Hyppää sisältöön

Kuinka Suomen talouteen saataisiin nopeampaa kasvua? Ministeri vastaanotti ehdotukset, mukana innovaatiot ja osaajapulan voittaminen

Asiantuntijatyöryhmä kaipaa satsauksia innovaatiotoimintaan ja osaamisen lisäämistä.

Metsäteollisuuden tuotteet tuovat merkittävän osan Suomen viennin arvosta. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suomen talouden keskeisin ongelma on riski siitä, että yli 10 vuotta jatkunut heikon kasvun kausi jatkuu, katsoo asiantuntijatyöryhmä.

Heikko talouskasvu on ikääntyvän väestön Suomessa aito uhka suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiselle, kommentoi työryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä tiedotustilaisuudessa.

Realistisena, mutta vaativana tavoitteena työryhmä pitää 2 prosentin keskimääräistä talouskasvua vuoteen 2030 asti.

Työryhmän näkemyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) parempi kasvu edellyttää TKI-toiminnan (tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta) selvää lisäämistä, rahoituksen kohdennusta avainekosysteemeihin, osaajapulan voittamista ja "osaavan pääoman" lisäämistä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettama työryhmä etsii keinoja, joilla tuettaisiin parhaiten yritysten kasvua ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa koronakriisissä sekä sen jälkeen.

Vaatimuksissa lisää kehitystä ja osaavaa työvoimaa

Innovaatioiden pohjana olevan tutkimus- ja kehitystoiminnan panostukset ovat jääneet verrokkimaista, vaikka ryhmän mukaan tie kestävään kasvuun käy innovaatioiden kiihdyttämisen kautta.

– Työryhmän esiin nostama panostus innovaatiotoimintaan on nyt viimein otettava tosissaan. Tutkimus- ja kehitysmenojen nosto neljään prosenttiin vaatii pitkäjänteistä sitoutumista, kommentoi Lintilä tiedotteessa.

Työryhmä kiinnittää huomiota myös tarpeeseen saada lisää osaavaa työvoimaa.

– Suomessa on osaajavaje useilla tasoilla ja aloilla. Erityisesti osaajavaje näkyy vaativimmissa innovaatio- ja TKI-panostuksia edellyttävissä tehtävissä, tiedotteessa todetaan.

Koronakriisin pidemmän ajan vaikutukset kytkeytyvät niihin pysyvämpiin muutostekijöihin, jotka muokkaavat taloutta.

Raportin mukaan taloutta muokkaavat ja suurta sopeutumiskykyä tulevat vaatimaan jatkuva teknologinen murros, kansainvälinen kilpailu, väestön ikääntyminen, ilmastonmuutos ja biodiversiteetin väheneminen, sekä näiden trendien hillintä.

Tilaisuutta voi seurata valtioneuvoston YouTube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Riippumattoman asiantuntijaryhmän puheenjohtajana toimii Huhtamäki Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä. Ryhmän toimeksianto jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.

Asiantuntijaryhmä keskittyy työssään kansainvälistyviin ja kansainvälisillä markkinoilla toimiviin yrityksiin, joiden tukitarpeet ovat usein erilaisia kuin kotimarkkinoille vakiintuneilla yrityksillä.

Lue myös

Suomen talouskasvussa ehkä aavistus piristymistä loppuvuodesta – ekonomistit arvioivat säästöliekin jatkuvan

"Suomen talouden kannalta tärkeintä olisi, että EU:n elpymispaketti toteutetaan nopeasti", OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio sanoo

Ministeriön vertailu: Suomen talouskasvu jäämässä puoleen naapureista – suurempi maahanmuutto selittää Ruotsin ja Norjan etumatkaa

Suomen Pankki julkaisi ennusteensa lähivuosille, pääjohtaja Olli Rehn: "On kyettävä elämään kahta aikaa"