Hyppää sisältöön

Tämä retkiluistelurata on vaatinut unettomia öitä, 4 miljoonaa litraa vettä ja keksijän taitoja – katso video

Kajaanissa suosittua luistelurataa pitää yllä kyläläisten talkooporukka.

Hannu Korkiakoski, Henry Leinonen ja Markku Savolainen retkiluistelemassa Vuottolahdella.
Kajaanin Vuottolahteen, Oulujärven jäälle on avattu toisena talvena peräkkäin retkiluistelurata. Luistelulenkille tulee pituutta seitsemän kilometriä ja radan leveys on 10 metriä. Radan ylläpidosta vastaa kyläläisten talkooporukka. Idean isä Henry Leinonen kertoo, että radalle ovat tervetulleita luistelemaan kaikki, oli sitten jalassa retkiluistimet tai vaikkapa hokkarit. Toimittaja on Arto Loukasmäki ja kuvaaja Mimmi Nietula.

Kajaanin Vuottolahteen Oulujärven jäälle on avattu toisena talvena peräkkäin retkiluistelurata. Luistelulenkille radalla tulee pituutta seitsemän kilometriä ja leveyttä 10 metriä.

Voit pääkuvan kautta katsoa tallenteen Vuottolahden retkiluisteluradalta, jossa idean isää Henry Leinosta ja paikalla olevia luistelijoita kävi tapaamassa reportterimme Arto Loukasmäki.

Vuottolahden retkiluisteluradalla käyttäjiä on ollut runsaasti, ja kevään edetessä olosuhteet vain paranevat. Alkuviikosta luistelijoita haittasivat runsaat lumisateet, mutta loppuviikkoa kohden tilanne on parantumassa, kun luvassa on lauhempaa keliä ja aurinkokin pilkahtelee.

Radan ylläpidosta vastaa kyläläisten talkooporukka. Leinonen kertoo, että radalle ovat tervetulleita luistelemaan kaikki, olivat sitten jalassa retkiluistimet tai vaikkapa hokkarit. Leinonen kuitenkin kertoo, että retkiluistimilla matkanteko on huomattavasti mukavampaa.

Leinonen on itsekin tuore lajin harrastaja.

– Viime talvena hankin oikeat retkiluistimet. Kokemus oli niin hieno, että siitä tämä innostus syttyi, Henry Leinonen kertoo, mistä idea luistelurataan tuli.

Radan tekeminen ja sen ylläpitäminen vaativat kekseliäisyyttä ja taitoa rakentaa tarpeelliset välineet sekä koneet itse. Leinonen kertoo, että tänä talvena jäälle on pumpattu yli 4 miljoonaa litraa vettä, jotta rata on saatu hyvään kuntoon. Hän on myös kehittänyt laitteen, jolla jään pinta saadaan sileäksi.

Videolta näet, millainen jää Oulujärvellä sijaitsevalla retkiluistelureitillä on.

Voit osallistua keskusteluun 26.2. kello 23:een saakka!

.
.