Hyppää sisältöön

Moni pesee vaatteensa pilalle ennenaikaisesti – taito huoltaa vaatteita on ihmisiltä hukassa, väittää vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy

Vaatteissa puhuttavat usein materiaali, tuotanto ja laatu. Keskustelua kannattaisi käydä myös vaatteiden huoltamisesta.

Vaatteiden pesu- ja huoltotoimenpiteillä on iso vaikutus siihen, kuinka kauan vaatteet kestävät käytössä. Kuva: Nella Nuora / Yle

Vaatteiden vastuullisuudesta ja eettisyydestä käydään keskustelua yhä enenevissä määrin. Vaatteiden sisältämistä mikromuoveista ja niiden päätymisestä ympäristöön uutisoidaan säännöllisesti.

Keskustelu saattaa aiheuttaa osalle kuluttajista huonon omatunnon: voiko keinokuituisia vaatteita enää lainkaan käyttää?

Kyllä voi, sanoo trashionista ja vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy.

– Mikään kuitu ei ole sellaisenaan hyvä tai huono. Eikä kuitu pelkästään määrittele tekstiilin ekologisuutta.

Moni niputtaa automaattisesti tekokuituvaatteet huonoiksi ja sekoittaa kangastyypit ja tekstiilikuidut keskenään.

Esimerkiksi toisin kuin moni luulee, fleece on yleisnimitys voimakkaasti nukatulle neulostyypille, eikä siis automaattisesti tarkoita että materiaali olisi valmistettu tekokuidusta. Myös vaikkapa puuvillasta tai villasta voidaan valmistaa fleecemateriaalia.

– Kaikille tekstiilikuiduille ja kangastyypeille on olemassa oma käyttötarkoituksensa.

Urheilukäyttöön tarkoitetut tekokuitukankaat siirtävät hyvin kosteutta, eli hikeä, pois iholta. Luontaisesti rasvainen villa taas pitää käyttäjänsä tehokkaasti lämpimänä.

Eivätkä kaikki vaatteemme ole niin huonolaatuisia kuin tapaamme ajatella.

– Vaatteiden käyttöiän lyhentymistä ei voi kokonaan pistää tekstiilivalmistajien piikkiin. Kuluttaja myös huoltaa arkivaatteitaan pilalle konepesemällä niitä liikaa, väärillä ohjelmilla ja aineilla.

Pyyn mielestä yksi iso ongelma siis on, että emme osaa enää huoltaa tekstiilejämme oikein. Konepesu ei esimerkiksi sovi kaikille vaatteille, koska se lyhentää joidenkin tekstiilien käyttöikää ennenaikaisesti.

Ja käyttöiän pidentäminen olisi luonnon kannalta kaikkein tärkeintä. Pyyn mukaan vaate tulisi hankkia sillä mentaliteetilla, että sitä käyttää jopa kymmeniä vuosia.

Kannattaa siis miettiä millaisia vaatteita tarvitsee ja minkälaiset vaatteet sopivat omaan käyttöön. Ja ennen kaikkea miten hankittavia tekstiilejä on tarkoitettu hoidettavan ja puhdistettavan.

Outi Pyy on sitä mieltä, että moni kuluttaja pilaa vaatteensa pesemällä niitä väärin ja väärillä aineilla. Kuva: Outi Pyy

Yleisohjeet ovat harvassa

Vaatteiden pesu- ja huolto-ohjeet on merkitty pesulappuun. Kaikkia tarvittavia ohjeita, kuten tarkkoja tietoja linkouskierroksista ja suositelluista konepesuohjelmista lapuista ei löydy, useimmiten vain merkintä suosituslämpötilasta.

Suosituslämpötila ei välttämättä tarkoita aina konepesua, vaan sillä tarkoitetaan tekstiilin kestämää maksimilämpötilaa vedessä.

Puhdistusvaihtoehtona voi olla siis myös käsinpesu, höyrytys, tuuletus tai tahrojen paikallispoisto ilman, että vaatetta kastelee kokonaan.

Pyy neuvookin lapun lukemisen sijaan kysymään neuvoa asiantuntijalta. Parhaimmat ja tarkimmat neuvot saa, kun ostaa vaatteet kivijalkakaupoista ja hyödyntää myyjän ammattitaitoa.

– En ymmärrä, miksi ihmiset haluavat selviytyä vaatekaupassa ilman neuvoja! Eihän tietokonettakaan osteta ilman myyjän apua. Tiedän, että asiaan perehtyneet myyjät auttavat kuluttajia mielellään, siitähän heille maksetaan.

Vaateliikkeistä saa Pyyn mukaan parhaimmat ja asiantuntevimmat neuvot vaatteiden pesuun. Kuva: Agneta Gestrin / Yle

Kaikkea ei tarvitse pestä koneessa

Pyyn mielestä olisi tärkeä muistaa, että pyykinpesukone on vesipesuohjelmalla ja korkeilla linkouskierroksilla aika rankka pyöritys vaatteelle. Siksi vaatteet kannattaisi oikoa takaisin muotoonsa pesun jälkeen.

– Osa vaatteista menettää linkouksessa muotonsa, ja vaatteita on todella vaikeaa kuivata takaisin saman näköiseksi mitä ne olivat, vaikka vaatteen kuitu kestäisikin vettä. Olennaista ei olekaan miettiä pelkkää pesulämpötilaa, vaan sitä miten vaate kestää pesun ja linkouksen, ja olisiko joku hellempi puhdistustapa sen kestävyyden kannalta parempi.

Kaikkein vastuullisinta vaatteiden käyttöä on, että käyttää omistamiaan vaatteita vuosia, jolloin käyttökerrat lasketaan tuhansissa. Konepesujen minimointi on yksi keino lisätä käyttövuosia.

– Kannattaa olla konepesemättä vaatteita niin pitkään kuin pystyy.

Tämä ohje koskee nimenomaan aikuisten arkivaatteita. Esimerkiksi työ- ja lastenvaatteet likaantuvat aivan toisella tapaa ja vaativat pesua koneessa.

Yksi tapa vähentää arkivaatteiden konepesun tarvetta on satsata alusvaatteisiin.

– Aluspaita ottaa vastaan kaiken hien, eikä päällyspaitaa tarvitse konepestä juuri ollenkaan.

Urheiluvaatteitakaan ei tarvitse välttämättä pestä pesukoneessa jokaisen käyttökerran jälkeen.

– Urheiluvaatteet voi hyvin liottaa väkiviinaetikkavedessä, huuhdella ja ripustaa kuivumaan henkarille. Näin ne ovat seuraavana aamuna käyttövalmiina, eivätkä tarvitse konepesua kovinkaan usein.

Villaisille neuleille ja muille arkivaatteille pesukone on hyvin harvoin, jos koskaan, tarpeellinen. Arvoneuleita ja villavaatteita voi hyvin huoltaa tuuletuksella ja harjauksella.

Käytä etikkaa!

Kun on selvittänyt, missä asteessa ja millä ohjelmalla pyykkiä pestään, kannattaa miettiä hetki mitä pesuaineita käyttää.

– Samoin kuin hiustenhoidossa käytetään shampoota ja hoitoainetta, tulisi pyykinpesussa käyttää pesuainetta ja ehdottomasti myös huuhteluainetta.

Pesu- ja huuhteluaine toimivat vastaparina. Emäksinen pesuaine avaa tekstiilin kuidut ja poistaa lian. Hapan huuhteluaine sulkee kuidut. Lika tarttuu sulkeutuneeseen kuituun heikommin ja materiaali näyttää siistimmältä.

Huuhteluaineen käyttö vähentää myös vaatteiden pölisemistä, kirkastaa värejä ja ehkäisee hajuja. Pyy suosittelee huuhteluaineeksi nimenomaan väkiviinaetikkaa.

– Se on edullista, hajusteetonta ja sopii kaikelle pyykille. Itse luopuisin kokonaan hajustettujen pesu- ja huuhteluaineiden käytöstä. Lopulta haju piintyy kuituihin, eikä sitä saa enää pois.

Ei siis kannata lannistua omistamansa tekokuituvaatevuoren äärellä, vaan opetella huoltamaan omistamiaan vaatteita oikein.

25.2.21 klo 12:56 korjattu kirjoitusvirhe