1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sääasemat

Lounais-Lapin säähavaintojen tarkkuus paranee Tervolan uuden säähavaintoaseman myötä

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kemin ja Oulun välille tarvittaisiin vielä säähavaintoasema.

sääasemat
Sademittari ilmatieteenlaitoksen mittauspisteellä Kalliojoella Kuhmoss.
Säähavaintoasemilla mitataan esimerkiksi sateen määrää.YLE / Sanna Kähkönen

Lounais-Lapin säähavaintojen tarkkuus ja lentoturvallisuus paranevat Tervolaan asennetun säähavaintoaseman ansiosta. Tervolaan asennettiin viime syksynä uusi säähavaintoasema, joka auttaa antamaan entistä kattavamman kuvan alueen säätilasta.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että viranomaiset ovat toivoneet säähavaintoasemaa Tervolaan jo pitkään. Asema lisää turvallisuutta myös esimerkiksi alueen yllä lentäville helikoptereille.

– Maasto nousee kovasti Tervolan jälkeen ja siellä ei pääse välttämättä lentämään, jos pilvet ovat alhaalla, joten Tervola asema on katsottu tärkeäksi, kertoo meteorologi Mikael Frisk Ilmatieteen laitokselta.

Lounais-Lapissa sijaitsee Tervolan säähavaintoaseman lisäksi neljä säähavaintoasemaa. Ne sijaitsevat Ylitornion Meltosjärvellä, Tornion Torpissa, Kemi-Tornion lentoasemalla sekä Kemin Ajoksessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan alueen säätilasta saadaan kattava otanta, sillä asemat sijaitsevat niin rannikolla kuin sisämaassakin. Sen sijaan Kemin ja Oulun välisellä rannikkokaistaleella olisi Ilmatieteen laitoksen mukaan tarvetta säähavaintoasemalle.

Lue seuraavaksi