1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Lumikinokset ovat paisuneet paikoin jo poikkeuksellisen korkeiksi – lentokentän kupeessa mitattiin 76 senttiä Etelä-Pohjanmaalla, mutta Kainuu pistää paremmaksi

Viime päivinä lunta on tullut niin paljon, että innokkainkaan kolaaja ei ole meinannut pysyä perässä. Lähetä meille kuva ja kerro, mitä lumen alle on hautautunut kotipihassasi.

Talvisää
Talon katolta putoaa lunta
Lumien pudottajat ovat olleet viime päivinä liikkeellä.Birgitta Vuorela / Yle

Kauhavalla kinosten keskeltä puhelimeen vastaa kiireiseltä kuulostava mies.

– Sinäkö siellä vastaat kaupungin teiden aurauksesta?

– Kyllä, valitettavasti on näin, nauraa kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Raimo Rajala.

Lunta on tupruttanut Kauhavalle viime päivinä siinä määrin, että eteläpohjalaiskaupungissa ollaan ihan Lapin lukemissa ja ylikin.

– Ajankohtaan nähden siellä on kyllä harvinaisen paljon - peräti poikkeuksellisen paljon - lunta, toteaa meteorologi Ville Siistonen Ilmatieteen laitokselta.

Kauhavalla havaintoasema sijaitsee lentokentällä, aivan kaupungin keskustan kupeessa. Tiistaina kello 12 lumensyvyyden mittaustulos on 76 senttimetriä.

Lakeuksilla mitattu lukema on aivan maan huippua. Puolangalla pannaan paremmaksi kuitenkin 6 senttimetrillä, sillä lunta on kertynyt toistaiseksi 82 senttimetriä, mutta esimerkiksi Kittilän kirkonkylällä jäädään sentin verran Kauhavaa jälkeen.

Kovia lumilukemia on mitattu Kauhavan tavoin muuallakin keskisessä Suomessa, esimerkiksi Jyväskylän lentoasemalla 77 senttimetriä.

Ville Siistonen muistuttaa, että havaintoasemien mittaustulokset ovat suuntaa antavia. Esimerkiksi tuulella voi olla vaikutusta lukemaan.

– Lumensyvyys voi vaihdella tosi paljon eri havaintoasemien välillä ja myöskin niiden ulkopuolella. Havaintoasemalla ja parin kilometrin päässä metsässä tai mäen päällä voi olla aivan erilaiset lukemat.

Lunta tullut joka kolkkaan

Raimo Rajala ei muista yhtä lumista talvea Kauhavalla. Moni vanhempikin kuntalainen on hämmästellyt lumen määrää.

– Tähän asti on pärjätty, mutta taajamissa alkavat nyt kadut ja kevyenliikenteenväylät käydä kapeiksi. Lunta on jo ajettu taajamista pois ja joudutaan ajamaan vielä lisää.

Lue myös: Päivän lumimyräkästä selvittiin odotettua paremmin – pohjalaisteitä aurattiin aamusta iltaan

Rajalan mukaan lumen tulo on ollut viime päivinä todella runsasta. Lunta on tullut tasaisesti koko laajan kunnan alueella.

– Tämä on kuntaliitoskunta, niin pitäähän sitä lunta antaa saman verran kaikille alueille, ettei tule siitäkin valituksia.

Perjantain jälkeen on väyliä aurattu Kauhavalla neljän täyden kierroksen verran.

Lumeen peittynyt auto omakotitalon pihassa
Kauhavalaisen omakotitalon pihalla auto on seissyt muutaman päivän.Birgitta Vuorela / Yle

Taajamien katujen ja kevyenliikenteenväylien lisäksi kaupunki hoitaa lumet pois muun muassa jääkiekkokaukaloista ja huolehtii myös siitä, että hiihtoladut pysyvät kunnossa.

Eikä siinä vielä kaikki, huomauttaa Raimo Rajala:

– Kun tässä pitäisi olla jonkinlainen malliesimerkki, niin pakko se on ollut oma pihakin putsata pari kertaa päivässä.

Lue myös: Utsjoki on Suomen kylmin ja kuumin paikka, mutta paikallisia ääriolot eivät lannista: "Räntäsade on pahin keli", sanoo kylmyyden ammattilainen

Mitä sinun pihallasi jäi lumen alle?

Viime päivinä lunta on tullut niin paljon, että innokkainkaan kolaaja ei ole meinannut pysyä perässä.

Onko lumi ottanut vallan sinun pihassasi? Mitä kaikkea se on nyt kätkenyt alleen? Eihän vaan unohtunut ruohonleikkurikin syksyllä ulos? Pääsikö lumi yllättämään – jälleen kerran?

Lähetä meille kuva lumen alle hautautuneista kulkuneuvoista ja esineistä.

Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt löytyvät täältä, mahdollisesti voimme käyttää kuvia myös julkaisuissa Ylen omilla sometileillä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi