1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiinalaissome kohisee oikeusistuimen päätöksestä – mies tuomittiin maksamaan entiselle vaimolleen korvauksia kotitöistä

Kyseessä on merkittävä ennakkopäätös uuden siviililain nojalla. Kiinassa pohditaan, onko 6 400 euroa riittävä korvaus kotiäidille.

Kiina
Nainen kuljettaa kahta lasta skootterin kyydissä Pekingissä.
Tilastojen mukaan kiinalaisnaiset tekevät kotitöitä päivittäin reilusti enemmän kuin miehet.Wu Hong / EPA

Kiinassa tuomioistuin on tuominnut miehen maksamaan entiselle vaimolleen 50 000 juania eli lähes 6 400 euroa ”maksamattomista kotitöistä”.

Merkittävä ennakkopäätös on herättänyt kiivasta keskustelua Kiinassa.

Kiinassa astuivat tänä vuonna voimaan uudet siviilioikeuden säännökset, joiden nojalla puolisoilla on ensimmäistä kertaa oikeus hakea korvausta, mikäli he ovat pääosin vastanneet kodin hoitamisesta.

Mies ei osallistunut lainkaan kotitöihin

Pekingissä miehestään eronnut nainen, sukunimeltään Wang, kertoi tuomioistuimelle, että viiden vuoden avioliiton aikana hän hoiti yksin kotityöt ja lapsen. Wangin mukaan hänen miehensä ei tehnyt mitään kotona vaan keskittyi käymään töissä.

Hänen entinen miehensä, sukunimeltään Chen, haki avioeroa viime vuonna. Pari meni naimisiin vuonna 2015. Wang oli ensin haluton suostumaan avioeroon, mutta myöntyi myöhemmin ja lähetti korvausvaatimukset oikeudelle.

Oikeus katsoi, että Wang oli tehnyt miestään enemmän kotitöitä ja vastasi pääosin lapsen hoidosta.

Hänelle määrättiin paitsi korvauksia 50 000 juanin edestä myös lapsen yksinhuoltajuus sekä elatusapua 2 000 juania kuukaudessa.

Paikallismedian mukaan Wang sai alle kolmanneksen vaatimastaan summasta ja on valittanut asiasta. Tapauksen tuomareiden mukaan korvaussumma määräytyi naimisissaoloajan, Wangin kotitöiden eteen tekemän ”ponnistelun”, hänen entisen miehensä tulojen ja paikallisten asumiskustannusten mukaan, kertoo paikallinen media.

Joidenkin arvioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun)kiinalainen palkansaaja tienaa keskimäärin 2 300 juania kuukaudessa, suurissa kaupungeissa keskiluokan tulot voivat kiriä liki 7 000 juaniin.

Somekansa pohtii, mikä on palkattoman kotityön arvo

Oikeuden linjauksista on herännyt kiivas keskustelu Kiinassa. Verkkokeskustelijat ovat väitelleet siitä, mikä on palkattoman kotityön arvo, erityisesti naisten osalta.

Esimerkiksi Twitterin tavoin toimivassa sosiaalisen median kanavassa Weibossa aihepiiriä koskeva tunniste sai keskiviikkona 570 miljoonaa katselukertaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Sosiaalisen median keskustelijoiden mukaan kotityöstä määrätty korvaussumma on liian pieni.

– Naisten ei tulisi koskaan jäädä kotiäidiksi. Kun otat avioeron, jäät puille paljaille, kommentoi eräs keskustelija uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Olen hieman sanaton, täysipäiväisen kotiäidin työtä vähätellään. Pekingissä lastenhoitajan palkkaaminen vuodeksi maksaa yli 50 000 juania, sanoi kommentoija Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Nainen taluttaa lasta marketin ulkopuolella Pekingissä.
Nainen ja lapsi kävelivät ostoksille Pekingissä tammikuussa. Kiinassa tuli alkuvuonna voimaan laki, jonka nojalla voi hakea korvausta kotitöistä avioeron sattuessa. Nyt pohditaan, mikä on sopiva korvausmäärä.Wu Hong / EPA

Osa keskustelijoista oli myös sitä mieltä, että miesten tulisi tehdä enemmän kotitöitä.

Toiset muistuttivat, että oman uran tavoitteleminen on tärkeää naimisiinmenon jälkeen.

– Naiset, muistakaa aina olla itsenäisiä. Älkää luopuko töistä avioliiton jälkeen, sallikaa itsellenne ulosmenoreitti, kirjoitettiin eräässä viestissä BBC:n mukaan.

Kiinalaismedia kartoitti laajassa kyselyssä lukijoidensa mielipidettä asiaan. Lähes 94 prosenttia piti korvauksen maksamista oikeutettuna, mutta korvauksen määrä oli liian pieni, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan osa kyselyyn vastanneista piti summaa kotiäitien ja äitien työn arvon vähättelynä. Osa myös lainasi suosituksi tullutta vakiintunutta ilmausta: ”Jos haluat pysyä itsenäsi, älä mene naimisiin tai synnytä”.

Keskimäärin neljä tuntia töitä palkatta päivässä

Kiinalaisnaiset työskentelevät päivittäin lähes neljä tuntia palkatta, mikä on 2,5 kertaa enemmän kuin miehet, käy ilmi taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n tilastoista AFP:n mukaan.

Se on enemmän kuin OECD-maissa keskimäärin. OECD:n mukaan naiset käyttävät kaksi kertaa enemmän aikaa kotitöihin kuin miehet.

Kiinassa erojen määrä on kasvanut kuluneen kahden vuoden aikana jyrkästi. Syynä ovat höllennykset avioeroa säätelevissä laissa sekä naisten taloudellinen itsenäistyminen.

Kiinassa avioerojen yleistymisestä ollaan huolissaan, sillä väestö ikääntyy ja maan hallinto yrittää lisätä syntyvyyttä.

Mitä mieltä sinä olet kiinalaisoikeuden päätöksestä maksaa korvausta kotitöistä? Onko summa mielestäsi oikea? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

"Hän oli sovinisti, joka halusi hallita naisia" – Avioeron suosio kasvaa Kiinassa, ja se on ongelma ydinperheeseen uskovalle hallinnolle

Kiina kajoaa nyt naisiin, jotta lasten määrä saadaan kuriin vainotussa Xinjiangissa – "Raskaana oleville tehtiin abortti ja sen jälkeen sterilisaatio"

Väkiluku laskee vuosisadan loppuun mennessä isossa osassa maita, arvioi uusi tutkimus

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi