Hyppää sisältöön

Kahta miestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä, rikollisorganisaatio mukana – todisteita tuhottiin lentokoneen vessassa

Asian käsittely Kymenlaakson käräjäoikeudessa alkoi tänään tiistaina.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsitellään syytteitä laittomasta maahantulon järjestämisestä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kahta Lahdessa asuvaa miestä syytetään laittoman maahantulon järjestämisestä.

Asian käsittely alkoi Kymenlaakson käräjäoikeudessa tänään tiistaina.

Syyttäjän mukaan miehet ovat yksissä tuumin tuoneet Libanonista Espanjan ja Saksan kautta Suomeen kaksi ulkomaalaista, heidän aikuisen veljensä sekä tämän vaimon.

Miehellä ja tämän vaimolla ei ole ollut maahantuloon vaadittavaa matkusasiakirjaa, viisumia, oleskelulupaa tai muuta matkustusasiakirjaan rinnastettavaa asiakirjaa. Sen sijaan syytetyt ovat luovuttaneet kaksikolle väärän, väärennetyn tai toiselle henkilölle myönnetyn matkustusasiakirjan ja järjestäneet heille kuljetuksen Suomeen.

Neuvotteluja rikollisorganisaation kanssa

Mies ja tämän vaimo ovat tulleet Suomeen elokuussa 2018.

Neuvotteluja matkan järjestämisestä Espanjasta Saksaan on syyttäjän mukaan käyty rikollisorganisaation kanssa. Rahaa matkaa varten on lähetetty Saksaan kahteen otteeseen, ensin 800 euroa ja sitten 550 euroa.

Sen jälkeen toinen syytetyistä on neuvotellut rikollisorganisaation kanssa matkan järjestämisestä Saksasta Suomeen sekä matkan hinnasta.

Syyttäjän mukaan salakuljettajille on toimitettu kuvat miehestä ja tämän vaimosta väärien, väärennettyjen tai kolmansille osapuolille myönnettyjen asiakirjojen hankkimista varten.

Salakuljetettujen kahden henkilön saavuttua Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle salakuljettajille on syyttäjän mukaan ilmoitettu, että henkilöt ovat repineet heille toimitetut matkusasiakirjat lentokoneen vessassa.

Lisäksi salakuljettajille on ilmoitettu maksun suorittamisesta. Haastehakemuksesta ei käy ilmi maksun suuruutta.

Viestejä todistusaineistona

Todisteena laittoman maahantulon järjestämisestä syyttäjällä on muun muassa WhatsApp-viestejä, joita on lähetetty asiaan liittyvien henkilöiden välillä.

Syyttäjä vaatii syytetyille tuntuvaa sakkorangaistusta tai enintään kolmen kuukauden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta.

Toinen syytetyistä on ollut vangittuna 22.1.-22.2.2019 ja toinen syytetty puolestaan 5.4.-7.4.2019.

Molemmat syytetyt kiistävät syyllistyneensä laittoman maahantulon järjestämiseen.

Lisäksi toinen syytetyistä vaatii asian käsittelyn siirtämistä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen, koska rikos ei ole tapahtunut Kouvolassa tai ylipäätään Kymenlaaksossa. Rikoksen tekopaikka on ollut Vantaa, minkä lisäksi syytetty asuu Lahdessa.

.
.