1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Kataja

Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies kiisti olevansa äärioikeistoa ja vähätteli rooliaan Torssosen tukiyhdistyksessä

Syyttäjän todisteiden merkityksen vastaaja torjui kerta toisensa jälkeen.

Pekka Kataja
Syytetty istuu asianajajansa kanssa oikeussalissa.
Pekka Katajan murhan yrityksestä syytettyä miestä (oik.) kuultiin oikeudessa keskiikkona. Kuva on tiistailta. Simo Pitkänen / Yle

Perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies kiisti oikeudessa osallisuuden tekoon ja sanoi, että hänen rooliaan Teemu Torssosen tukijana on liioiteltu.

Aiemmin keskiviikkona Pekka Kataja sanoi omassa kuulemisessaan, että miehen rooli oli tullut esiin jo vuonna 2018, kun Torssosen tukiyhdistyksen nimissä alettiin lähettää tiedotteita.

Samalla Torssosen tukijat ottivat yhteyttä perussuomalaisten piirihallituksen jäseniin. Katajan mukaan viestejä tuli ajoittain paljon, ja osa niistä oli aggressiivisia.

Mies toimi tuolloin Teemu Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Kuulemisessaan hän vähätteli rooliaan tässä tehtävässä.

Muistikuvat epätarkkoja

Aiemmin keskiviikkona Pekka Kataja muisteli omassa kuulemisessaan, että jo vuonna 2018 olisi piirihallituksessa ollut puhetta aggressiivisista yhteydenotoista, joiden numero ”vei Tuusulaan”. Esitutkinnasta hän ei tällaisesta kertonut.

Puolustus epäili, että kyse on jälkikäteispäättelystä. Vastaaja itse kertoi, että hän muutti Tuusulaan vasta helmikuussa 2020.

Vastaajan mukaan kaikki hänen viestintänsä Torssosen tukiyhdistyksessä oli rakentavaa eikä millään lailla uhkaavaa. Hänen tehtävänsä oli lähinnä ”tuottaa ja muokata sisältöjä”. Mies kertoi, että hän soitti tehtävässään ”alle viisi puhelua” eikä häneen oltu yhteydessä lainkaan.

Vastaaja sanoi kuulemisessaan, että edes hänen etunimeään ei ole ollut lehdistötiedotteissa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Miehen etunimi oli ainakin tiedotteessa, jossa kerrottiin Torssosesta tavoittelemassa perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkuutta. Vastaajan puhelinnumero oli lisäksi useissa muissakin tiedotteissa.

Nimi ja puhelinnumerot poistuivat netistä esitutkinnan aikana.

Yle taltioi kuvakaappauksin kyseiset sivut ja uutisoi miehen yhteyksistä Torssoseen jutuissaan esimerkiksi lokakuussa ja joulukuussa.

Oranssi FedEx-postituslaatikko.
Syyttäjällä on lukuisia niin sanottuja aihetodisteita, jotka eivät suoraan todista vastaajaa syylliseksi. Puolustuksen mukaan se pystyy kumoamaan kaikki syyttäjän väitteet.

Kuulemisessaan vastaaja kiisti olevansa äärioikeistolainen. Sen sijaan hän tunnustautui kansallismieliseksi.

Yle uutisoi joulukussa, että mies on julkaissut videoita eräänlaisessa videoblogissa Red Ice -sivustolla. Miehen mukaan sivusto ei ole äärioikeistolainen.

Sivusto kuitenkin linkittyy muun muassa Yhdysvaltain alt-right-äärioikeistoon ja uusnatseihin. Sivusto sisältää runsaasti äärioikeistolaista sisältöä sekä erilaista salaliittoteorioita.

Vastaaja kuvasi rooliaan sivuston ”Suomen kirjeenvaihtajaksi”. Hänen videonsa käsittelevät muun muassa Suomen historiaa ja luontoa vahvalla kansallisylpeydellä. Videoissa käsitellään kriittisesti myös maahanmuuttoa ja politiikkaa.

Kiisti kaikki syyttäjän tulkinnat

Syyttäjän esittämien aihetodisteiden tulkinnat vastaaja kiisti kerta toisensa perään.

Esimerkiksi jutun avaintodisteena olevan valepostipaketin sormenjäljet hän myönsi, mutta kiisti syyttäjän tulkinnan. Vastaajan mukaan hän on epäilemättä käsitellyt pakettia joskus.

Selitykseksi hän arveli kuitenkin sitä, että paketti on päätynyt rikoksen tekijöille mahdollisesti esimerkiksi Tori.fi-kauppojen kautta. Mies sanoi olevansa hyvinkin aktiivinen verkkokaupustelija.

Korjaus 24.2.2021 klo 14.41: Jutun otsikossa oli julkaistaessa virhe. Murha korjattu muotoon murhan yritys.

Lue lisää:

Pekka Kataja oikeudessa: ”Kuului kova rusaus ja ajattelin, että nyt lähtee henki” – poliisin tekemä virhe vaikeutti tekijän tunnistamista

"Hintalappu kansallismielisten vainoamiselle" – rikostutkinta valottaa Pekka Katajan ja äärioikeiston jäätäviä välejä murhayrityksen alla

Paljastaako valvontakamerassa näkyvä Passatin vanne Pekka Katajan murhaa yrittäneen henkilöllisyyden? Oikeus arvioi kirjallisia todisteita

Tällainen on Pekka Katajan murhan yrityksestä epäiltynä vangittu videobloggaaja ja Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtaja

Lue seuraavaksi