Hyppää sisältöön

Uudet ohjeet Uudellemaalle: Jos kaupassa tai kuntosalilla on yli 10 henkeä, turvaväleistä on voitava huolehtia

Rajoitus ei koske ravintoloita tai alle kymmenen henkeä vetäviä yrityksiä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan jatkossa yritysten ja yhdsitysten pitää taata turvavälit asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa. Kuva: Yle/ Christoffer Gröhn

Huomisesta alkaen koronarajoitukset kiristyvät Uudellamaalla. Jos esimerkiksi kuntosalilla tai kaupassa on paikalla yli kymmenen ihmistä, turvavälit täytyy pystyä pitämään kahdessa metrissä.

Ulkotiloissa rajaksi on määritelty 50 ihmistä.

Rajoitus ei koske ravintoloita, koska niiden toiminnan rajoittamisesta päättää hallitus. Laki ei myöskään koske pieniä, alle 10 hengen yritysten ja yhdistysten tiloja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että torstaista alkaen voimaan astuu uudistetun tartuntalain niin kutsuttu pykälä 58d, jonka nojalla koronarajoituksia voidaan kiristää.

Aiemminkin julkisten tilojen käyttöä ja yleisötilaisuuksia on voitu rajoittaa ja kunnat ovat voineet rajata omien tilojensa käyttöä. Torstaina voimaan astuva linjaus koskee julkisten tilojen lisäksi myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella toimivien yritysten ja yhdistysten tiloja.

Lähikontakteiden välttämiseksi kirjallinen suunnitelma

Avin mukaan uuden lain mukaisesti toimijoiden pitää myös tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit.

Lähikontakteilla avi tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Keinot turvavälien ylläpitämiseen toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää, avin tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös: