1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Villapaitojen, lapasten ja pipojen pino kotona kasvaa – 82-vuotias Helka Koskimäki avautuu koronavuoden yksinäisyydestä: "Kuin häkkilinnun elämää"

Lähes puolet yli 80-vuotiaista on saanut koronarokotteen Suomessa. Yksi heistä on 82-vuotias Helka Koskimäki.

koronarokote
Helka Koskimäki istuu Lappeenrannnan uimahallin aulassa.
Helka Koskimäen lähes kaikki harrastukset ovat loppuneet koronaviruksen takia. Jäljellä on vielä viikottainen allasjumppa.Elli Sormunen / Yle

– Kuin häkkilinnun elämää.

Näin kuvailee Helka Koskimäki, 82, koronavuoden kulkua. Kotinurkat ovat käyneet liiankin tutuiksi. Yksinäisyys vaivaa.

– Vuosi on ollut ikkunalta ikkunalle kulkemista, sanoo Koskimäki.

Koskimäki kertoo suljetusta arjestaan Lappeenrannan uimahallin aulassa. Hän käy kerran viikossa allasjumpassa. Jumpan kohtalokin on vaakalaudalla, eikä ensi viikon jumpasta ole varmuutta.

Nyt kuitenkin arjessa on pilkahdus valoa. Sen on tuonut koronarokote, jonka Koskimäki sai helmikuun alussa.

Rokotteen jälkioireina vilua ja kipua

Koskimäki on seurannut silmä kovana uutisia koronarokotteen tulosta ja mahdollisista haittavaikutuksista. Kun hän huomasi, ettei suuria haittavaikutuksia ole, hän päätti ottaa rokotteen.

– Ilman muuta halusin rokotteen. Odotin oikeastaan innolla kutsua rokotukseen.

Lappeenrannassa asuva Koskimäki kävi ottamassa rokotteen Iso-Kristiinan kauppakeskuksessa sijaitsevassa rokotepisteessä.

– Kaikki tuntui sujuvan hyvin rokotepisteessä. Otettiin käsivarren lihaksesta kiinni ja tökättiin, eikä sattunut yhtään.

Rokotteen jälkeen alkoi ilmetä jälkioireita. Ensimmäiseksi tuli vilu.

– Illalla minua paleli, mutta minä keräsin päälleni villatakkeja ja villasukkia. Sillähän se meni ohitse. Palelu meni ohi yhdessä illassa.

Seuraavana päivänä tulivat nivelkivut, jotka kestivät pari päivää. Muita oireita koronarokotteesta ei tullut.

Koskimäki ei ole varma, minkä koronarokotteen hän sai.Tällä hetkellä EU:n alueella on kolme myyntiluvallista koronavirusrokotetta: Biontechin ja Pfizerin kehittämä koronarokote, Modernan kehittämä koronavirusrokote ja Astra Zenecan kehittämä koronavirusrokote. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL suosittelee (siirryt toiseen palveluun) Astra Zenecan rokotteen antamista vain alle 70-vuotiaille.

Koronarokote pistetään käsivarteen.
Lähes puolet yli 80-vuotiaista on saanut koronarokotteen Suomessa.Ari Haimakainen / Yle

Vajaa puolet yli 80-vuotiasta rokotettu

Suomessa suurin koronarokotteen saanut ikäryhmä on yli 80-vuotiaat, joihin myös Koskimäki kuuluu. Heistä tällä hetkellä on rokotettuna 41,5 prosenttia.

Rokotestrategian mukaisesti yli 80-vuotiaat ja hoitohenkilökunta ovat ensimmäisiä rokotettavia.

Seuraavaksi suurin jo rokotteen saanut ikäryhmä ovat 70-79-vuotiaat, joista tällä hetkellä liki 12 prosenttia on rokotettu.

Rokotukset etenevät Suomessa eri tahdilla. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa yli 80-vuotiaiden rokottamisen lisäksi on alkanut alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotus.

Aina ei jaksa lukea tai tehdä käsitöitä

Viime vuoden keväällä 82-vuotias Helka Koskimäki ei tavannut lainkaan lastaan. Tytär toi äidin oven taakse kauppakassillisen ruokaa tarpeen mukaan. Nyt Koskimäki on tavannut jo tytärtään ja kahta lastenlastaan harvakseltaan.

– Odotan tietenkin, että voisimme tavata taas enemmän.

Sukulaisten ja ystävien lisäksi yksin asuva Koskimäki kaipaa normaaleita asioita.

– Kaipaan sitä, että voisin tavata ystäviä ja mennä teatteriin, kahvilaan, elokuviin tai vaikka syömään ravintolaan. Tällaisia tavallisia juttuja on ikävä.

Vaikka elämä on ollut kotona pysymistä, niin Koskimäki on yrittänyt käydä päivittäin lenkillä haukkaamassa happea. Lisäksi hän tekee käsitöitä ja lukee.

– Muttei sitä jaksa aina lukea tai tehdä käsitöitä, vaikka tykkään niistä. Maanantaina sain juuri valmiiksi lapaset. Tänä vuonna olen tehnyt pari villapaitaa ja pipoja.

Koskimäki toivoo pääsevänsä kahville tehosterokotteen jälkeen

Koronavirusvuosi kuuluu paljon kokeneen Koskimäen erikoisimpiin kokemuksiin pitkän elämän aikana.

– Tämä on kyllä erikoinen tilanne koko maailmassa. Kaikkea pitää nähtävästi nähdä ennen kuin täältä pääsee pois, naurahtaa Koskimäki.

Koskimäki saa tehosterokotteen toukokuussa. Siihen asti vielä pitää elää hissukseen. Hän toivoo, että elämä alkaa hieman normalisoitua tehosterokotuksen jälkeen. Jos menopaikkoihin pääsy vapautuu, niin suunnitelmat ovat selvät.

– Ensimmäiseksi haluan kahvilaan Iso-Kristiinaan tai syömään, sinnekään ei ole päässyt vuoteen.

Lue myös:

Korona sulki kotiin monia vanhuksia, joiden kunnosta ei tiedä kukaan – lääkäri: Aiemmin vireä vanhus tuijottaa nyt vastaanotolla seinää

Lue seuraavaksi