Hyppää sisältöön

Yötaivaan tutkimista ei kannata aloittaa hankkimalla kaukoputki – kokosimme aloittelevan tähtiharrastajan abc:n

Tähtiharrastuksen aloittamiseen ei tarvita välineitä. Jo pelkillä silmillä katsellen pääsee mainiosti alkuun ja tähtikartan avulla vielä pidemmälle.

Tähtien katselussa pääsee alkuun ilman välineitäkin. Kuvassa näkyy Linnunrata pitkällä valotusajalla kuvattuna. Kuva: Teemu Saloriutta
Tähtiharrastusyhdistyksen Konut Tählet ry:n puheenjohtaja Timo Loikala neuvoo, kuinka tähtiharrastuksessa pääsee alkuun. Jesse Mäntysalo haastattelee.

Timo Loikala on jo pitkään esitelmöinyt avaruudesta ikäryhmille laidasta laitaan. Tällä kertaa kohdeyleisönä on päiväkoti-ikäisiä lapsia Valkealassa Kouvolassa.

– Vuosi vuoden jälkeen aina yllätyn, miten paljon he tietävät avaruudesta. Täällä kysellään, että eikö se Uranus olekaan jääplaneetta, kertoo Kymenlaakson tähtiharrastusyhdistyksen eli Konut Tählet ry:n puheenjohtajana toimiva Loikala.

Yhä useampi on korona-aikana kääntänyt katseensa kohti taivasta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeströmin mukaan kiinnostus tähtiharrastukseen on kasvanut koko Suomessa jopa niin paljon, että korona-aikana kiikareista ja kaukoputkista on ajoittain pulaa.

– Tähtiharrastus sopii itsekseen harrastamiseen todella hyvin, kertoo Liljeström.

Kymenlaakson tähtiharrastusyhdistys Konut Tählet ry:n tähtitorni on toiminut vuodesta 2006 alkaen. Tähtitorni sijaitsee Jaalan Hartolan kylässä. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Viidessäkymmenessä vuodessa Marsissa voisi jo asua

Loikala uskoo, että myös pienille lapsille esitelmöidessä puheenaiheeksi nousevat Nasan Mars-mönkijän
lähettämät ensimmäiset videot.

– Onhan se kyllä aika hienon näköistä, kun aukeaa laskuvarjo ja mönkijä laskeutuu. Se osoittaa, että me ihmiset pystymme tosi vaikeisiin asioihin, sanoo Loikala.

Alla olevasta Nasan tviitistä näet nopeutetun videon Perseverance-mönkijän laskeutumisesta.

Jos Nasan tviitti ei näy, pääset katsomaan sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Loikalasta Mars-mönkijän menestys osoittaa, että amerikkalaiset osaavat laskeutumisen taidon.

– Meillä eurooppalaisillahan on vähän huonoja kokemuksia. Me olemme kaksi kertaa yrittäneet laskeutua Marsin pinnalle ja pikkuisen on sukkana tullut alas.

Loikala arvioi, että jo viidenkymmenen vuoden sisään Marsin pinnalla voisi asua pieni ryhmä.

– Silloin sinne on tietysti pitänyt jo rakentaa suojarakennukset, jotka suojaavat vihamielisiltä olosuhteilta, jotka Marsissa vallitsevat, kertoo Loikala.

Nyt päiväkoti-ikäisille lapsille esitelmöidessään hän aikoo kertoa, että viidenkymmenen vuoden sisään nämäkin lapset todennäköisesti pääsevät käymään Marsissa.

Kuinka tähtiharrastuksessa sitten pääsee liikkeelle? Lue tästä kootut vinkit.

1. Ilman välineitä pääsee hyvin alkuun

Ensin tähtiä katsellaan pelkästään silmillä, sitten kiikareilla ja vasta myöhemmin kaukoputkella.

Loikala neuvoo ensin katselemaan, minkä värisiä tähtiä ja millaisia kuvioita taivaalla näkyy. Pian jo huomaakin, että tähtitaivas liikkuu maapallon pyörimisen vuoksi.

Kun taivaaseen on jo vähän tuntumaa, voi kokeilla kiikareilla katsomista.

– Paljain silmin oikein pimeässä paikassa etenkin nuoret silmät näkevät jopa 3 000 tähteä. Kiikareilla katsottuna määrä nousee miljoonaan, kertoo Loikala.

Konut Tählet ry:n puheenjohtaja Timo Loikalan mukaan tähtiharrastuksessa pääsee mainiosti alkuun ilman kaukoputkea. Tähtitornilla on kaukoputki, jota saa käyttää luvan kanssa. Kuva: Timo Loikala

2. Kaukoputkesta on iloa vain, jos tietää, mitä katsoo

Jos kiikareilla katselemisen jälkeen tuntuu, että haluaa nähdä vieläkin enemmän, voi miettiä kaukoputken hankintaa. Kaukoputkella voi tarkastella lähemmin vaikkapa Marsin pintaa ja sen tummia alueita.

– Mars-planeetta näkyy oranssisena ja siitä pystyy kaukoputkella saamaan yksityiskohtia näkyviin, sanoo Loikala.

Alkuun harrastuksessa pääsee joka tapauksessa ilmankin. Kaukoputki ei nimittäin tuo omistajalleen onnea, jos ei tiedä, mitä katsoo.

– Minun reseptini on aina ollut se, että täytyy tietää, mitä katsoo. Sitten se tuntuu joltain.

Esimerkiksi yksittäisen tähden katselu ei Loikalasta tunnu mitenkään erityiseltä, jos tähdestä ei tiedä mitään.

– Jos tiedän, mitä katson, sitten mielikuvitus alkaa laukata.

3. Perusasiat haltuun kokeneen harrastajan kanssa

Kirjallisuudesta ja verkosta saa paljon hyviä ohjeita tähtiharrastukseen, mutta myös apua voi pyytää kokeneemmilta harrastajilta.

– Kaikkein paras keino opetella on lähteä tähtitaivaan alle sellaisen ihmisen kanssa, joka vähän tietää siitä, kertoo Loikala.

Hänen mukaansa perusasiat eli kirkkaimmat Suomessa näkyvät tähdistöt oppii yhdessä illassa. Paikallisista tähtiyhdistyksistäkin saa kysymällä apua. Kymenlaakson tähtiharrastusyhdistykseen kyselyjä ei ole tullut korona-aikana suunnatonta määrää.

– Olen tähtitornilla pienille ryhmille käynyt näyttelemässä tähtitaivasta, sanoo Loikala.

Kymenlaakson tähtiharrastusyhdistys Konut Tählet ry:n tähtitornilla on välillä pienryhmiä katselemassa tähtitaivasta. Kuva: Timo Loikala

4. Kirkkaalla säällä katselemaan

Myös Ursan tiedottaja Anne Liljeströmin mukaan ensiaskeleet tähtiharrastuksen kanssa ovat varsin yksinkertaiset.

– Kaikki lähtee siitä, että menee ulos, kun on pilvetöntä ja tähtikirkas taivas, sanoo Liljeström.

Hänestä jo pelkästään tähtitaivaan alle meneminen tarjoaa mielettömän luontoelämyksen.

Viime joulukuussa ja tammikuussa Suomessa oli Loikalan mukaan poikkeuksellisen huono havaintoaika pilvisyyden vuoksi.

– Helmikuun alussa taas taivas alkoi kirkastua, mutta toihan se meille aika kylmät pakkaset, kertoo Loikala.

Suomi on ylipäätään hyvin pilvinen maa, mutta toisaalta Loikalasta juuri se tekee tähtiharrastuksesta mielenkiintoisen.

– Kun tulee kirkasta, niin sitten lähdetään katsomaan.

5. Kännykälläkin voi käyttää tähtikarttaa

Avuksi tähtitaivaan katseluun kannattaa ottaa tähtikartta, joko paperinen tai kännykällä käytettävä. Esimerkiksi Ursan verkkosivuilla on saatavilla maksuton interaktiivinen tähtikartta (siirryt toiseen palveluun), joka toimii myös kännykällä.

Moni tuntee pari tähtikuviota jo valmiiksi.

– Otavan ja Orionin tunnistaa moni. Kun taivaalta löytyy kiintopiste, jonka tunnistaa, niin sitten koittaa tähtikartan avulla selvittää, mitä siinä ympärillä on ja koittaa laajentaa taivaallista reviiriä, kertoo Liljeström.

Planeettojen bongailuun on näppärää käyttää digitaalisia karttoja, sillä planeetat liikkuvat ja tilanteet vaihtelevat sen mukaan. Tähtitieteeseen voi myös virittäytyä kirjallisuutta lukemalla ja miettimällä, mikä osa-alue alkaa kiinnostaa eniten.

Sata bongattavaa ilmiötä

Ursa viettää tänä vuonna satavuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi se kutsuu bongaamaan taivaanilmiöitä ja muitakin luonnonilmiöitä Bongaa 100 -haasteessa (siirryt toiseen palveluun). Ursan vinkeillä pääsee bongaamaan vaikkapa Andromedan galaksin, maatamon ja haloilmiön.

– Olemme halunneet tehdä ilmiöiden havaitsemisen mahdollisimman helpoksi, sanoo Liljeström.

Haaste sopii hyvin korona-aikaan, sillä ihmisten ilmoille ei tarvitse mennä. Suurimman osan ilmiöistä voi nähdä ihan vaikka kotipihaltakin. Välineitäkään ei tarvitse hankkia, sillä bongailu onnistuu mainiosti ilman kiikareita ja kaukoputkea.

– Tarjoamme sata erilaista luonnonilmiötä, vähän eri kategorioissa ja eri vaikeustasoilla, kertoo Liljeström.

Samalla mukana on taustatietoa kaikista näistä ilmiöistä.

– Usein mietimme arkisia asioita emmekä oikein huomaa, mitä kaikkia asioita luonnossa on ympärillämme, sanoo Liljeström.

Hänen mukaansa Bongaa 100 -haaste sopii myös mainiosti kouluihin ja ilmiöoppimiseen. Aikaa bongailuun on vuoden 2021 loppuun asti.

Loikala uskoo, että jokaisessa ihmisessä on sisäänrakennettuna kiinnostus avaruuteen. Kiinnostuksen herättämiseen auttaa se, jos avaruuden ilmiöistä kertoo sopivan yksinkertaisesti.

– Kyllä aina saman poltteen näen silmissä ihmisistä, kun heille kertoo avaruuden ihmeistä, sanoo Loikala.

.
.