1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Maailman ensimmäinen tuomio Syyrian hallinnon kidutuksista: Syyrialaismiehelle vankeutta Saksassa

Tuomio tuli avunannosta rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Syyria
Eyad al-Gharib peittää kasvonsa oikeussalissa Saksassa.
Eyad al-Gharib osallistui oikeudenkäyntiin Saksan Koblenzissa keskiviikkona.Thomas Lohnes / AFP

Saksassa oikeus on tuominnut Syyrian tiedustelupalvelun entisen jäsenen Eyad al-Gharibin neljän ja puolen vuoden vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Turvapaikanhakijana Saksaan tullut al-Gharib oli syyttäjien mukaan osallisena Syyrian hallintoa vastustaneiden ihmisten kiduttamisessa ja surmaamisessa.

Viime vuoden huhtikuussa Saksassa alkanut Syyria-oikeudenkäynti on ensimmäinen laatuaan, ja sen ennustetaan johtavan lukuisiin uusiin oikeudenkäynteihin ja syytteisiin presidentti Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä vastaan.

Koblenzin oikeustalon julkisivu
Koblenzin oikeustalo Saksassa kuvattuna huhtikuussa 2020.Mesut Zeyrek / AOP

Oikeudenkäynnin pääsyytetty on entinen tiedustelupalvelun eversti Anwar Raslan, joka useiden todistajalausuntojen mukaan johti Damaskoksessa sijainneen pidätyskeskuksen tutkintaosastoa. Hänen osaltaan oikeudenkäynti jatkunee ensi syksyyn. Raslania pidetään suoraan vastuullisena vähintään kymmenien ihmisten kuolemaan.

Eurooppa-kirjeenvaihtajamme haastatteli yhtä todistajista viime keväänä, lue tarkemmin täältä: Saksassa alkaa historiallinen oikeudenkäynti – Syyrian turvallisuuspalvelun edustajat syytettynä kidutuksesta23.4.2020

Tänään tuomionsa saanut al-Gharib toimi samassa organisaatiossa alemmalla tasolla, ja häntä syytettiin osallisuudesta rikoksiin. Al-Gharib ei ole oikeudenkäynnin aikana kiistänyt menneisyyttään vaan sanonut katuvansa sitä.

Syyttäjät ovat kuvanneet al-Gharibia yhdeksi rattaaksi lähes teollisen mittakaavan kidutuskoneistoissa ja vaativat hänelle viiden ja puolen vuoden vankeustuomiota.

Molemmat miehet pidätettiin Saksassa alkuvuodesta 2019. Avoimeen sotaan johtaneen kansannousun alkamisesta Syyrian hallintoa vastaan tulee maaliskuussa kuluneeksi kymmenen vuotta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi