Hyppää sisältöön

Pirkanmaan käräjäoikeudessa sotarikoksista syytetyn miehen oikeudenkäynti alkoi Liberiassa

Istunnossa kuultiin tiistaina syyttäjäpuolen ensimmäistä todistajaa.

Kymmenistä murhista, kahdeksasta törkeästä raiskauksesta ja muista sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi kiistänyt kaikki syytteet ja uskoo voittavansa helmikuussa alkaneen oikeudenkäynnin. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Sotarikoksista Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytetyn Gibril Massaquoin oikeudenkäynti on siirtynyt Liberiaan ja Sierra Leoneen kuulemaan syyttäjän ja puolustuksen todistajia.

Käräjäistunnot järjestetään Liberian pääkaupungissa Monroviassa, ja myöhemmin oikeus matkustaa vielä naapurimaahan Sierra Leoneen.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan oikeudenkäynnissä on kuultu todistajaa, joka kertoi tavanneensa syytetyn vuonna 2000 lähtiessään kapinallisalueelta ystävänsä kanssa. Massaquoi oli todistajan mukaan ampunut heitä. Todistajan kertoi ystävänsä kuolleen ampumisessa.

Oikeudenkäynnin on määrä kuulla torstaina kolmea todistajaa salaisessa paikassa, kertoi viranomaislähde AFP:lle.

Seuraavien viikkojen aikana kuullaan kymmeniä todistajia, kertoi viranomainen.

Syyttäjän mukaan Massaquoi on syyllistynyt kymmeniin murhiin, raiskauksiin, ihmissyöntiin ja kidutukseen. Massaquoi on kiistänyt kaikki syytteet ja uskoo voittavansa helmikuussa alkaneen oikeudenkäynnin.

Matkan jälkeen käsittelyn on määrä jatkua Tampereella toukokuussa. Tuomio annetaan ensi syksynä.

Toissa viikolla Suomessa alkaneessa vastaajan kuulemisessa puolustus keskittyi ensin muun muassa Massaquoin taustaan ja kysymykseen hänen roolistaan RUF:ssa eli Revolutionary United Front -järjestössä.

Puolustus käsitteli myös aikaa, jolloin Massaquoi toimi YK:n alaisen Sierra Leonen erityistuomioistuimen todistajana. Tuolloin hänet siirrettiin turvataloon, josta hän ei kertomansa mukaan saanut poistua useaan kuukauteen.

Todistelun tarkoituksena oli osoittaa, että Massaquoi ei voinut kyseiseen aikaan olla Liberiassa tekemässä väitettyjä rikoksia.

Lue myös:

valtionsyyttäjä haastattelussa
Valtionsyyttäjä Tom Laitinen vastasi keskiviikkona 3. helmikuuta 2021 toimittajien kysymyksiin Gibril Massaquoita vastaan nostettujen syytteiden käsittelystä. Massaquoi kiistää kaikki syytteet.
.
.