1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Innokkaan lintuharrastajan lintulauta hiljeni oudosti: syylliseksi paljastui pieni, mutta tehokas petolintu – katso kuvat

Markku J. Hytönen ikuisti hetken, kun pieni varpuspöllö tuli hakemaan helpon aterian lintulaudalta.

linnut
Varpuspöllö
Varpuspöllö sai helpon aterian lintulaudalta.Markku J. Hytönen

Lintuharrastaja Markku J. Hytönen on jo kolmenkymmenen vuoden ajan ruokkinut lintuja rivitaloasuntonsa takapihalla Lappeenrannan keskustan tuntumassa.

Yleensä vilkkaalla ruokintapaikalla on viime aikoina ollut poikkeuksellisen rauhallista. Aterioimassa on käynyt vain yksittäisiä lintuja.

– Kovasti olen ihmetellyt, mikä mahtaa olla vikana. Yhtään ei ole lintuja samaan tapaan kuin ennen, kertoo Hytönen.

Maanantaina iltapäivällä syyllinen selvisi.

varpuspöllö syö keltasirkkua
Varpuspöllö kävi pikavierailulla lintulaudalla ja laskeutui sen jälkeen saaliinsa kanssa lumihangelle. Markku J. Hytönen

Hytösen lintulaudalle oli pitkästä aikaa tullut ruokailemaan pieni keltasirkku. Pitkään se ei kuitenkaan saanut aterioida.

– Äkkiä kävi vain pölähdys, ja katsoimme vaimon kanssa, että mitä tapahtui.

Jossain lähistöllä kyttäillyt varpuspöllö lehahti paikalle ja nappasi salamannopeasti keltasirkun mukaansa. Yläkerran ikkunasta Markku J. Hytönen näki, miten varpuspöllö pian nautti ateriastaan lumihangella.

– Varpuspöllö on vain punatulkun kokoinen. Näytti, että hangella olisi ollut tumma tennispallo, kuvailee Hytönen.

Varpuspöllö lumihangessa syömässä keltasirkkua
Mieluiten varpuspöllö syö myyriä, mutta talvella kelpaavat pikkulinnutkin. Markku J. Hytönen

Markku J. Hytönen otti kameransa ja käveli varpuspöllön lähelle. Pöllö antoikin seurata ruokailuaan.

– Näytti siltä, että pöllöllä oli ihan täysi työ saada se keltasirkku syötyä. Keltasirkku on vain hieman pienempi kuin varpuspöllö.

Markku J. Hytönen uskoo, että varpuspöllön ilmaantuminen on pelästyttänyt lähes kaikki pikkulinnut hänen ruokintapaikaltaan.

Varpuspöllö
Höyhen jäi varpuspöllön suupieleen. Markku J. Hytönen

Varpuspöllö on Suomen pienin pöllölaji. Se on vain reilun 15 senttimetrin korkuinen ja elää yleensä havumetsissä.

– Talvella se usein saapuu asutuksen lähelle, jossa sille on tarjolla paremmin ravintoa, kertoo lintujärjestö Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Varpuspöllö syö pääasiassa myyriä. Sille kelpaavat myös hiiret ja pikkulinnut.

– Varpuspöllö myös varastoi ruokaa. Kottaraispöntöstä saattaa löytää varpuspöllön linnunpönttöön viemiä hiiriä, myyriä ja pikkulintuja.

Varpuspöllö kuusen oksalla saaliinaan pikkulintu.
Katso muutaman vuoden takaiselta minuutin videolta, miltä varpuspöllön lento näyttää ja ääni kuulostaa.

Pihoihin varpuspöllö hakeutuu pikkulintujen toivossa. Lintulaudalla ruokaileva pikkulintu onkin varpuspöllölle melko helppo saalis.

Mutta kun varpuspöllö pihapiiriin ilmestyy, on Birdlife Suomen tiedottajan Jan Södersvedin mukaan täysin mahdollista, että lintulaudan tienoo hiljenee pikkulinnuista.

Kun talvi alkaa väistyä, varpuspöllö siirtyy takaisin metsiin. Huhti-toukokuussa se aloittaa pesinnän munimalla koloon tai pönttöön 5–8 munaa.

Viime ajat ovat olleet suotuisia varpuspöllöille. Jan Södersvedin mukaan varpuspöllöjä on tänä talvena havaittu hieman tavallista runsaammin. Tämä tuli esille muun muassa hiljattain järjestetyssä pihabongaus-tapahtumassa.

Varpuspöllö lumihangessa syömässä keltasirkkua
Varpuspöllö on vain reilun 15 senttimetrin kokoinen eli vain vähän pitempi kuin nykyaikainen kännykkä.Markku J. Hytönen

Lappeenrannassa Markku J. Hytönen äimistelee varpuspöllön kokoa. Pitkään lintujen tarkkailua harrastaneena hän pääsi vasta nyt näkemään varpuspöllön ensimmäistä kertaa.

– Se on kyllä niin käsittämättömän pieni. Monet luulevat, että pöllöt ovat isoja. Tämä on niin pieni, ettei sitä osaa edes oksalta etsiä.

Vaikka varpuspöllö Hytösen pihapiiriin asettuikin, suhtautuu hän varpuspöllön vierailuun lintulaudalla osana normaalia luonnon kulkua.

– Nälkä se varpuspöllölläkin, tuumii Markku J. Hytönen.

Katso Yle Areenasta Lintumiehet. Siinä vieraillaan varpuspöllön talvivarastolla.

Lue seuraavaksi