1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulukuljetus

Liikunta- ja musiikkiluokkien koulukyydeistä virisi keskustelu Kouvolassa – Henna Hovi: "Tilanne on epätasa-arvoinen"

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee koulukyytien kehittämistä tänään keskiviikkona.

Erikoisluokkien, kuten liikunta- ja musiikkiluokkien, oppilaiden koulukuljetuksista on herännyt keskustelua Kouvolassa. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kouvolassa on virinnyt keskustelua erikoisluokkien oppilaiden koulukyydeistä.

Kaupunki julkaisi sunnuntaina facebook-sivullaan päivityksen (siirryt toiseen palveluun) koulukyytien kehittämisestä. Julkaisu keräsi runsaasti kommentteja erikoisluokkien oppilaiden koulukuljetuksista. Erikoisluokilla tarkoitetaan esimerkiksi liikunta- ja musiikkiluokkia.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajan Henna Hovin (sd.) mukaan osa keskustelijoista tulkitsi, että erikoisluokkien oppilaiden koulukuljetuksiin olisi nyt tehty heikennyksiä.

– Todellisuudessa kuljetuoikeuteen ei ole tehty minkäänlaisia muutoksia, ei heikennyksiä eikä parannuksia. Erikoisluokilla ei ole kuljetusoikeutta koskaan ollutkaan.

Ajankohta keskustelulle on kuitenkin Hovin mukaan hyvä nyt, kun koulukuljetuksia kehitetään Kouvolassa muutoinkin. Hän aikoo nostaa asian keskusteluun kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa keskiviikkona ja katsoa, minkälaisen vastaanoton asia saa. Kokouksessa käsitellään Kouvolan koulukyytien kehittämistä.

– Itselläni on mielessä, että teen tarvittaessa muutosesityksen ja esitän, että erikoisluokille kulkeville myönnetään bussikortti, jos matkamäärä on sen mukainen.

Kustannuksista ei tietoa

Kouvolassa aloitettiin koulukyytien kehittäminen viime syksynä ja sen pohjalta on tehty toimenpiteitä koulukyytien järjestämiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.

Ongelmia on ollut esimerkiksi tiedonkulussa. Viime syksynä ongelmia aiheutti kaupungin mukaan myös muun muassa se, että harkinnanvaraisten koulukyytien hakemuksia tuli runsaasti myöhässä.

– Yksi iso syy miksi koulukyytejä kehitetään on säästövelvoite, joka kuuluu isoon talouspakettiin, josta valtuusto on päättänyt. Toimialoille on laitettu omat velvoitteet, Henna Hovi lisää.

Hän ei pysty arvioimaan, kuinka paljon lisäkustannuksia erikoisluokkien oppilaiden koulukyytien järjestäminen kaupungille toisi. Asia ei kuitenkaan Hovin mukaan kosketa valtavan massiivista joukkoa.

Hovi näkee, että erikoisluokkien oppilaiden koulukyytien järjestämisessä on ollut epätasa-arvoa.

– Se on ehkä ollut se suurin, että jotkut saisivat bussikortin, jos he olisivat lähikoulussa. Mutta jos he ovat erikoisluokalla, sitten he eivät sitä saakaan vaikka matka olisi käytönnössä sama.

Hovi myös uskoo, että koulukyydin järjestäminen voisi houkutella lisää oppilaita erikoisluokille.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.