Hyppää sisältöön

Poliisiylijohtaja: Tiedonkulun esteet poliisin ja muiden viranomaisten välillä haittaavat lasten ja nuorten auttamista

Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi kokee törmänneensä tapauksiin, joissa vaitiolo-oikeuden taakse on menty suotta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Polisiiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä viranomaisten tiedonkulun ongelmat haittaavat lasten ja nuorten auttamista.

Poliisi on huolestunut koronaviruspandemian aiheuttamasta kuormituksesta nuorten hyvinvoinnille, kertovat sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Ohisalon mukaan poliisi oli jo ennen pandemiaa huolissaan huono-osaisuuden kasautumista osalle nuorista. Vaikka suurimmalla osalla menee entistä paremmin, ongelmat kasautuvat pienelle osalle nuorista.

– Hyvinvointivaltio ei ole pystynyt tasoittamaan eroja pandemian aikana, Ohisalo sanoo.

Sisäministeri sanoo pitävänsä hyvinvoinnin vajeita myös sisäisen turvallisuuden uhkana. Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa menettää kokonaisia sukupolvia koronakriisin vuoksi.

Huono-osaisuuden kasautuminen näkyy myös rikostilastossa. Seppo Kolehmaisen mukaan nuorten tekemä rikollisuus tiivistyy entistä selkeämmin pieneen, rikoskierteessä olevaan vähemmistöön.

Koronapandemian aikana poliisi on pannut merkille muun muassa alaikäisten kasvaneen osuuden liikennerikoksissa.

– Koronakevät rajoituksineen saattoi purkautua tällä tavalla, Kolehmainen sanoo.

Ohisalo ja Kolehmainen ottivat kantaa lasten ja nuorten tilanteeseen Teams-tilaisuudessa keskiviikkona. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

"Tiedonvaihdon esteitä on purettava"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan viranomaisilta tarvitaan nykyistä parempaa yhteistyötä esimerkiksi koulukiusaamisen ehkäisemisessä ja selvittämisessä. Poliisin näkökulmasta yksi parannus olisi nimikkopoliisin saaminen kouluihin.

– Koulukiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Se voi olla pahoinpitely tai laiton uhkaus. Epäiltyjen rikosten selvittäminen kuuluu poliisille. Kiusaamista ei saa vähätellä, Kolehmainen sanoo.

Kuvassa sisäministeri Maria Ohisalo puhuu tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) lokakuussa 2020. Videolta voit katsoa Ohisalon ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tiedotustilaisuuden, miten poliisi voisi auttaa lapsia ja nuoria korona-aikana.

Kolehmainen ottaa esille myös tiedonkulun ongelmat poliisin ja muiden viranomaisten välillä. Hän ei kuitenkaan halua antaa konkreettista esimerkkiä siitä, millaisia tiedonkulun ongelmia lasten ja nuorten parissa työskentelevillä poliiseilla on.

– Tiedonvaihdon esteitä on purettava. On tapauksia, joissa mennään vaitiolo-oikeuden taakse ilman että tutkittaisiin, voiko tämän tiedon antaa.

Ohisalo: Helsingissä ja Etelä-Karjalassa hyviä käytäntöjä

Ohisalo ja Kolehmainen esittelivät keskiviikkona katsausta lasten ja nuorten tilanteesta. Lisäksi he antoivat esimerkkejä onnistuneista käytännöistä lasten ja nuorten auttamiseksi sisäministeriön alalta.

Sellaisina Ohisalo nostaa esille Helsingin oma poliisi -mallin ja Etelä-Karjalassa käytössä olleen mallin. Etelä-Karjalassa alle 15-vuotiaiden rikoksiin on puututtu yhdessä poliisin kanssa, vaikka lapset eivät olisi ikänsä puolesta rikosoikeudellisessa vastuussa.

– Kun poliisi otetaan jo varhain mukaan, voidaan saada uudenlaista vaikuttavuutta vaikkapa siihen keskusteluun, mitä väkivalta kouluissa on ja miten sitä saadaan kitkettyä, Ohisalo sanoo.

Ministerin mukaan hallitus on kasvattanut poliisin määrärahoja kahtena vuotena peräkkäin. Lisärahaa on ohjattu muun muassa lasten ja nuorten rikollisuutta estävään ankkuritoimintaan.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo, miten viranomaiset voisivat paremmin auttaa väkivaltaa kokevia lapsia ja nuoria.

Lisää aiheesta: