1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

Linda Thomas-Greenfield nimitetty Yhdysvaltain YK-lähettilääksi

Pitkän diplomaattiuran tehnyt Thomas-Greenfield nousee YK-lähettiläänä kansainvälisen diplomatian ykköspöytään.

Yhdysvaltojen politiikka
Pitkän diplomaattiuran tehnyt Linda Thomas-Greenfield nimitettiin Yhdysvaltain YK-lähettilääksi.
YK-lähettilääksi nimitetty Linda Thomas-Greenfield vastasi senaatin kysymyksiin ehdokkuutensa vahvistuskuulemisessa tammikuussa.Greg Nash / EPA

Yhdysvaltain senaatti on vahvistanut (siirryt toiseen palveluun) Linda Thomas-Greenfieldin nimityksen Yhdysvaltain YK-lähettilääksi. Äänestyksessä äänet hänen puolestaan asettuivat 78–20.

Nimitys tapahtui alle viikkoa ennen Yhdysvaltojen puheenjohtajakautta YK:n turvallisuusneuvostossa. Valan vannomisen jälkeen Thomas-Greenfield matkustaa New Yorkiin ja hänen on määrä esittää valtakirjansa YK:n pääsihteeri António Guterresille torstaina.

– Suurlähettiläs Thomas-Greenfield on kokenut diplomaatti, syvästi sitoutunut amerikkalaisiin arvoihin ja oikea valinta jälleenrakentamaan maamme asemaa YK:ssa ja muissa monitahoisissa paikoissa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken onnittelulausunnossaan uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

35-vuotisen diplomaattiuran tehnyt Thomas-Greenfield nousee YK-lähettiläänä kansainvälisen diplomatian ykköspöytään. Biden on ilmoittanut palauttavansa YK-lähettilään takaisin kansallisen turvallisuusneuvoston jäseneksi, josta entinen presidentti Donald Trump YK-lähettilään poisti.

Thomas-Greenfield oli Barack Obaman hallinnon aikana apulaisulkoministerinä vastuullaan Afrikka. Hän poistui ulkoministeriöstä monen muun diplomaatin tapaan pian Trumpin kauden alettua.

Thomas-Greenfieldin matka Yhdysvaltain ulkopolitiikan huipulle on ollut pitkä. Hän nousi rotuerottelun aikaisesta Yhdysvaltain etelästä, Louisianan osavaltiosta, vaatimattomista oloista.

Thomas-Greenfield oli perheessään ensimmäinen lukion käynyt. Hän onkin kertonut joutuneensa kohtaamaan vastoinkäymisiä. Tehtävässään hän sanoo noudattavansa äitinsä oppeja johtamisesta kiltteydellä ja myötätunnolla.

Lue lisää:

Lue tästä keitä Joe Biden on valinnut hallintoonsa – Ensinimitykset kielivät kansainvälisen yhteistyön painottamisesta ja tasa-arvon arvostuksesta

Lähteet: CNN, The New York Times

Lue seuraavaksi