1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hallitusviisikko kokoontui pohtimaan vakavaa koronatilannetta – valmiuslain käyttö noussee esiin keskustelussa

Ylen tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää, että suuri osa Suomesta siirtyisi tiukemmat rajoitukset mahdollistavalle niin sanotulle kakkostasolle.

koronavirus
Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja muut hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat Säätytalolle. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pahentunut koronatilanne huolestuttaa hallituspuolueita. Hallituksen on määrä neuvotella keskiviikkona illalla, miten tilanne saataisiin uudelleen hallintaan.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat kuitenkin jo tänä iltana keskustelemaan, miten tilanteessa edetään. Hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvottelut alkoivat Säätytalolla kello 19.

Hallituksen tammikuussa esittämän suunnitelman mukaan epidemiaa hallittaisiin siirtämällä koko Suomi tarvittaessa nykyiseltä perustasolta kakkostasolle ja siitä vakavimmalle kolmostasolle. Muutokset koskisivat kerralla koko Suomea.

Ylen tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää nyt kakkostasolle siirtymistä, mutta kuitenkin "rajatusti". Se tarkoittaisi, että leviämisvaiheessa olevat alueet sekä osa kiihtymisvaiheen alueista siirtyisi kakkostasolle. Esimerkiksi Lappi ja Ahvenanmaa olisivat alueita, joilla noudatettaisiin jatkossa kireämpiä rajoituksia.

Hallituspuolueiden piirissä on pelkoja, että toimet eivät tässä tilanteessa välttämättä riitä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kakkosvaiheen rajoituksia on pitkälti jo voimassa. Tällä hetkellä pääkaupunkiseutu pohtii (siirryt toiseen palveluun) tartuntalain kovimpien toimien käyttöä eli esimerkiksi kuntosalien sulkemista.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on myös arvioita valmiuslain käytön perusteista, mutta tässä vaiheessa ainakaan virkamiesesitystä tästä ei valmistella.

Ylen lähteiden mukaan poikkeusolojen toteamiseen kuitenkin valmistaudutaan – vaikka se ei tapahtuisikaan huomenna. Syynä olisi terveydenhoidon kapasiteetti, joka voi ylittyä, kun tehokkaasti leviävän virusmuunnoksen osuus tartunnoista kasvaa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin teholla kuormitus on tällä hetkellä kovinta.

Hallituspuolueista ainakin vihreät tuntuu ajattelevan, että valmiuslakiakaan ei pidä sulkea pois tässä tilanteessa. Ryhmässä arvioidaan, että sillä pystyttäisiin puuttumaan aikuisten kohtaamisiin ja keventämään painetta lasten ja nuorten elämän rajoittamisesta.

Keskustelu uusista linjauksista jatkuu koko hallituksessa huomenna.

Lue seuraavaksi