1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turku pyrkii järjestämään ylioppilaskirjoitukset myös karanteenissa oleville – kaupunki yrittää etsiä "karanteenikirjoitustilan"

THL:n ohjeen mukaan karanteenissa oleva kokelas voi osallistua kirjoituksiin, jos kokelaalle voidaan järjestää erilliset tilat ja valvojat.

Turku
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset
Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat maaliskuussa. Kuvituskuva.Markus Heikkilä / Yle

Turun kaupungin lukiot pyrkivät järjestämään karanteenissa oleville lukiolaisille mahdollisuuden osallistua ylioppilaskirjoituksiin THL:n ohjeen mukaisesti.

THL ja ylioppilastutkintolautakunta antoivat maanantaina kunnille suosituksen, että karanteenissa oleville lukiolaisille annettaisiin mahdollisuus kirjoituksiin.

Edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Viime kädessä päätöksen tiloista ja valvojista tekee kunkin lukion rehtori erikseen. Ylioppilaskirjoitukset vaativat nyt erityisen paljon tiloja kahden metrin turvavälien varmistamiseksi.

Turku selvittää myös mahdollisuutta keskitettyyn karanteenitilaan, jossa karanteenissa olevat kirjoittajat voisivat tehdä kokeen, kertoo Turun lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen.

Sopivan tilan löytyminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Lisäksi ongelmana on valvojien saaminen koetta valvomaan.

THL:n ohjeen mukaan lukioiden ei kuitenkaan ole pakko toteuttaa erityisjärjestelyitä, vaan karanteenissa olevat kokelaat ohjataan ensisijaisesti hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla.

Lukiot valmiina etäopetukseen mikäli tarve tulee

Ylen tietojen mukaan THL esittää hallitukselle, että koronarajoituksissa siirryttäisiin rajatusti niin sanotulle kakkostasolle. Hallitus kokoontuu illalla Säätytaloon neuvottelemaan koronaepidemian hillitsemisestä.

Kakkostasolle siirtyminen tarkoittaisi muun muassa, että toisen asteen kouluissa siirryttäisiin etäopetukseen.

Turun lukioissa on varauduttu etäopetuksen mahdollisuuteen.

– Meillä on koko ajan varautuminen päällä. Olemme olleet nyt etäopetuksessa niin, että ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijat vuorottelevat etänä, Heikkonen sanoo.

Vaikka harppaus kokonaan etäopetukseen, ei lukioille olisi suuri harppaus, harmittelee Heikkonen päätöksen vaikutuksia lukiolaisille.

– Kyllähän näin pitkä jakso kokonaan ja osittain etäopetuksessa alkaa jo olla ongelmallista, Heikkonen toteaa.

Lue seuraavaksi