1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jarkko Nieminen

Tennisässä Jarkko Niemisellä on ainutlaatuinen muisto Wimbledonista – kuningatar Elisabet ilmoitti yllättäen haluavansa tavata

Tennis työllistää yhä Niemistä ja toi muutama vuosi sitten yllättävän työtarjouksen kansainvälisestä elokuvatuotannosta.

Jarkko Nieminen
"Ei siinä ehtinyt kuin hikisen paidan vaihtaa" Nieminen muistelee kutsua kuningatar Elisabetin juttusille
"Ei siinä ehtinyt kuin hikisen paidan vaihtaa" Nieminen muistelee kutsua kuningatar Elisabetin juttusille

Suomen kaikkien aikojen menestynein tenniksenpelaaja Jarkko Nieminen päätti uransa vuonna 2015. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut tennistaituri kertoi lopettamiseen liittyneistä tunnelmistaan.

– Lopetuspäätös oli helppo, koska se kypsyi pitkän ajan kuluessa. Olin saanut pelata jo paljon kauemmin kuin itse osasin unelmoida. Sain lopettaa terveenä, silloin kun halusin ja sillä tavalla kuin halusin.

Lopetuspäätökseen vaikutti muun muassa kyllästyminen jatkuvaan reissaamiseen.

– Jos ennen vaakakupissa kaikki oli plussan puolella, sitten alkoi tulla niitä miinuksia. En halunnut joka viikko vaihtaa maata enkä uskonut saavuttavani enää sellaista, mitä en olisi jo saavuttanut.

Small talkia kuningattaren kanssa

Niemisen uran varrelle mahtuu muistoja turnauksista ympäri maailmaa. Yksi mieleenpainuvimmista koettiin legendaarisella Wimbledonin kentällä Lontoossa vuonna 2010.

Britannian kuningatar Elisabet II oli saapunut seuraamaan turnausta ensimmäistä kertaa 33 vuoteen.

– Jo päivää ennen minun ja Andy Murrayn ottelua alkoi liikkua puheita, että kuningatar Elisabet saattaisi olla tulossa seuraamaan ottelua. Aamulla saapuessani kentälle, alkoi tulla ohjeistusta: kun menette kentälle, pitää toimia tietyllä tavalla ja kun poistutte kentältä, pitää katsoa kuningatarta ja kumartaa.

Maailmaa kiertäneelle konkarillekin tilanne oli jännittävä.

– Kyllä kaikki keskittyminen oli silloin siinä, miten kentälle kävellään oikeaoppisesti eikä pelissä, Nieminen nauraa.

Päivä sai ottelun jälkeen yhä uusia käänteitä, sillä kuningatar halusi vielä tavata Niemisen ja Murrayn.

– Se tuli aivan puskista. Heti kun tulimme pois kenttäalueelta, kerrottiin, että nyt parvekkeelle tapaamaan kuningatarta ja siinä ei ehtinyt muuta kuin vaihtaa hikisen paidan ja menoksi.

– Siinä matkalla tuli tosin vielä ohjeistusta, että mitä ei saa tehdä kuningattaren läsnäollessa, eli ei saa esittää kysymyksiä, Nieminen kertasi.

Kokemuksena tapaaminen oli Niemiselle ainutlaatuinen. Sellainen, jota ei maskulaisena tennisjuniorina osannut kuuna päivänä unelmoida.

– Aivan mahtavan hieno juttu ja muistan varmasti ikuisesti.

Tennisopetusta Hollywood-tähdelle

Viime vuosina Niemistä on työllistänyt tennis laajalla spektrillä. Muutama vuosi sitten hän sai erikoisen työtarjouksen. Tekeillä oli kansainvälinen elokuvatuotanto, joka kertoi vanhasta taisteluparista Björn Borgista ja John McEnroesta. Päärooleja näytelleet Sverrir Gudnason ja Shia LeBeouf tarvitsivat kipeästi tennisopetusta.

– Oli todella kiinnostavaa seurata elokuvamaailmaa. Se oli itsellekin ihan uusi alue ja toisaalta valmennuksen tavoite oli ihan käänteinen, mihin olin tottunut. Kun normaalisti yritän opettaa pelaajia mahdollisimman hyviksi pelaajiksi, että se pallo menee juuri sinne, minne yritetään, niin heille tärkeintä oli, että se näyttäisi hyvältä. Ei ollut mitään väliä mihin se pallo osuu.

Tärkeää oli myös opastaa näyttelijöitä omaksumaan esikuviensa ainutlaatuiset maneerit.

Katso koko lähetys Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi