Hyppää sisältöön

Varustamot vaativat nyt todistuksen negatiivisesta koronatestistä: Millainen testi hyväksytään, keneltä todistusta ei edellytetä?

Kaikilla matkustajilla tulee olla laivaan noustessaan 72 tunnin sisällä otettu negatiivinen koronatesti tai lääkärintodistus sairastetusta taudista.

Suomessa operoivat varustamot edellyttävät ulkomailta saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista. Kuva: Lehtikuva

Suomessa operoivat varustamot edellyttävät tästä päivästä alkaen ulkomailta saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista. Vaatimus koskee näin ollen myös kotimaahan palaavia Suomen kansalaisia.

Uusi käytäntö perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vahvaan suositukseen, ja sillä halutaan torjua etenkin koronavirusmuunnosten leviämistä.

Ruotsissa rajoituksia kiristettiin helmikuun alussa ja kaikkien maahan matkustavien on esitettävä negatiivinen testitulos muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Svenska Yle selvitti muutoksen keskeisimmät kysymykset ja vastaukset.

1. Mitä Suomeen matkustaminen edellyttää?

23. helmikuuta alkaen kaikkien matkustaja-aluksilla ulkomailta Suomeen matkustavien henkilöiden on pyydettäessä esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä lähtöterminaalissa ja Suomessa maahan tullessa rajatarkastuksen yhteydessä tai saapumisterminaalissa oleville terveysviranomaisille.

Negatiivinen koronatesti ei saa olla yli 72 tuntia vanha.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaan Suomeen voi matkustaa myös, jos henkilöllä on lääkärintodistus sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista viimeisen kuuden kuukauden ajalta.

Jos matkustajalla on todistus sairastetusta taudista, negatiivista koronatestiä ei tarvita.

2. Millainen testi on riittävä?

Varustamot hyväksyvät erilaiset PCR-, LAMP- ja antigeenitestit, mukaan lukien Ruotsissa käytössä olevat laboratoriossa analysoidut kotitestit.

Luettelo hyväksytyistä testeistä löytyy Suomen Varustamoiden verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Negatiivisessa koronatestitodistuksessa on oltava tiedot testatusta henkilöstä, testin suorittaneesta laboratoriosta, testiajankohta sekä millaisesta testistä on kyse.

Todistus voi olla joko tulostettu tai digitaalisessa muodossa, esimerkiksi tekstiviesti, sähköposti tai kuvakaappaus.

Koronarokotettuja kohdellaan toistaiseksi kuten rokottamattomia eli heiltä vaaditaan myös todistus.

3. Keitä vaatimus negatiivisesta koronatestistä ei koske?

Uudet säännöt koskevat kaikkia, jotka matkustavat Virosta tai Ruotsista Suomeen.

Myös suomalaisten ja Suomessa asuvien on esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä.

Poikkeuksena ovat risteilymatkustajat, jotka eivät ole käyneet toisessa maassa.

12-vuotiailta tai sitä nuoremmilta lapsilta ei edellytetä todistusta, kuten ei myöskään kuljetusvälineiden vaihtomiehistöltä ja logistiikka-alan kuljettajilta sekä sellaisilta huoltovarmuuden kannalta välttämättömiltä henkilöiltä, joiden Suomeen saapumiselle vaatimus testistä muodostaa käytännön ylitsepääsemättömän esteen.

– Pandemian aikana logistiikka-alan kuljettajat ja merimiehet ovat olleet poikkeus sääntöön, sillä Suomi on kuin saari ja lähes 90 prosenttia tuonnista ja viennistä kulkee meriteitse, sanoo Svenska Ylen haastattelema Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Myös Ruotsin ja Ahvenanmaan välisessä liikenteessä on poikkeuksia testivaatimusten suhteen.

– Ruotsista kotiin palaavia ahvenanmaalaisia vaatimus ei koske, Boijer-Svahnström kertoo.

Käytännössä kaikki, joilla on oikeus matkustaa Suomeen saavat matkustaa Ruotsista Ahvenanmaalle ilman vaatimusta negatiivisesta koronatestistä.

Ahvenanmaan sosiaali- ja terveysministeri Annette Holmberg-Janssonin mukaan maakunnan hallitus päätti poikkeuksesta viime torstaina, sillä monet ahvenanmaalaiset käyvät Ruotsissa töissä ja Ruotsi edellyttää heiltä viikoittaista koronatestausta.

Ahvenanmaan ja Manner-Suomen välillä matkustavilta testiä ei myöskään edellytetä, sillä kyse on Suomen sisäisestä liikenteestä.

4. Onko todistus negatiivisesta testituloksesta pakollinen, vaikka Ruotsissa tai Virossa olisi vain muutaman tunnin tai päivän?

Mikäli matkustaja ei kuulu mihinkään edellä mainituista poikkeusryhmistä, on tämän hankittava todistus ennen matkaa.

Ruotsi vaatii kaikilta matkustajilta ainakin maaliskuun loppuun asti negatiivisen koronatestituloksen esittämistä, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Myös Virossa on voimassa matkustusrajoituksia erityisesti niin sanotuista korkean riskin maista saapuville matkustajille.

5. Voiko Suomeen matkustaa, jos ei ole Suomen kansalainen, mutta on saanut negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin?

Tammikuusta lähtien ulkomaalaisten maahantulolle on asetettu rajoituksia, joita jatkettiin äskettäin maaliskuun puoliväliin saakka.

Rajoitusten mukaan ulkomaalaiset voivat matkustaa Suomeen ainoastaan, jos matka arvioidaan tarpeelliseksi.

Rajavartiolaitoksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) on ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana.

Tässä tapauksessa Suomessa pysyvästi asuvilla ulkomaalaisilla on samat oikeudet kuin suomalaisilla. Jos henkilöllä ei ole pätevää syytä matkustaa Suomeen, ei myöskään pelkkä negatiivisen koronatestituloksen esittäminen oikeuta maahantuloon.

Lue lisää:

.
.