Hyppää sisältöön

Eeva Asu huomasi hangessa ruskeaa ja arvasi heti, mistä on kyse – hiekkaa Saharan autiomaasta levisi Suomeen saakka, katso kuvat

Ilmatieteen laitoksen mukaan ruskeaksi värjäytynyttä lunta voi sataa eri puolilla Etelä-Suomea tiistaina. Havaintoja on tehty myös muun muassa Seinäjoella.

Pirkanmaan Orivedellä satoi tiistaina aamupäivällä Saharan hiekkamyrskyjen värjäämää ruskeaa lunta.

Marjo Aspegrenin tiistaina ottamissa kuvissa näkyy selvästi ruskeaa hiekkaa lumen pinnalla.

Hiekka on peräisin yläilmakehästä, jonne se on päätynyt Saharan autiomaasta ilmavirtausten mukana, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Valtonen.

– Saharan hiekkaa on levinnyt pieneen osaan Suomea, lähinnä Etelä-Suomeen.

Valtonen muistuttaa, että hiekkaa sisältävät sateet ovat hyvin paikallisia ja niitä tavataan vain joissain osissa Etelä-Suomea.

Valtosen mukaan hiekkakiteet toimivat sadepisaroiden syntykiteenä siinä mikä tahansa muukin aines. Näin ollen on aivan luonnollista, että ilmakehässä leijailevat hiekanhyvät saavat aikaan "hiekkaista sadetta".

Suomen yllä leijaileva hiekkapöly on peräisin Välimeren eteläpuolelta, Saharan autiomaasta. Ilmatieteen laitoksen mukaan hiekkapölyä on kulkeutunut Suomeen muutamia kertoja viime vuosina.

– Yleensä hiekka aiheuttaa sen, että auringonlaskut- ja nousut näyttävät tavallista värikkäämmiltä.

Valtosen mukaan hiekalla on yleensä vaikutusta ilmanlaatuun, mutta tiistain sateiden vuoksi vaikutukset jäänevät vähäisiksi.

Pirkanmaalta havaintoja ruskeaksi värjäytyneestä hiekasta on Yle Tampereen toimitukseen tullut Oriveden lisäksi myös Juupajoelta, Virroilta ja Ruovedeltä.

Katso video: Ruskea lumi yllätti Seinäjoella

Eeva Asu pääsi todistamaan erikoista ilmiötä kotipihallaan Ylistarossa.

Ruskeasta lumesta on tehty havaintoja tiistaina myös esimerkiksi Satakunnassa Karviassa ja Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella.

Seinäjoen Ylistarossa asuva Eeva Asu teki aamulla lumitöitä ja havaitsi heti lunta kolatessaan, että nyt on pinnassa oudon väristä lunta. Värieron huomasi selvästi puhtaaseen lumeen.

– Huomasin heti, että tämä on sitä Saharan hiekkaa. Esiin tuli aivan valkoinen alusta, kun kolasin lunta pois.

Lue lisää:

Juttua täydennetty kello 15.15 ja 16.52: Lisätty tietoja ja video Seinäjoelta, lisätty tietoja muista havaintopaikoista Pirkanmaalla.

.
.