1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liikuntapaikkojen rakentaminen

Imatra uskoo, että uusi urheiluhalli lisää Ukonniemen imua – uimahallin paikkaa urheiluhalli ei lukitse

Urheiluhallin rakentaminen maksaa vähintään 10 miljoonaa euroa.

Liikuntapaikkojen rakentaminen
Imatran palloiluhalli Ukonniemessä
Ukonniemeen on muodostunut monen lajin keskittymä. Uutta urheilutaloa suunnitellaan kuvan monitoimihallin ja läheisen jäähallin väliin.Kare Lehtonen / Yle

Imatra uskoo uuden urheiluhallin lisäävän Ukonniemen urheilualueen vetovoimaa.

Alueelta löytyvät ennestään esimerkiksi pesäpallo-, hiihto- ja ampumahiihtostadion, jäähalli sekä monitoimihalli esimerkiksi jalkapallon ja yleisurheilun talviharjoittelua varten.

Nyt jäähallin ja monitoimihallin väliselle alueelle suunnitellaan uutta urheilutaloa. Urheilutalon uskotaan paitsi palvelevan paikallisia myös helpottavan Ukonniemen palvelujen myymistä kaupungin ulkopuolisille.

– Kesällä esimerkiksi KHL-joukkueet ovat olleet jäähallissa harjoittelemassa. Sitä käyttöä pyritään löytämään, että urheilutalon tiloja pääsisi käyttämään kaupungin ulkopuoleltakin, toimitusjohtaja Lassi Nurmi Imatran kaupungin rakennuttajayhtiö Mitrasta mainitsee.

Yli 10 miljoonan projekti

Lassi Nurmen mukaan urheilutalon pinta-alaksi tulee noin 6000–7000 neliömetriä, ja sen hintalappu lähtee kymmenestä miljoonasta eurosta.

– Paljon riippuu siitä, paljonko saamme muuta toimintaa urheilutalolle. Lähdemme hakemaan selvitystä siitä, jos saisimme myös yksityisiä liikuntapaikkoja tähän yhteyteen, Nurmi sanoo.

Imatran kaupungin rakennutajayhtiö Mitran toimitusjohtaja Lassi Nurmi
Mitran toimitusjohtajan Lassi Nurmen mukaan urheilutalon suunnitelmat täsmentyvät hankkeen edetessä.Kare Lehtonen / Yle

Uuden urheiluhallin rakentaminen on tällä hetkellä hankesuunnitteluvaiheessa, jonka aloittamisesta kunnanhallitus päätti maanantaina. Urheiluhallista on tulossa puurakenteinen ja hiilineutraali.

Hankesuunnitelmien on määrä edetä kevään aikana niin, että uusi kaupunginvaltuusto voi päättää urheiluhalli-investoinnista kesällä. Rakentaminen voisi käynnistyä ensi vuonna.

Nykyinen urheilutalo purkuun

Nykyinen, Mansikkalassa sijaitseva urheilutalo on peruskorjauksen tarpeessa. Se on tarkoitus purkaa.

Jos uuden rakentamisen sijaan peruskorjattaisiin vanhaa, urheilutalon remontti maksaisi Nurmen mukaan noin 12 miljoonaa euroa. Uutta urheiluhallia puoltaa muun muassa energiatehokkuus. Hallin lämmittämiseen aiotaan esimerkiksi hyödyntää jäähallin hukkalämpöä.

Uuden hallin neliöt saadaan myös käytettyä vanhaa paremmin.

– Nykyisessä urheilutalossa on se probleema, että siellä on käytävätilaa ja muuta tällaista tilaa enemmän, Nurmi sanoo.

Imatran uimahalli
Urheilutalo ja uimahalli sijaitsevat tällä hetkellä Mansikkalassa. Arkistokuva on runsaan vuoden takaa.Kare Lehtonen/Yle

Urheilutalo ei määritä uimahallin paikkaa

Nykyisen urheilutalon yhteydessä on uimahalli, joka on niin ikään peruskorjauksen tarpeessa. Uimahallin tulevaisuudesta ei ole tehty päätöksiä, mutta vaihtoehtoina ovat olleet peruskorjaus tai uuden rakentaminen joko Mansikkalaan tai Ukonniemeen.

Urheilutalon rakentaminen Ukonniemeen ei Lassi Nurmen mukaan sido uimahallin tulevaa sijoituspaikkaa tai estä nykyisen uimahallin peruskorjaamista.

– Uimahalli on ollut ennen vuotta 1982 itsenäinen rakennus, ja urheilutalo tehty sen viereen. Ne pystyvät olemaan erillisinäkin rakennuksina, siinä ei mitään ongelmaa ole, hän sanoo.

Lue myös:

Uuden urheilutalon rakentaminen saattaa alkaa Imatralla ensi vuonna

Korjaus tulisi kalliiksi – Imatra selvittää nyt, pitäisikö kaupunkiin rakentaa uusi uimahalli ja urheilutalo

Imatra selvittää puurakenteisen urheilutalon rakentamista Ukonniemeen – selvitys ei koske uimahallia

Lue seuraavaksi