Hyppää sisältöön

Lukiolaistytöt hurahtivat valkoiseen, hyvänmakuiseen, tupakattomaan nuuskaan Ruotsissa – "Sitä markkinoidaan kuin terveystuotetta"

Hallituksen selvittäjä pohtii tupakattoman nuuskan eli nikotiinipussien sääntelyä ja markkinointia.

Lukiolaistyttöjen nuuskaaminen on lisääntynyt huomattavasti, osoitti Tukholman lääninhallituksen kysely viime syksynä. Kuva: Robert Matton / AOP

Valkoinen nuuska valtaa markkinoita Ruotsissa, ja etenkin lukiolaistyttöjen nuuskaus on yleistynyt. Tupakkateollisuuden valkoiseen nuuskaan liittämät mielikuvat ovat puhtoisia ja freesejä.

– Sitä markkinoidaan melkein kuin terveystuotetta. Sitä saa kaikkina mahdollisina makuina, esimerkiksi trooppisina hedelminä, kehitysjohtaja Malin Björke Tukholman lääninhallituksesta sanoo Mitt i Hässelby (siirryt toiseen palveluun) -paikallislehdessä.

Tukholman lääninhallitus tekee joka toinen vuosi laajan elämäntapakyselyn (siirryt toiseen palveluun) peruskoulun yhdeksännellä ja lukion toisella oleville oppilaille. Viime syksyn kysely osoitti, että lukiotyttöjen nuuskaus oli lisääntynyt huomattavasti, peräti 10 prosenttiyksikköä vuodesta 2018.

Reilut kaksi vuotta sitten vain 2 prosenttia tytöistä kertoi nuuskaavansa päivittäin tai harvemmin, viime vuonna määrä oli noussut 12 prosenttiin. Kyselyyn vastasi 9 500 oppilasta.

Valkoisen nuuskan käyttö voi olla vieläkin suurempaa.

Nikotiinipussien valmistusta Swedish Matchin tehtaalla Silkeborgissa Tanskassa. Kuva: Swedish Match

Tupakointia vastustava A Non Smoking Generation -järjestö on tutkinut valkoisen nuuskan käyttöä kahtena viime vuonna. Kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) 19 prosenttia 14–18-vuotiaista oli kokeillut valkoista nuuskaa ainakin kerran viime vuonna. Vuotta aiemmin määrä oli 7 prosenttia. Kyselyyn vastasi noin 350 nuorta.

– Valkoinen nuuska sisältää nikotiinia, ja se aiheuttaa riippuvuutta. Jos alkaa käyttää valkoista nuuskaa, siihen jää koukkuun, sanoo erikoislääkäri Joanna Stjernschantz Forsberg Epidemiologian ja yhteisölääketieteen keskuksesta yleisradioyhtiö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

"Ei haise, ei värjää"

Valkoisesta nuuskasta puhutaan usein yhtenä tuoteryhmänä Ruotsissa. Eri tuottajat valmistavat kuitenkin valkoista nuuskaa eri menetelmin.

Valkoinen nuuska sisältää silti aina nikotiinia. Osa valkoisena nuuskana myytävistä tuotteista sisältää myös tupakkakasvia, osa ei. Jälkimmäistä markkinoidaan muun muassa tupakattomana nuuskana, nikotiininuuskana tai nikotiinipusseina.

Juuri nikotiinipussien markkinoinnin uskotaan johtaneen nuorten tyttöjen lisääntyneeseen nuuskaamiseen Ruotsissa. Ne tuotiin markkinoille muutamia vuosia sitten.

Nikotiinipussit ovat puhtaan valkoisia, ja tupakkateollisuus markkinoi niitä puhtoisin mielikuvin. Nämä pussit ovat Swedish Matchin valmistamia. Kuva: Swedish Match

Yksi valkoista nuuskaa myyvistä yhtiöistä Ruotsissa on Snusbolaget (siirryt toiseen palveluun). Se markkinoi All White Portion -nikotiinipussia lumivalkoisena, kuivana annostuotteena, joka ei haise nuuskalta eikä värjää hampaita.

Nikotiinipussit sisältävät täyteaineita, happamuudensäätöaineita, stabilointiaineita, nikotiinia, makeutusaineita ja muita aromeja. Snusbolaget myy niitä mintun, sitruksen, kesämarjojen, kahvin, melonin ja mustikan makuisina.

Snusbolagetin myymät nikotiinipussit sisältävät useimmiten 3 tai 6 milligrammaa nikotiinia. Koska pussit ovat pieniä, niiden nikotiinipitoisuus voi olla jopa 20 milligrammaa grammalta, Snusbolaget kertoo.

"Nikotiini tulee tupakkakasvista"

Riippumaton ajatuspaja Tobaksfakta kyseenalaistaa nikotiinipussien "tupakattomuuden".

– Kaikkien tupakkaa ja nikotiinia sisältävien tuotteiden alkuperä on tupakkakasvi. Nikotiini niin sanotussa tupakattomassa nuuskassa tulee tupakkakasvista. Tupakkateollisuuden kekseliäisyys on suurta, kun se haluaa kiertää lainsäädäntöä ja valmistaa uusia tuotteita, tupakkapoliittinen asiantuntija Margaretha Haglund sanoo järjestön kotisivulla (siirryt toiseen palveluun).

Tupakkakasvi. Kuva: Adil Chelebiyev / Alamy / AOP

Ruotsin viranomaiset ovat kuitenkin hyväksyneet määritelmän nikotiinipusseista tupakattomana tuotteena. Siksi tupakkalain markkinointisäädökset eivät koske niitä.

– Vaikka nuuskan sisältämä nikotiini tulee tupakkakasvista, se ei tarkoita sitä, että tuote koostuisi osittain tai kokonaan tupakasta. Nykyisellään meillä ei ole erikoislainsäädäntöä, joka käsittäisi nämä tuotteet, kertoo juristi Elin Häggeborn Kuluttajavirastosta sähköpostitse Tobaksfaktalle.

Julkkikset ja influensserit asialla

Tupakkateollisuus mainostaa nikotiinipusseja sosiaalisessa mediassa erityisesti nuorille. Avuksi on värvätty julkkiksia ja influenssereita, kertoo tupakointia vastustava A Non Smoking Generation -järjestö (siirryt toiseen palveluun).

Nikotiinipusseja mainostavia videoita ja päivityksiä löytyy niin Youtubesta, Instagramista kuin Twitteristäkin. Ne sisältävät myös runsaasti tuotearvioita. Joukossa on myös kriittisiä postauksia.

A Non Smoking Generationin teettämän kyselyn mukaan 20 prosenttia nuoresta näkee sosiaalisessa mediassa usein tupakka- ja nikotiinituotemainoksia.

Niistä nuorista, jotka kokeilevat uusia nikotiinituotteita, 65 prosenttia uskoo, että ne ovat vähemmän vahingollisia kuin perinteiset nikotiinituotteet. 37 prosenttia kokeilee tuotteita houkuttelevien makujen vuoksi.

Muutoksia tulossa?

Ruotsin hallitus on asettanut erityisen selvittäjän (siirryt toiseen palveluun) pohtimaan muun muassa tupakattoman nuuskan sääntelyä ja markkinointia. Selvittäjän on määrä esitellä ehdotuksensa maaliskuun loppuun mennessä.

Kansanterveysvirasto toivoo tupakattoman nuuskan sääntelyä.

– Nuoret kehittävät helpommin nikotiiniriippuvuuden. Heidän kehonsa ja aivonsa kasvavat vielä. On onnetonta, että valkoista nuuskaa ei säädellä, toteaa osastopäällikkö Josefin Jonsson Kansanterveysvirastosta yleisradiokanava P3:lle (siirryt toiseen palveluun).

Tukholman lääninhallituksen kysely on yli kymmenen vuoden ajan osoittanut nuorten tupakan kulutuksen vähentyvän. Viime vuonna trendi kääntyi ensimmäistä kertaa, pitkälti nuuskan kulutuksen lisääntymisen vuoksi.

Tuonti Suomeen voi olla rikos

Suomen tulli (siirryt toiseen palveluun) muistutti viime vuonna nikotiinipussien maahantuontirajoituksista. Tulli havaitsi, että nikotiinia sisältävien annospussien tilaaminen ja matkustajatuonti oli lisääntynyt voimakkaasti.

Tullimies tarkastaa postilähetyksiä Suomessa. Kuva: Tulli

Tulli teki heinäkuun loppuun mennessä 665 nikotiiniannospusseihin liittyvää haltuunottoa. Yle pyysi Tullilta koko viime vuoden haltuunottojen määrää, mutta niiden koostaminen tilastoista ei onnistunut nopealla aikataululla.

Nikotiinipussit määritellään Suomessa itsehoitolääkkeiksi, jos ne sisältävät enintään 4 milligrammaa nikotiinia yhtä annosta kohti. Yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältäviä nikotiinipusseja ei saa tuoda Suomeen, ellei matkustajalla tai tilaajalle ole tuontilupaa, kuten reseptiä.