1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Sairaala- ja tehohoidon tarve saattaa kasvaa reippaasti koko maassa – tehohoitoa koordinoiva professori: "Kolmas aalto voi hyvinkin olla tulossa"

Professori Matti Reinikainen perää kovempia rajoituksia ja toimia taudin etenemisen hillitsemiseksi, koska kohta voi olla myöhäistä.

koronavirus
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.
Kun koronatartunnat leviävät keski-ikäisiin ja iäkkäisiin, sairaalahoidon tarve kasvaa.Henrietta Hassinen / Yle

Koronatartuntojen runsas lisääntyminen viime aikoina voi johtaa sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään kasvuun koko maassa. Anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen sanoo, että huoleen on syytä, koska uusi virusvariantti on selvästi tartuttavampi kuin aiempi.

– Kun koronatapausten määrä nousee, niin parisen viikkoa siitä eteenpäin kasvaa myös sairaala- ja tehohoidon tarve.

Reinikaisen mukaan epidemian kiihtymisestä on merkkejä.

Reinikainen on puheenjohtajana tehohoidon covid-koordinaatioryhmässä. Ryhmä arvioi tehohoidon tilannetta koko maassa. Kun hallitus arvioi tehohoidon riittävyyttä, se kuulee Reinikaisen arvioita.

Hoidon tarve kasvaa jopa voimakkaammiin kuin on ennakoitu. Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL arvioivat koronatilannetta ja hoidon tarvetta viikoittain. Kuluvan viikon ennusteen mukaan tehohoitoon tulisi 12–26 uutta potilasta 90 prosentin todennäköisyydellä. Toteutunut hoidon tarve päätyy ennusteen ylärajoille tai saattaa jopa ylittää sen, Reinikainen arvioi.

Tiistaina koronapotilaita oli tehohoidossa koko maassa yhtä aikaa 34. Heistä noin puolet oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Suunta on huolestuttava.

– Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että tällainen nouseva kolmas aalto voi hyvinkin olla tulossa, Reinikainen sanoo.

Lääkäri perää kovia rajoituksia

Reinikainen sanoo, että taudin eteneminen riippuu paljon siitä, minkä verran ihmisten välillä on kontakteja.

Hän perää kovempia rajoituksia ja toimia taudin etenemisen hillitsemiseksi. Hän ei ota tarkemmin kantaa keinoihin.

– Sellaisia rajoituksia ja toimia tarvitaan, millä ihmisten välisiä kontakteja vähennetään tehokkaasti.

Terveydenhuolto, Matti Reinikainen
Professori Matti Reinikainen koordinoi Suomen tehohoitoa covid-epidemiassa Kuopiosta käsin. Reinikaisen mielestä hoidon tarpeen kasvu on huolestuttava, ja tilanne vaatisi tiukkoja rajoituksia, jotta tartunnat saadaan laskuun. Thomas Hagström / YLE

Reinikainen sanoo, että tartuntaryppäät eivät ole näkyneet kasvavana sairaalahoitona niissä tapauksissa, joissa tartunnat ovat olleet voittopuolisesti nuoremmissa ikäryhmissä.

– Siinä vaiheessa, kun tartuntoja on keski-ikäisissä ja vanhemmassa väestössä, niin silloin väistämättä sairaalahoidon tarve kasvaa.

Ollaanko rajoitusten kanssa jo myöhässä?

Reinikainen korostaa, että pandemian torjunnassa pitäisi aina pyrkiä toimimaan etupainotteisesti, koska tautia on vaikeampi saada kuriin siinä vaiheessa, kun se on ehtinyt kiihtyä sellaiselle tasolle, että sairaalahoidon tarvetta on paljon.

– Jää nähtäväksi, ollaanko myöhässä, Reinikainen sanoo.

Reinikainen toteaa, että vuosi sitten keväällä, kun potilasmäärät olivat tätä luokkaa kuin ne nyt ovat, seuraavatkin viikot potilasmäärärät kasvoivat reippaasti. Tehohoidon tarve reagoi epidemiaan viiveellä: tarve kasvaa parin viikon sisällä tartunnan saamisesta, ja hoitoa tarvitaan runsaasti vielä pari viikkoa tartuntojen käännyttyä laskuun.

Viime keväänä Suomi otti tässä vaiheessa valmiuslain käyttöön.

Reinikaisen mukaan tähän asti on pystytty hoitamaan hyvin myös muita potilaita koronan kuormituksesta huolimatta.

– Jos koronapotilaiden sairaala- ja tehohoidon tarve kasvaa rajusti, joudutaan muuta hoitoa ajamaan alas, Reinikainen sanoo.

Korona-potilaiden lisäksi teho-osastoilla hoidetaan muita potilaita leikkausten jälkeen.

Reinikaisen mukaan koko maan osalta tehohoidon saatavuus ei ole uhattuna, mutta Uudellamaalla sen kapasiteettia voidaan joutua selvästikin lisäämään, jos tautitilanne pahenee.

– On merkkejä siitä, että epidemia on kiihtymässä ja sairaalahoidon tarve kasvaa, Reinikainen sanoo.

korjattu 24.2. klo 8.30: korjattu kohtaa tehon potilasennusteesta. 12 - 26 potilasta tarkoittaa uusien potilaiden määrää, ei yhtäaikaista potilasmäärää kuten jutussa ensi luki.

Lue Myös:

Ravintoloille kaavaillaan uusia, kireämpiä rajoituksia – STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: "Tanssi ja laulu saattavat pian loppua"

HUSin Markku Mäkijärvi vaatii tiukempia koronarajoituksia välittömästi: "Sairaanhoitopiirin kriisisuunnitelma päivitettiin loppuviikosta"

Uusia koronarajoituksia otetaan eri puolilla Suomea käyttöön varovasti – talvilomien paluuliikennettä ei sekoiteta uusilla rajoituksilla

Vapaavuori torjuu Marinin moitteet vastuuttomuudesta – kiistakapulana toisen asteen paluu lähiopetukseen

Koronakoordinaatioryhmä päätti: pääkaupunkiseudun rajoitukset jatkuvat, toinen aste rajatusti lähiopetukseen: "Haitat ylittävät etäopetuksen hyödyt"

Lue seuraavaksi