkona (23–24.2.). Torstaina ja perjantaina (25.–26.2.) voivat soittaa 15–59-vuotiaat. Myös 16–17-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat voivat varata ajan tai ilmoittaa kiinnostuksensa rokotuksiin.

Soitessa yli puolet yli 80-vuotiaista rokotettu

Keskipohjalaisessa Soitessa ajanvaraus yli 80-vuotiaiden rokotuksiin avautuu taas tänään 23.2. kello 12.

Ajan voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Kahdesta ajanvarausmenetelmästä huolimatta ajanvaraus on ruuhkautunut myös Soiten alueella.

Tähän mennessä Soiten alueella on rokotettu vajaat 60 prosenttia kotona asuvista yli 80-vuotiaista ja heidän kanssaan asuvista iäkkäistä omaisista. Joukkorokotukset alkoivat Soitessa helmikuun alussa.

.
.