1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teho-osastot

Helsingin koronapotilaita siirretään muihin sairaaloihin erityisambulanssilla – kytkemisen hengityskoneeseen pitäisi estää tartunnat matkan aikana

Helsingistä on siirretty Kotkaan yksi tehohoitopotilas, koska HUSin tehohoitopaikat ovat alkaneet täyttyä.

teho-osastot
Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa.
Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan on tuotu yksi tehohoitopotilas Helsingistä. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet ottamaan vastaan lisää tehohoitopotilaita Helsingistä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin tehohoitopaikat ovat alkaneet täyttyä suurien koronatartuntamäärien takia.

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi eilen Ylelle, että tehohoitopotilaita joudutaan siirtämään Helsingistä muualle hoitoon, jotta HUSin vastuulla oleva muu kriittinen hoito voidaan turvata.

Lue lisää: Tehohoitopaikat täyttyvät vauhdilla ja potilaita siirretty jo Helsingistä muualle Suomeen – ylilääkäri: "Pulaa hoitajista useilla osastoilla"

Yksi koronapotilas on jo siirretty Helsingistä tehohoitoon Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan.

Potilaita voidaan ottaa lisää

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että jos lisätarvetta tulee, niin siirrosta sovitaan Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan ja Kymenlaakson keskussairaalan tehohoidosta vastaavien lääkäreiden kesken.

– Siirtopäätökseen vaikuttaa Kymenlaakson keskussairaalan oma tehohoidon potilas- ja henkilöstötilanne, Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Mäntymaan mukaan potilaita otetaan muualta vastaan tällä hetkellä siten, että heidät voidaan hoitaa normaalijärjestelyin.

– Jos tilanne muuttuu huonommaksi omalla tai muilla alueilla, niin muuta normaalitoimintaa joudutaan todennäköisesti rajoittamaan.

HUS perui siirron

Lappeenrantaan piti tänään keskiviikkona tulla Helsingistä yksi tehohoitopotilas. HUS kuitenkin perui siirron, eikä yhtään potilasta ole vielä siirretty Lappeenrantaan.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo, että Lappeenrantaan tulossa ollut tehohoitopotilas ei ollut koronaviruspotilas.

Lappeenrannassa on valmistauduttu ottamaan vastaan tehohoitopotilaita, jos sellainen tarve jatkossa tulee. Kyse on Karhulan mukaan yleisestä erityisvastuualueiden yhteistyöstä.

– Tehohoitolääkärit tekevät yhdessä päätöksiä siitä, millaisia potilaita tänne mahdollisesti siirretään, Tuula Karhula sanoo.

Lappeenrannassa on kuusi tehohoitopaikkaa ja 15 tehovalvontapaikkaa. Karhulan mukaan paikkoja pystytään jonkin verran lisäämään tarvittaessa.

Erityiskuljetus

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan tehohoitopotilaan siirto on vaativa tehtävä, ja vielä koronapotilaan siirto asettaa omat vaatimuksensa.

Koronapotilaiden siirto vaatii Mäntymaan mukaan erityisvarustellun ambulanssin, jossa on riittävästi tilaa siirrettävän potilaan hoitoa varten. Myös potilasta saattava henkilökunta vaatii tilavan ambulanssin ja riittävän varustelun.

– Tehohoito-koronapotilas on yleensä kytketty hengityskoneeseen, jolloin ilmatie on suljettu piiri, eikä virusta normaalitilanteessa leviä ympäristöön, Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Mäntymaan mukaan ambulanssissa noudatetaan kaikkia hoitoon liittyviä hygieniaohjeita ja ambulanssi puhdistetaan huolellisesti ajon jälkeen.

Lue lisää: Uusimmat tiedot koronaviruksesta koko maassa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa

Voit keskustella aiheesta 25.2.2021 kello 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi