1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntaliitokset

Keski-Suomen suuri kuntaliitos kariutui, kuntaministeri Paatero kannustaa jatkamaan selvityksiä, kunnanjohtajat penseinä

Edellinen neljän kunnan yhdistymishanke Keski-Suomessa kaatui pari viikkoa sitten.

kuntaliitokset
Sirpa Paatero
Kuntaministeri Sirpa Paateron mielestä olisi järkevää selvittää, onko kuntaliitos mahdollinen joidenkin mukana olleiden kuntien osalta. Toni Määttä / Yle

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on valmis yhä edistämään pohjoisen Keski-Suomen kuntaliitoksia.

Neljän kunnan yhdistymishanke pohjoisessa Keski-Suomessa kaatui pari viikkoa sitten Kannonkosken valtuuston vastustukseen. Yhdistettäväksi kaavailtiin selvittäjä Eero Laesterän kuntajakoselvityksen pohjalta Kyyjärveä, Kannonkoskea, Karstulaa ja Kivijärveä.

Uuden, Suomenseläksi ristityn kunnan oli tarkoitus syntyä vuoden 2022 alusta.

Projektin taustalla oli etenkin Kyyjärven vaikea tilanne. Valtiovarainministeriö totesi vuosi sitten, että Kyyjärvellä ei tulevaisuudessa ole edellytyksiä palveluiden järjestämiseen ja turvaamiseen itsenäisenä kuntana.

Paatero kommentoi nyt sähköpostitse Ylelle, että neljän kunnan tavoittelema kuntaliitos oli kuntien itsensä esittämä vaihtoehto Kyyjärven tilanteen ratkaisemiseksi.

– Olen antanut tukeni selvitykselle ja mahdollisen uuden kunnan syntymiselle, Paatero toteaa.

– Kun tätä neljän kunnan liitosta ei nyt tehdyn selvityksen valmistumisen ja äänestysten jälkeen tapahtunut, on järkevää varmasti vielä selvittää, onko mahdollista löytää joidenkin kuntien osalta kuntaliitos palvelujen turvaamiseksi.

Paateron mukaan asia on nyt ensi sijassa kuntien käsissä ja jos tahtoa löytyy, ministeriö voi käynnistää asiasta uuden selvityksen.

Kunnanjohtajat odottavat ministeriön virallista yhteydenottoa

Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen toteaa, että ei halua kommentoida asiaa ennen kuin ministeriö on lähestynyt kuntia virallisesti.

Kannonkosken kunnanjohtajan Markku Vehkaojan kanta uuteen selvitykseen on kielteinen.

– Meillä aika yksiselitteisesti valtuusto päätti, ettei Kannonkoski enää osallistu kuntajakoselvitykseen. Siltä osin olemme selvillä vesillä, Vehkaoja perustelee.

Vehkaojan mukaan Kannonkoskella tahtotilana oli alun perin neljän kunnan yhdistymistä laajempi kuntaliitos. Hän kuitenkin korostaa, että kuntaliitosasiat ovat poliittisten päättäjien käsissä.

Kivijärven kunnanjohtaja Pekka Helppikangas ei myöskään pidä jatkoselvityksiä tarpeellisena.

– Mielipidetiedustelun mukaan 60 prosenttia kivijärveläisistä on sitä mieltä, että ei kuntaliitokseen. Selkeästi kuntalaisten viesti on tämä, Helppikangas sanoo.

Karstulan kunnanjohtaja Pekka Kanervio korostaa hänkin, että ministeriö ei ole vielä virallista reittiä lähestynyt kuntia. Itse kuntaliitokseen hän ei hän ei ota kantaa, mutta jatkoselvityksiä sopii kyllä tehdä.

– Katsotaan sitten, mitä siitä tulee, Kanervio sanoo.

Lue seuraavaksi