Hyppää sisältöön

Pikkuapinat pitävät videoista, joissa näkyy luikertelevia matoja – Korkeasaaressa tutkittiin, miten tarhassa eläviä valkopääsakeja aktivoidaan

Apinat saivat itse valita, millaisia videoita ne katsovat. Se lisää niiden hyvinvointia.

Pikkuapinat tykkäävät videoista
Pikkuapinat tykkäävät videoista

Vedenalainen maailma ja luikertelevat madot kiinnostavat Korkeasaaren valkopääsakeja enemmän kuin seeprat tai metsän tapahtumat.

Tämä selvisi eläintarhan ja Aalto-yliopiston tutkimuksessa, jossa selvitettiin, millaisia videoita pikkuapinat haluavat eniten katsella. Kiinnostavat videot antavat apinoille uusia virikkeitä, joita tarhaoloissa elävät eläimet kaipaavat.

Yleensä eläimiä on aktivoitu etsimään piilotettua ruokaa, mutta tutkijat halusivat keksiä apinoille uutta tekemistä.

Seitsemän valkopääsakin tarhaan rakennettiin tunnelin muotoinen laatikko, johon asennettiin näyttö, kamera sekä tilan käyttöä tarkkailevat tunnistimet.

Apinat saivat itse valita, käyttävätkö ne teknologiaa vai eivät, sillä valinnanvapaus lisää eläinten hyvinvointia Aalto-yliopiston vierailevan tutkijan Ilyena Hirskyj-Douglasin mukaan.

Vanerista ja akryylista rakennettu laatikko sijoitettiin valkopääsakien tarhaan Korkeasaaren Amazonia-talossa. Jos apina päätti mennä laatikkoon, siellä alkoi pyörimään viikoittain vaihtuva video.

Madot innostivat apinoita nuolemaan näyttöä

Videoissa esiteltiin joko vedenalaista maailmaa, kastematojen luikertelua, seeproja, makeja tai metsäkauriita ja niiden sosiaalista vuorovaikutusta. Ohjelmistossa oli myös abstraktia taidetta tai metsän tapahtumia.

Tutkijat tarkkailivat apinoiden käyttäytymistä useita viikkoja. Sakit käyttivät selvästi eniten aikaa katsellen videoita, jotka esittelivät vedenalaista maailmaa tai matoja.

– Yksi videoista esitti samoja matoja, joilla apinoita ruokitaan päivittäin, ja apinat itse asiassa yrittivät nuolla näyttöä niitä katsellessaan ja kiersivät tunnelin taakse katsomaan, olivatko madot sen takana, sanoo Aalto-yliopiston maisteriopiskelija Vilma Kankaanpää tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla näet videolta, miten apina haluaa nuolla näyttöä, kun näkee siinä luikertelevia matoja.

Vähiten apinoita kiinnostivat videot, joissa esiteltiin muita eläimiä, kuten seeproja, makeja tai metsäkauriita.

Valkopääsaki kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Apinat rapsuttivat itseään vähemmän, kun katsoivat videoita

Tuloksista ei voi kuitenkaan varmuudella päätellä, johtuiko sakien suurempi kiinnostus tiettyjä videoita kohtaan juuri niiden sisällöstä.

Sakit käyttivät eniten aikaa videoiden katseluun tutkimuksen puolivälissä, jolloin ne olivat tottuneet käyttämään laitetta, mutta laite oli vielä melko uusi. Uutuudenviehätys voi siten heijastua tuloksiin.

Tutkijat seurasivat myös sakien käyttäytymistä laatikon sisällä. Sitten he vertasivat, miten apinoiden käytös videoita katsellessa erosi siitä, kun laatikossa ei pyörinyt videota.

Sakit rapsuttivat itseään selvästi vähemmän, kun niille esitettiin videosisältöä. Ero oli tilastollisesti merkitsevä.

Apinoilla usein toistuva raapiminen on merkki stressistä. Virikkeet eivät välttämättä vähennä eläinten stressiä, mutta ne antavat niille uutta tekemistä, mikä edistää niiden hyvinvointia.

Myös papukaijat ja varislinnut voivat saada videoita viihdykkeekseen

Aalto-yliopiston tutkijat käyttivät samaa teknologiaa aiemmassa tutkimuksessaan, jossa valkopääsakeille soitettiin laatikossa erilaisia ääniä. Silloin tutkijat havaitsivat, että apinat kuuntelivat enemmän liikenteen ääniä kuin sateen ropinaa, musiikkia tai hiljaisuutta.

Korkeasaaren tutkimuskoordinaattori Kirsi Pynnönen-Oudman uskoo, että sekä ääniä että videoita käytetään eläintarhassa asuvien kädellisten ja ehkä myös papukaijojen ja varislintujen viihdyttämiseen myös tulevaisuudessa.

– Laitteiden täytyy tietysti kestää eläinten käsittelyä, joten kovakätisille tai terävähampaisille eläimille pitää olla omat laitteensa. Etuna on, että sisältöä on saatavissa lähes rajattomasti, eikä laitteen käyttö näin ollen ole kallista.

Uudet tutkimustulokset julkaistiin juuri Animals-tiedelehdessä.

Lisää aiheesta: