1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomalainen koronamuunnos löydetty toiselta potilaalta – koko genomi on nyt selvitetty, mutta tietoa ominaisuuksista ei ole vielä paljoa

Tartuntaketjuun liittyy yhteensä kuusi potilasta, joista kahden tartunta on varmistettu uuden muunnoksen aiheuttamaksi.

koronavirus
Koronavirusten tutkimista Vita Laboratoriossa
Sekvensoinnin työvaiheita Vita Laboratorioissa helmikuun puolivälissä.Lotta Laakso/Yle

Uudeksi suomalaiseksi koronavariantiksi väitetystä virusmuunnoksesta on nyt saatu hieman lisää tietoa.

Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti tiedottavat, että muunnos on nyt löydetty toiseltakin potilaalta. Kummatkin varmistetut tartunnat liittyvät samaan tartuntaketjuun.

On todennäköistä, että muunnos löytyy myös neljältä muulta tartuntaketjuun liittyvältä potilaalta.

Fin-796H-variantin koko genomi on nyt määritetty. Vita Laboratorioiden mukaan sekvensointitutkimukset ovat varmistaneet, että kyseessä on maailmalla aiemmin tunnistamaton muunnos.

Ainutlaatuista muunnosten löytyminen ei kuitenkaan ole, sillä erilaisia variaatioita viruksesta löytyy tuhansia ja tuhansia.

Lue lisää variantin löytymisestä täältä: Suomesta löytyi uusi koronavariantti – tartuttamiskyvystä ja rokotteen tehosta haetaan vasta tietoa.

Tuskin kehittynyt Suomessa

Fin-796H poikkeaa laboratorion mukaan kaikista aiemmista varianteista vähintään 15 eri kohdassa viruksen perimää eli genomia. Poikkeamat vihjaavat siihen, ettei Suomi-variantti ole todennäköisesti kehittynyt Suomessa.

– Näin suurta määrää muutoksia ei synny hetkessä, joten voidaan olettaa, että variantti on kehittynyt pidempään jossain muualla kuin Suomessa, Biotekniikan instituutin sekvensointiyksikön tutkimusjohtaja Petri Auvinen kertoo tiedotteessa.

On siis mahdollista, että variantti on lähtöisin jostain, missä sekvensointia tehdään vähemmän tai ei ollenkaan.

Suomen sekvensointimäärät ovatkin olleet Euroopan tasolla merkittävät, joten se selittää osaltaan sitä, miksi variantti löytyi juuri Suomesta.

Variantin genomi on nyt toimitettu kansainväliseen GISAID-genomitietokantaan. Lisäksi Vita ja Biotekniikan instituutti ovat toimittaneet varianttiin liittyvät tiedot ja potilasnäytteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Tiedot Fin-796H-tartunnoista on myös välitetty pääkaupunkiseudun kuntien tartuntatautilääkäreille sekä HUS:lle viranomaistyönä tehtävää tartunnanjäljitystä varten.

Lue täältä lisää koronaviruksen muunnoksista:

10 kysymystä ja vastausta koronan pelätyistä virusmuunnoksista: Solubiologi kertoo, mitä niistä tiedetään ja miksi ne voivat olla katalia

Katso, miten koronaviruksen muunnokset leviävät ja mitä ne aiheuttavat – selvitimme, mitä mutaatioista nyt oikeasti tiedetään

Lue seuraavaksi