Hyppää sisältöön

16-vuotiaalle yli yhdeksän vuotta vankeutta 18-vuotiaan taposta ja törkeästä ryöstöstä Helsingin Vallilassa, iski puukolla 20 kertaa

Vuonna 2001 syntyneen miehen puukotuksesta epäiltiin kolmea alaikäistä poikaa, mutta yhtä vastaan ei voitu nostaa syytteitä tämän nuoren iän vuoksi.

Rikospaikalla paloivat muistokynttilät syksyllä. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Teon aikaan 16-vuotias poika tuomittiin tänään yhteensä yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen vuonna 2001 syntyneen miehen taposta ja törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä Helsingin Vallilassa viime lokakuussa. Lisäksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pojan toukokuussa Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä.

Toinen vuonna 2004 syntynyt poika tuomittiin Vallilan tapahtumiin liittyen törkeästä ryöstöstä ja avunannosta tappoon nuorena henkilönä neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Puukotuksesta epäiltiin myös kolmatta, teon aikaan 14-vuotiasta poikaa. Suomessa alle 15-vuotiasta ei kuitenkaan voi laittaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, joten häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

Uhrilta haluttiin varastaa laukku

18-vuotiaan miehen puukotus tapahtui 31. lokakuuta yöllä Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä olevan Alepa-kaupan edustalla. Teosta tuomitut kaksi poikaa kävivät uhrin kimppuun teon aikaan 14-vuotiaan pojan kanssa tarkoituksenaan varastaa uhrin laukku.

Uhriin kohdistettiin pitkäkestoista väkivaltaa, jota jatkettiin vaikka hän yritti paeta usean kerran. Taposta pidemmän tuomion saanut poika iski uhria puukolla ainakin 20 kertaa.

Oikeuden mukaan törkeästä ryöstöstä ja avunannosta tappoon tuomittu poika ei tiennyt toisella 16-vuotiaalla mukana olleesta puukosta. He olivat suunnitelleet ryöstävänsä uhrin, mutta vakava väkivalta oli tullut avunannosta tuomitulle yllätyksenä. Siksi häntä ei tuomittu taposta.

Tuomitut poistuivat yhdessä kolmannen pojan kanssa paikalta ennen poliisipartion tuloa. Haavoittunut nuori mies vietiin kiireesti sairaalaan, mutta uhri menehtyi saamiinsa vammoihin myöhemmin aamuyöllä.

Lisäksi Helsingissä viime vuoden toukokuussa Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen kolmas teon aikaan 16-vuotias poika.

Hän oli varastanut satunnaiselta uhrilta kännykän yhdessä taposta, törkeästä ryöstöstä ja ryöstöstä tuomitun pojan kanssa väkivallalla uhkaamalla.

Taposta tuomittua syytetään useista muista rikoksista

Vallilan taposta pitkän tuomion saanutta 16-vuotiasta nuorta vastaan on nostettu myös joukko muita syytteitä. Häntä syytetään Tampereella ja Loimaalla lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista.

Näistä teoista syytetään hänen lisäkseen 15-vuotiasta poikaa ja 15-vuotiasta tyttöä. Kyseiset syytteet käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Vallilan veriteon aikaan 16-vuotias poika oli matkustuskiellossa Tampereella ja Loimaalla tapahtuneiden rikosepäilyjen vuoksi. Hän kuitenkin rikkoi kieltoa.

Vallilan tapahtumien taustalla olivat huumeet ja muut päihteet. Helsingin käräjäoikeuden tänään tiistaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lisää aiheesta:

.
.