Hyppää sisältöön

Tehohoitopaikat täyttyvät vauhdilla ja potilaita siirretty jo Helsingistä muualle Suomeen – ylilääkäri: "Pulaa hoitajista useilla osastoilla"

Tehohoitopotilaita siirretään Helsingistä, jotta myös muut kriittiset toiminnot voidaan turvata koronan kuormittaessa.

HUSin alueella useiden osastojen toimintaa haittaa hoitajapula, kertoo infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Kuva: Lotta Laakso / Yle

Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUSissa tehohoitopaikat ovat alkaneet täyttyä nopeassa tahdissa.

Infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronapotilaiden määrä sairaalassa on lähes tuplaantunut viikossa, koska koronan tartuntamäärät ovat suuria. Huolta aiheuttaa erityisesti virusmuunnosten leviäminen Suomeen ja nyt myös maan sisällä.

HUSin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että muutamia potilaita on jo jouduttu tilanteen vaikeutumisen vuoksi siirtämään Helsingistä muualle hoitoon. Ulanderin mukaan tehohoitopotilaita on kuljetettu muun muassa Kotkaan, Lahteen ja Lappeenrantaan.

– Näin pyritään tasaamaan koronan HUSille aiheuttamaa kuormitusta, Ulander sanoo.

Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tehohoitoa tarvitsevia potilaita joudutaan siirtämään muualle, jotta koronan lisäkuormituksesta huolimatta voidaan turvata myös muu HUSin vastuulla oleva kriittinen hoito, kuten esimerkiksi elinsiirrot.

– Näin voimme huolehtia HUSin vastuulla olevista kriittisistä tehtävistä, kuten vaativista leikkauksista, Järvinen sanoo.

Tehohoitopaikkoja voidaan lisätä

HUSin johtajayliläkäri Markku Mäkijärvi kertoi sunnuntaina Ylen haastattelussa, että HUS on päivittänyt kriisisuunnitelmansa viime loppuviikosta nopeasti lisääntyneiden koronatartuntojen vuoksi.

Hän kertoi, että sairaala- ja tehohoitopaikkoja on varauduttu lisäämään HUSin alueella nopeasti tilanteen pahentuessa. Mäkijärven mukaan potilaita voidaan myös siirtää muihin yliopistosairaaloihin.

Mäkijärvi sanoi, että jos tautitapauksissa vielä mennään ylöspäin, niin terveydenhuollon kantokyky vaarantuu.

Hänen mukaansa suunnitelma muun hoidon alasajamiseksi lisääntyneiden koronapotilaiden vuoksi on valmiina.

Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan painetta potilaiden siirtoon Helsingistä muualle aiheuttaa erityisesti pula hoitohenkilökunnasta. Järvinen sanoo, että nopeasti lisääntynyt koronapotilaiden määrä vie paljon resursseja sairaaloissa.

Hän muistuttaa, että hoitajapula vaikeuttaa useiden osastojen toimintaa.

– Pulaa hoitajista on useilla osastoilla, Järvinen sanoo.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast, jossa koronahoitaja Ilona Fröjd vie kuulijan koronaosaston ytimeen:

Lue myös: