1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Tätä on odotettu: todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta voi nyt ladata kännykkään tai tulostaa – todistusta vaatii yhä useampi maa ja liikennöitsijä

Palvelu avautui tänään tiistaina ja toimii Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Koronatestaus
Koronavirustestaus Drive in piste Itä-Pasilassa.3.2.2021.
Yksi HUSin koronatestauksen drive in -näytteenottopisteistä on Helsingin Itä-Pasilassa. Jorge Gonzalez / Yle

HUSin tekemästä negatiivisesta koronatestituloksesta voi nyt ladata maksuttoman todistuksen koronatietoni.fi -palvelusta, kertoo HUS tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että negatiivisia testituloksia on kysytty enenevässä määrin, kun useat maat ja liikennöitsijät ovat alkaneet niitä vaatia.

Esimerkiksi laivavarustamot vaativat tästä päivästä alkaen ulkomailta saapuvilta matkustajilta joko todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta koronataudista. Se koskee yli 12-vuotiaita matkustajia ja myös maahan saapuvia Suomen kansalaisia. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka eivät ole poistuneet aluksesta.

Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi.

HUSin tuottamaan koronatestitodistukseen on merkitty henkilötiedot, testipäivä ja testaustapa. Tarvittaessa todistukseen voi täydentää myös passin tiedot, jos kohdemaa sitä edellyttää.

– Automatisoitu prosessi vähentää painetta terveydenhuollosta, kun todistuksen saa itsepalveluna, toteaa HUSin Lehtonen.

Tähän saakka HUSin koronabotin kautta saadusta testituloksesta ei ole jäänyt asiakkaalle virallista todistusta käteen muuta kuin erikseen pyydettynä, ja se taas vie aikaa. Matkustajia on jopa käännytetty lennoilta viime metreillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kuten Yle kertoi tammikuun alussa.

Koronatietoni.fi -palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Todistuksen hankkiminen toisen henkilön, kuten lapsen puolesta tulee mahdolliseksi myöhemmin. Palvelu toimii HUS Diagnostiikkakeskuksen analysoimissa koronatesteissä Uudenmaan ja Kymenlaakson asukkaille.

Koronatietoni.fi-palvelu avautui suomenkielisenä, mutta laajenee myöhemmin myös ruotsin- ja englanninkieliseksi.

Lue myös:

Helsingin seudulle halutaan tiukemmat rajoitukset: ensiksi vähennettäisiin lähikontakteja julkisissa tiloissa, seuraavaksi pohditaan asiakastilojen väliaikaista sulkemista

Moni maa vaatii matkustajilta negatiivista koronavirustestiä, mutta kaikki todistukset eivät lentokoneeseen kelpaa – HUS lupaa parannusta ongelmaan

Toistakymmentä matkustajaa käännytettiin Finnairin Amsterdamin-lennolta – Hollanti vaatii negatiivista koronatestiä, mutta suomenkielinen asiakirja ei kelpaa

Lue seuraavaksi