1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Joukkorokotukset alkavat – Kymenlaakson väestö on rokotettu arviolta marraskuun loppuun mennessä

Joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa torstaina.

Iäkkäiden joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa torstaina. Rokotteita annetaan muun muassa Marjoniemen terveysasemalla. Aikoja on varattu Kymenlaaksossa yli 4 000. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa torstaina. Ensimmäisenä rokotetaan 85 vuotta tänä vuonna täyttävät ja tätä vanhemmat. Lisäksi rokotteen voivat samalla ottaa iäkkäiden kanssa asuvat ja omaishoitajat.

Osassa Suomea iäkkäiden joukkorokotukset ovat jo käynnissä ja paikoin alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluviakin on jo rokotettu.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa arvioi, että myös Kymenlaaksossa joukkorokotukset olisivat alkaneet jo aiemmin, jos helmikuun alkuviikkoina olisi saatu rokotetta ennakkoarvioiden mukaisesti.

Sen sijaan ikääntyneiden rokottamiseen sopivaa Pfizer-rokotetta tuli vain puolet siitä, mihin Kymenlaaksossa oli valmistauduttu. Kymenlaaksoon saatiin myös pieni määrä Moderna-rokotetta.

– Meillä oli tuolloin menossa vielä palveluasumisen rokotukset. Varsinkin yksityisellä puolella oli myös aika paljon henkilöstöä, joka oli ensi vaiheessa rokotettavien joukossa. Rokotepula on suurin selittäjä, Mäntymaa sanoo.

Maaliskuun loppuun ulottuvan arvion mukaan Kymenlaakso saa pfizer-rokotetta Mäntymaan mukaan suunnilleen saman verran kuin muut vastaavan kokoiset sairaanhoitopiirit. Pfizer-rokotteella rokotetaan suurin osa ikääntyneistä. Rokotetta saadaan Kymenlaaksoon keskimäärin noin 2 000 annosta viikossa.

Rokotteen saatavuus viikoittain kuitenkin vaihtelee. Mäntymaa vertaa tilannetta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin, joka vastaa kooltaan suurinpiirtein Kymenlaaksoa.

– Voi olla viikko, jolloin Kanta-Häme saa kolme laatikkoa ja seuraavalla viikolla yhden. Ja päinvastoin Kymenlaakso voi saada jollain viikolla kolme laatikkoa ja jollain yhden.

Tämä selittää Mäntymaan mukaan osaltaan sitä, miksi eri alueet ovat osaltaan eri tahdissa.

Joukkorokotukset alkavat Kymenlaaksossa 85-vuotiaista ja tätä vanhemmista. Toimittajat Kirsi Lönnblad ja Aleksi Taponen keskustelevat Kymenlaakson joukkorokotusten etemisestä ja järjestelyistä.

Rokotukset vaativat erityisjärjestelyjä

Tämän hetkisen arvion mukaan alle 74-vuotiaiden, ei riskiryhmiin kuuluvan aikuisväestön rokotukset alkaisivat Kymenlaaksossa kesäkuussa. Koko väestö on rokotettu myös toisen rokotteen osalta Kymsoten arvion mukaan marraskuun aikana. Suunnitelma voi kuitenkin muuttua, mikäli rokotteiden saatavuus huononee.

Kymenlaaksossa on kaikkiaan yhteensä noin 150 000 rokotettavaa, mikä tarkoittaa 300 000 rokoteannosta. Marja-Liisa Mäntymaa huomauttaa, että urakka on kaksinkertainen esimeriksi kausi-influenssarokotteisiin verrattuna, koska kausi-influensarokotteessa riittää yksi rokotekerta.

Koronarokotteet myös vaativat valmistelua rokotepaikalla toisin kuin kausi-influenssarokote. Lisäksi on otettava huomioon pandemian vaativat rajoitukset kuten turvavälit.

Tällä hetkellä käyttöön saadaan eri tyyppisiä rokotteita, jotka sopivat erilaisille ryhmille. Rokotusjärjestystä säädetään saatujen rokotteiden mukaan. Eri ryhmiä rokotetaan myös rinnakkain.

– Se asettaa rokotustoiminnalle erityisvaatimuksia. Täytyy huolehtia siitä, että oikeanlainen rokote menee oikeanlaiselle henkilölle ja myös, että uusintarokote annetaan valmisteella, jolla ykkosrokote on toteutettu, Mäntymaa kertoo.

Läheinen voi saattaa rokotukseen

85 vuotta täyttäneiden joukkorokotukset alkavat torstaina Kouvolassa Marjoniemen ja Keltakankaan terveysasemilla, Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa, Haminassa terveysaseman yhteydessä olevissa tiloissa ja Miehikkälän terveysasemalla. Virolahdella rokotetaan lauantaisin. Pyhtäällä rokotetaan myös lauantaina ja ensi viikon torstaina.

Eiliseen tiistaihin mennessä aikoja rokotuksiin oli varattu yli 4 100.

Rokotuspaikkoja avataan lisää sitä mukaa, kun rokotusmäärät lisääntyvät. Kymsoten tavoitteena on päästä 10 000 annoksen viikkotahtiin.

Jokaisessa rokotuspaikassa on Kymsoten mukaan aulaihmisiä, jotka ohjaavat väkeä sisään ja oikeisiin paikkoihin istumaan. Rokotuksen saaneen henkilön on jäätävä 15 minuutin ajaksi seurantaan rokotuspaikalle. Aulaihmiset tarkkailevat myös näiden ihmisten reaktioita ja ottavat asian hoitaakseen, jos jotain ilmenee.

Läheinen voi tulla avustamaan rokotuspaikalle, jos ikääntynyt ei pääse tulemaan yksin. Kymsote kuitenkin toivoo, että saattajia olisi vain yksi per rokotettava.

Kymsote suosittelee ihmisiä varaamaan ajan rokotukseen sähköisesti. Ajan voi varata myös mobiilisti. Ajanvaraus avataan kerrallaan tietyille ryhmille. Lisäksi toivotaan, että sovittua aikaa noudatetaan, jotta rokoteannoksia ei menisi hukkaan. Rokotteiden säilyvyys ei Marja-Liisa Mäntymaan mukaan ole kovin hyvä.

Kymsote on myös rekrytoinut lisähenkilöstöä rokotuksia varten. Työntekijöitä on Kymsoten mukaan saatu esimerkiksi eläkeläisistä, perhevapaalta työelämään takaisin siirtyvistä ja loppuvaiheen sairaanhoitajaopiskelijoista.

Lisäksi kuntayhtymä on tehnyt puitesopimuksia kuuden eri palvelun tuottajan kanssa vuokratyöntekijöiden hankkimisesta. Vielä ei kuitenkaan pystytä arvioimaan, kuinka paljon vuokratyövoimaa ostetaan.

Tällä hetkellä ajanvaraukseen ja rokotuspisteisiin tarvitaan töihin noin 40 henkilöä. Tarve lisääntyy rokotusmäärien kasvaessa.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.