1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Berliinin koronatilanne paranee, Pariisin heikkenee, Tukholman tasaantuu – Miten Helsinki vertautuu muihin Euroopan kaupunkeihin?

Helsinki kiristää koronarajoituksia, mutta ne ovat edelleen selvästi Berliiniä ja Pariisia lievemmät.

koronavirus
Berliinissä koronatilanne muuttuu Helsinkiä paremmaksi, mutta rajoitukset ovat kovempia
Berliinissä koronatilanne muuttuu Helsinkiä paremmaksi, mutta rajoitukset ovat kovempia

Koronatilanteen heikkeneminen on viime aikoina huolestuttanut Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla.

Nyt täällä pohditaan koronarajoituksien tiukentamista ja mahdollista valmiuslain käyttöönottoa.

Tässä jutussa perehdytään siihen, miltä koronatilanne ja rajoitukset näyttävät Helsingissä sekä Berliinissä, Pariisissa ja Tukholmassa.

Berliinin tilanne on Helsinkiä parempi, mutta rajoitukset kovemmat

Kun koronatartunnat lähtivät Berliinissä nousuun alkusyksystä, otettiin siellä käyttöön kovat otteet.

Ravintolat, kahvilat ja lasten harrastuspaikat suljettiin marraskuussa. Joulukuun alussa rajoituksia tiukennettiin rajoittamalla ihmisten tapaamisia.

Joulukuun puolessa välissä Saksa sulki koulut, päiväkodit ja valtaosan kaupoista.

Niputettuja kahvilan pöytiä ja tuoleja suljetun kahvilan edustalla aukiolla Berliinissä.
Terassit pysyivät tyhjinä Berliinin Gendarmenmarkt-aukiolla kaupunkin koronarajoitusten takia tammikuussa 2021.Hayoung Jeon / EPA

Kovat rajoitukset ovat Berliinissä pysyneet voimassa tähän päivään asti.

Esimerkkinä sulkutoimien kovuudesta: Asukkaat saavat tavata vain yhtä kodin ulkopuolista henkilöä kerralla.

Tartuntojen määrä ei Berliinissä lähtenyt laskuun heti. Sulkutoimista huolimatta kesti tämän vuoden alkuun ennen kuin kaupungissa nähtiin selvä trendi kohti parempaa.

Berliinin kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli vielä marras–joulukuussa 400 tienoilla, mutta on sittemmin pudonnut hieman yli sataan.

Tästä huolimatta rajoitukset pysyvät kaupungissa voimassa ainakin loppukevääseen asti.

Lue tästä Ylen kirjeenvaihtajan Suvi Turtiaisen raportti Berliinin koronatoimista: Kirjeenvaihtajalta: Berliini pysyy kiinni, vaikka tartuntoja todetaan jo suhteessa Helsinkiä vähemmän

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alue on ohittanut Berliinin koronatartuntojen asukaslukuun suhteutetussa määrässä.

Jos tarkastellaan pelkkää Helsingin kaupunkia, on ero vielä suurempi, Helsingin kahden viikon ilmaantuvuusluku oli tänään 285 (siirryt toiseen palveluun).

Helsingissä on alueita kuten Puistola ja Etelä-Vuosaari, joissa luku on jo yli 600 (siirryt toiseen palveluun).

Lapset nauttivat pakkaskeleistä Berliinin Mauerpark-puistossa kaksi viikkoa sitten.
Lapset nauttivat pakkaskeleistä Berliinin Mauerpark-puistossa helmikuussa.AOP

Tukholmassa varaudutaan kovempiin rajoituksiin

Tukholman läänin alueella koronatilanne parani selvästi loppuvuodesta, mutta on sen jälkeen tasaantunut.

Tukholman tilanne on edelleen selvästi Helsinkiä pahempi, mutta ero on kaventunut.

Kun vielä joulukuussa Tukholman kahden viikon ilmaantuvuusluku oli yli viisinkertainen Helsinkiin verrattuna, on ero nyt reilu sata tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Tukholmassa rajoitukset tiukentuivat loppuvuodesta, ja ovat varsin samansuuntaiset kuin Helsingissä.

Vilinää Drottninggatanilla joulukuussa.
Ruotsalaisia jouluostoksilla Tukholman Drottninggatanilla joulukuussa 2020.Robert Eklund / AOP

Esimerkiksi alkoholin tarjoilu on kielletty ravintoloissa klo 20 jälkeen, kun Helsingissä se on kielletty klo 22 jälkeen.

Ruotsissa hallituksen on määrä ilmoittaa tänään keskiviikkona mahdollisista anniskelurajoituksista. Mikäli muutoksia ei erikseen ilmoiteta, anniskeluoikeutta jatketaan iltakymmeneen maanantaista lähtien (siirryt toiseen palveluun).

Ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa on sallittu tähän mennessä vain pöytiintarjoilu.

Tukholmassa suositellaan kasvomaskin käyttöä julkisessa liikenteessä. Tämän lisäksi maskin käyttöä suositellaan kaupassa, töissä ja esimerkiksi kampaajalla käydessä.

Tukholman koulut ovat jatkaneet osittain lähiopetusta, mutta lukiolaisille suositellaan Tukholmassa kokonaan etäopiskeluviikkoa ensi viikon hiihtoloman jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin hallitus ilmoitti viime viikolla varautuvansa aiempaa ankarampiin koronatoimiin. Kauppoja, ravintoloita ja kuntosaleja voidaan jopa sulkea koronapandemian vuoksi, kertoi sosiaaliministeri Lena Hallengren.

Lue tästä Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtajan Kirsi Heikelin juttu pandemian leviämisestä Ruotsissa: Suomalaistutkija Ville Pimenoff osoitti Tukholman rajun ylikuolleisuuden jo pandemian alussa, ja nyt hänellä on varoitus: "Suomessa ja Ruotsissa eletään ratkaisevia hetkiä”

Matkustusrajoitusten suhteen Ruotsi on Suomea lievemmällä linjalla.

Suomeen ei saa matkustaa muutamaa maata lukuunottamatta edes negatiivisella koronatestillä, kun taas Ruotsiin saa matkustaa, tosin vain negatiivisella koronatestillä, joka saa olla korkeintaan 48 tuntia vanha.

Pariisissa tilanne heikkenee kovista rajoituksista huolimatta

Pariisissa ovat Berliinin lailla voimassa Suomeen verrattuna tiukat koronarajoitukset.

Kokoontumispaikat kuten ravintolat ja kahvilat sekä liikuntapaikat, museot ja teatterit ovat kokonaan kiinni.

Boulevard Saint-Germain-puistokadulla Pariisissa sijaitseva ravintola on suljettu pandemian takia. Kuvassa näkyvät jättimäiset nallekarhut helpottivat turvavälien noudattamista.
Boulevard Saint-Germain -puistokadulla Pariisissa sijaitseva ravintola on suljettu pandemian takia. Kuvassa näkyvät jättimäiset nallekarhut helpottivat turvavälien noudattamista.AOP

Maskin käyttö on pakollista julkisilla paikoilla. Kodin ulkopuolella ei saa liikkua iltakuuden ja aamukuuden välillä.

Rajoitukset tulivat voimaan syksyllä ja niitä on tiukennettu asteittain.

Lue tästä Ylen raportti Pariisista koronarajoitusten aikana: Kahtiajakautunut Ranska kipuilee koronarajoitusten kanssa – epidemiakartalla itä hohtaa punaisena, lännessä helpompaa

Pariisin epidemiatilanne oli puolentoista kuukauden ajan marras–joulukuussa hieman parempi kuin Helsingin nykyinen tilanne. Sen jälkeen tartunnat ovat kuitenkin lähtenee jälleen selvään nousuun, vaikka rajoitukset ovat pysyneet tiukkoina.

Syynä tartuntojen nousuun viranomaiset pitävät (siirryt toiseen palveluun)uusia aiempaa helpommin tarttuvia virusmuunnoksia.

Pariisissa ollaan huolissaan siitä (siirryt toiseen palveluun), miten tautitilanne muuttuu, kun talvilomalla olevat perheet palaavat Pariisin muualta Ranskasta.

Helsingin tautitilanne pahenee ja rajoitukset tiukentuvat

Helsingin ja Uudenmaan koronatilanne heikkenee nyt kovaa vauhtia.

Ihan suoraa vertailua muihin Euroopan kaupunkeihin ei ole tarkoituksenmukaista tehdä.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tiedoissa, joihin tämän jutun grafiikat perustuvat, on Helsingin tietoihin laskettu koko Uusimaa, kun taas esimerkiksi Berliinin ja Pariisin osalta vain niiden suurkaupunkialueet.

Pelkästään Helsingin tietoja voit tarkastella täällä (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru politiikan toimittajien järjestämässä koronadebatissa Helsingissä maanantaina
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru politiikan toimittajien järjestämässä koronadebatissa Helsingissä helmikuussa.Markku Ulander / Lehtikuva

HUS-alueen tartuntakäyrä muistuttaa tämän jutun kaupungeista eniten Pariisia. Koronatilanne parani loppuvuodesta, mutta on sittemmin lähtenyt uudelleen nousuun.

Helsinki kiristää koronarajoituksia huomisesta alkaen. Jos esimerkiksi kuntosalilla tai kaupassa on paikalla yli kymmenen ihmistä, turvavälit täytyy pystyä pitämään kahdessa metrissä. Ulkotiloissa rajaksi on määritelty 50 ihmistä.

Päätös koskee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja uskonnollisia yhdyskuntia. Ravintolat on rajattu päätöksen ulkopuolelle.

Määräys on voimassa huomisesta maaliskuun 14. päivään saakka.

Lue lisää aiheesta: Helsingin seudulle halutaan tiukemmat rajoitukset: ensiksi vähennettäisiin lähikontakteja julkisissa tiloissa, seuraavaksi pohditaan asiakastilojen väliaikaista sulkemista

Suomessa on höllennetty ja tiukennettu rajoituksia koronatilanteen mukaan. Merkittävä muutos seurasi, kun maanantaina voimaan astuneen tartuntatautilain muutokset antavat viranomaisille mahdollisuuksia yksityisiä tiloja koskeviin rajoituksiin.

Viime kuussa Suomessa ja sen myötä myös Helsingissä astuivat voimaan tiukemmat maahantulorajoitukset. Suomeen saa tulla vain muutaman ulkomaan alueelta.

Pääkaupunkiseudulla toisen asteen opiskelijat pääsevät palaamaan lähiopetukseen rajatusti maaliskuusta alkaen.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen kaikille yli 12-vuotiaille.

Korjaus 24.2.2021 kello 20.11: Artikkelissa on muutettu kohtia, joissa kerrottiin etäopetuksen jatkuneen pääkaupunkiseudulla lähes vuoden.

Lue seuraavaksi