Hyppää sisältöön

Yrityksille maksettujen kustannustukien määrät kasvussa – toisella kierroksella 38 prosenttia sai myönteisen päätöksen

Kustannustuen ensimmäisellä kierroksella oli hyväksytty vain 27 prosenttia hakemuksista.

Toisella kierroksella eniten tukea saivat ravintolat ja matkailuala.. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Valtiokonttori kertoo käsitelleensä lähes kaikki kustannustuen toisen kierroksen tukihakemukset. Hakemuksia saapui yhteensä 18 417. 38 prosenttia hakijoista on saanut myönteisen tukipäätöksen. Tämä on selvästi enemmän kuin aiemmalla hakukierroksella.

Kustannustuen ensimmäisellä hakukierroksella kesällä 2020 hakijoita oli 12 852 ja hakemuksista hyväksyttiin 27 prosenttia. Valtiokonttorin mukaan tukea onnistuttiin toisella hakukierroksella kohdentamaan paremmin.

Kustannustukea on maksettiin toisella hakukierroksella noin 181 miljoonaa euroa. Ensimmäisellä kierroksella tukea maksettiin noin 124 miljoonaa euroa. Yhteensä tukea on siis maksettu tällä hetkellä yli 300 miljoonaa euroa.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille ja yhdistyksille, joiden liikevaihto on pudonnut yli 30 prosenttia koronaviruksen vuoksi. Tuella korvataan vaikeasti sopeutettavia kustannuksia.

Toisella kierroksella eniten tukea maksettiin ravitsemistoimialalle ja matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien toimialoille.

Kolmas hakukierros käynnistyy huhtikuun lopulla

Kustannustuen kolmas hakukierros käynnistyy yrityksille 27.4. Valtiokonttori odottaa hakemusmäärien kasvavan entisestään.

Lakiin kustannustuesta on tehty muutoksia toisen hakukierroksen palautteen perusteella. Tukea voidaan nyt myöntää entistä joustavammin erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille.

Lakiin kustannustuesta on eilen lisätty pykälä sulkemiskorvauksista. Pykälämuutos mahdollistaa sen, että suljetuiksi määrätyt alle 50 työntekijän mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea Valtiokonttorista 12.5. alkaen.

Lisäksi valmisteilla on ehdotus tapahtumatakuusta. Ehdotettu tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista.

Jos viranomainen määräisi tapahtuman peruttavaksi, korvausta maksettaisiin etukäteen ilmoitetuista toteutuneista kustannuksista, Valtiokonttorista kerrotaan.

.
.