1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelu

Etelä-Savon Ely-keskus etsintäkuuluttaa luonnonympäristöjen kunnostajia – luonnonsuojeluasiantuntija: "Monet tärkeiden elinympäristöjen eliöistä on uhanalaistuneet"

Kunnostukseen voi lähteä mukaan yritys, yhteisö tai vaikka yksityishenkilö.

luonnonsuojelu
Perinteinen riukuaita.
Perinnebiotooppia voi kunnostaa vaikka aitoja rakentamalla. Kuvituskuva. Petteri Bülow / Yle

Etelä-Savon ELY-keskus etsii perinnebiotooppien, lintuvesien ja lähteikköjen kunnostajia.

Etelä-Savon heikentyneiden luonnonympäristöjen kunnostus on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Kohteina ovat esimerkiksi perinnebiotoopit, eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja lähteiköt.

Kunnostukseen voi lähteä mukaan yritys, yhteisö tai vaikka yksityishenkilö. Hommana voi olla esimerkiksi pensaikon raivaus, aitojen pystyttäminen, eläinten laiduntaminen tai vieraslajien torjunta.

Etelä-Savon Ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovisen mukaan kunnostuksella yritetään säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

– Monimuotoisuus on vähentynyt ja monet tärkeiden elinympäristöjen eliöistä on uhanalaistuneet, kun näitä ympäristöjä ei ole tai ne on esimerkiksi kasvaneet umpeen. Nyt käynnistyvillä toimilla voidaan palauttaa luonnon monimuotoisuutta, Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan tässä vaiheessa kerätään alustavia ilmoittautumisia innokkailta kunnostajilta, joiden kanssa tarkemmat kunnostussopimukset lopulta tehdään. Kunnostuksista maksetaan korvaus.

– Meillä on hyvä olla kunnostajista lista, jonka pohjalta voidaan sitten räätälöidä kohteille sopivat hoitomuodot ja osoittaa niille hoitajat.

Lue seuraavaksi