1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Etäopetuksella voi olla kauaskantoiset seuraukset nuorten hyvinvointiin ja pärjäämiseen – etenkin ammatillisella puolella tilanne huolestuttaa

Tiistaina Ykkösaamussa Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas ja opetusministeri Jussi Saramo keskustelivat nuorten jaksamisesta etäopiskeluaikana.

etäopetus
Koululainen etäopiskelee läppärillä
Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestö julkaisi maanantain kannanoton, jossa nousi esiin huoli nuorten mielenterveydestä. Kuvituskuva.Pasi Takkunen / Yle

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas kertoi tiistaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa saavansa päivittäin yhteydenottoja lukiolaisilta, jotka ovat huolestuneita omasta mielenterveydestään.

– Tilanne on todella huolestuttava. Meillä on käsillä nuorten mielenterveyskriisi, Uljas sanoi.

Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestö julkaisi maanantaina kannanoton, jossa nousi esiin huoli nuorten mielenterveydestä etäopiskeluun siirtymisen myötä.

– Monet opiskelijat kertovat siitä, kuinka tilanne passivoi. Koetaan, että sellaiset asiat, jotka ovat olleet aikaisemmin kiinnostavia, eivät jaksa kiinnostaa enää. Jokainen voi taholtaan miettiä, kuinka ihmistä passivoi, jos elämä pyörii vain yhdessä huoneessa, jossa ei välttämättä edes nouse sängystä ylös, vaan ottaa läppärin esiin ja menee etätunnille, Uljas kertoo.

Koronavirusepidemia on pakottanut monet etäopetukseen ja eristänyt kavereista. Allianssin ja MTV:n kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) kolme neljästä nuoresta kokee, että oma hyvinvointi on heikentynyt koronarajoitusten seurauksena.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) mielestä nuorten taakkaa voidaan helpottaa, kun aikuisten tartunnat työpaikoilla ja ravintoloista saadaan vähennettyä minimiin.

– Toiveeni on se, että maanlaajuisesti voitaisiin olla lähiopetuksessa mahdollisimman pian, Saramo toteaa.

Etäopetuksesta aukkoja osaamiseen

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Uljas on huolissaan siitä, millaisia vaikutuksia pitkään jatkuvalla etäopetuksella voi olla jatkokoulutuksessa ja työelämässä pärjäämiseen.

Erityisesti hän näkee, että etäopiskelu aiheuttaa suuria ongelmia ammatillisella puolella.

– Kukaan ei varmaan halua, että meitä hoitaa lähihoitaja, joka on saanut pelkästään etäopetusta, Uljas sanoo.

Suomen lukiolaisten liitto selvitti viime toukokuussa, että puolet opiskelijoista kokee, että opetuksen laatu on heikentynyt etäopetuksen aikana. Uljas arvioi, että tämä kertoo etäopiskelun aiheuttamista haasteista.

– Ei välttämättä opita samoja asioita, joita opittaisiin lähiopetuksessa. Se voi vaikuttaa siihen, miten opiskelija suoriutuu jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Myös opetusministeri Saramo korostaa, että etäopetuksen ongelmat näkyvät erityisesti ammatillisella puolella.

Viime vuonna hallitus päätti lisätalousarvioesityksessä (siirryt toiseen palveluun) kohdentaa 30 miljoonaa euroa ammattikouluille koulutuksensa keskeyttäneiden tai keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opiskelun ohjaukseen sekä valmistumassa olevien opiskelijoiden opinto-ohjaukseen ja näyttöjen mahdollistamiseen.

Saramo sanoo, että tällä hetkellä opetusministeriö yrittää saada lisärahoitusta ammatilliselle puolelle, jotta oppimisvajetta saataisiin paikattua.

Viime vuoden lisätalousselvityksessä hallitus myös myönsi myös lukio-opiskelijoiden opintojen kertaamiseen ja tukitoimenpiteisiin 17 miljoonaa euroa.

Rahallisista panostuksista huolimatta Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajan mukaan edelleen esimerkiksi opiskelijahuollon palvelut ovat aliresursoituja.

Eroja myös alueellisesti

Opetusministerin mukaan lukion suhteellisen arvostelutavan vuoksi opiskelijat ovat samalla viivalla kevään ylioppilaskirjoituksissa. Saramo kuitenkin myöntää, että etäopetuksen määrässä on ollut eroja alueellisesti sen jälkeen kun päätöksenteko siirtyi valtakunnalliselta tasolta paikallistasolle.

Uljas näkee tässä ongelman.

– Vain osa abiturienteista, jotka nyt kirjoittavat ylioppilaskirjoituksissa, on saanut lähiopetusta. Tilanne ei siis ole valtakunnallisesti täysin yhdenvertainen, hän sanoo.

Monella on takanaan pitkään etäopetuksessa vietetty syksy ja talvi. Lisäksi monelle etäopetuksen aiheuttamat mielenterveysongelmat, jaksamisongelmat ja oppimisongelmat ovat todellisia.

Takaisin lähiopetukseen tai parempaa etäopetusta

Opetusministeri Saramo ja Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Uljas ovat samaa mieltä siitä, että lähiopetukseen palaaminen parantaisi nuorten tilannetta.

Uljaan mukaan lisäksi tarvitaan resursseja ja henkilöstöä hoitamaan pandemian aikana syntyneitä mielenterveysongelmia.

Hallitus valmistelee parhaillaan esitystä (siirryt toiseen palveluun) sitovasta mitoituksesta opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluihin.

Uljas pitää esitystä tervetulleena, koska hänen mukaansa opiskelijahuollon palvelut ovat tällä hetkellä aliresursoituja.

Saramo pitää mitoitusten parantamista tärkeänä toimenpiteenä tulevaisuuden kannalta, mutta tällä hetkellä tärkeimpänä hän pitää sitä, että kouluissa palattaisiin lähiopetukseen mahdollisimman pian.

– Pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi päätetty, että toimitaan hallitusti ja palataan lähiopetukseen vuoroittain, Saramo sanoo.

Etäopetus on ollut monelle nuorelle vaikeaa aikaa. Uljas kuitenkin uskoo, että ammattitaitoisilla opettajilla on kaikki välineet etäopiskelun tekemiseksi mahdollisimman mielekkääksi.

– Etäopetuksessa on mahdollisuuksia. Riippuu vain siitä, miten opettajilla on valmiuksia osallistaa opiskelijoita etätunnin aikana ja luoda ryhmähenkeä, vaikka ei ollakaan fyysisesti samassa paikassa.

Oikaisu 24.2. klo 8.36 Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että hallitus on tuonut esityksen sitovasta mitoituksesta. Hallituksen esitystä ei ole vielä annettu. Esitys on vasta valmistelussa.

Lue lisää:

Nuorten tyytyväisyys laski rajummin kuin koskaan ennen – yllättäen harrastusten keskeyttämisellä ei näytä olevan vaikutusta ainakaan kevään osalta

Koronavuosi lisäsi ammattiopintojen keskeytyksiä ja viivästytti valmistumista – "Tämä aika heijastuu suoraan työmarkkinoille"

Kouluterveydenhuollon käynnit romahtivat, kun oppilaat siirtyivät etäopetukseen – "Lapset ja nuoret jätettiin aika yksin"

Lue seuraavaksi