1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjän kaivosjätti suunnittelee Petsamoon suurta turistikohdetta Sotšin malliin

Liinahamariin kaavaillaan useita hotelleja ja lentokenttää, turisteja odotetaan satoja tuhansia.

Venäjä
Köysiradan vaunu Rosa Khutorissa.
Rosa Hutorin köysiradan vaunuja Etelä-Venäjällä. Dmitri Feoktistov / AOP

Venäläinen kaivosjätti Norilsk Nickel suunnittelee Petsamon Liinahamariin suurta matkailukeskusta. Hanke on osa toimia, joilla yhtiö lupaa korvata Nikkelin malmisulaton lopettamisesta johtuneita työpaikkojen menetyksiä.

Ympäristöä kauan saastuttanut Nikkelin sulatto suljettiin jouluna 2020.

Norilsk Nickel on perustanut yhtiön nimeltä Port Liinakhamari kehittämään turismia Murmanskin alueella. Yhtiö maalailee esitteessään (siirryt toiseen palveluun), että Liinahamariin perustetaan maailmanluokan turistihoukutin, joka kilpailisi Sotšiin rakennetun talviurheilukeskuksen Rosa Hutorin (siirryt toiseen palveluun) kanssa.

Pohjoisen Jäämeren vetovoima Mustaanmereen verrattuna jää nähtäväksi, mutta Port Liinakhamarin suunnitelmissa odotetaan 300 000 turistin tuloa vuosittain. Luku vastaa suurin piirtein koronavuoden yöpymisiä Saariselällä.

ihmisiä ja auringonkajoa pilvissä
Talvitekemistä pohjoisessa: kaamoksen päättymistä juhlitaan Murmanskissa tammikuun 11. päivänä.Lev Fedosejev / AOP

Esittely Kremlissä

Murmanskin alueen tarmokas kuvernööri Andrei Tšibis kävi viime viikolla esittelemässä Liinahamari-suunnitelmia Venäjän presidentin talousneuvonantajalle Maksim Oreškinille, kertoo Barents Observer (siirryt toiseen palveluun) -uutissivusto.

Murmanskin alueen kuvernööri Andrei Tšibis.
Murmanskin alueen kuvernööri Andrei Tšibis.AOP

Murmanskin aluehallinnon mukaan (siirryt toiseen palveluun) Liinahamariin rakennettaisiin useita hotelleja, uusia teitä ja pienehkö lentokenttäkin. Talvimatkailun lisäksi alueelle olisi tarkoitus kehittää luonto-, kalastus- ja seikkailumatkailua.

Port Liinakhamari -yhtiö aikoo ryhtyä järjestämään muun muassa kivirapusafareita, samaan malliin kuin rajan toisella puolella Norjassa jo tehdään.

Kuten muuallakin pohjoisessa, myös Venäjällä luvataan matkailun tuovan työpaikkoja ja vireyttä kuoleville paikkakunnille.

Kuvernöörin mukaan hanketta ei haittaa, että se sijaitsee rajavyöhykkeellä ja että lähistöllä on sotilastukikohtia. Maankäytöstä on Tšibisin mukaan sovittu.

Kartassa Murmansk, Liinahamari ja Nikkeli Kuolan niemimaalla Venäjällä.
Harri Vähäkangas / Yle

Rahaa kaivosyhtiöltä?

Port Liinakhamari -yhtiön suunnitelmien mukaan turistikeskus alkaisi toimia viiden vuoden kuluttua. Sijoituksia tarvittaisiin vuoteen 2026 mennessä 20 miljardia ruplaa eli noin 222 miljoonaa euroa ja toinen mokoma sen jälkeen.

Nikkelin malmisulaton lakkauttaminen vei Petsamon alueelta satoja työpaikkoja, ja vuosi sitten uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun) kaivosyhtiö Nornickelin luvanneen jopa kaksi miljardia euroa sulkemisen jälkihoitoon. Matkailun kehittämiseen tuosta summasta piti osoittaa yli 150 miljoonaa euroa.

Työntekijöitä Kola Mining and Metallurgical Companyn sulatossa.
Työntekijöitä Nikelin sulaton sulkemispäivänä joulukuussa. Lev Fedosejev / AOP

Liinahamariin on suunniteltu myös kontti- ja risteilysatamaa (siirryt toiseen palveluun), jonka rakentamisen piti alkaa tänä vuonna. Ei ole kuitenkaan tietoa että tämä hanke olisi edennyt.

Ennen toista maailmansotaa Liinahamari ja muu Petsamon alue kuuluivat Suomelle, ja satamassa oli rahtiliikennettä. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitolla oli siellä sukellusveneiden ja rannikkovartioston tukikohta. Sittemmin satama on elänyt hiljaiseloa.

Lue seuraavaksi