1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Ympäristöyhdistys huolissaan Lestijärven uusimmasta tuulivoimahankkeesta – Teerinevalle myllyjä

Lestijärven ympäristöyhdistys ei hyväksy Teerinevan valjastamista tuulivoiman käyttöön.

Tuulienergia
Tornion Kitkiäisvaarassa yksi tuulivoimala
Lestijärven kunta kaavailee, että sen maille rakentuvan Suomen suurimman tuulivoimapuiston lisäksi myös Teerinevalle nousisi voimaloita.Juuso Stoor / Yle

Lestijärvelle on näillä näkymin nousemassa vielä lisää tuulivoimaloita aiemmin päätettyjen 72 lisäksi.

Kaavailujen mukaan Teerinevalta vuokrataan maata kannuslaiselle EVN Energy Oylle neljän tuulivoimalan rakentamista varten.

Vuokraaja arvioi, että kunta saisi sopimuksella tuloja parin sadan tuhannen euron verran vuodessa.

Alue sijaitsee Kosolankankaan tuulivoimapuiston vieressä.

Kunta hankki Teerinevan äskettäin omistukseensa Vapolta. Tuolloin haluttiin varmistaa, ettei turvetuotanto heikennä Lestijärven vedenlaatua.

Kunnan uusimmat kaavailut Teerinevan käytölle eivät miellytä Lestijärven ympäristöyhdistystä.

Se on huolissaan siitä, että tuulimyllyjä varten rakennettavat tiet mylläävät nevaa ja sitä kautta heikentävät Lestijärven vedenlaatua. Yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Viitasalo kommentoi, että nyt Lestijärven vedenlaatua uhkaa kunta itse.

– 40-vuotisen taistelun jälkeen saatiin Vapo häädettyä pois Teerinevalla. Nyt Lestijärvelle on syntymässä uusi, yhtä vakava ympäristöuhka Lestijärven kunnan omilla päätöksillä ja toimilla.

Vuokrasopimuksen mukaan voimalat sijoittuvat eri puolille nevaa. Nevalle rakennetaan niitä varten uusia teitä sekä levennetään entistä.

Aiemmin on varmistunut, että YIT rakentaa Suomen suurimman tuulivoimapuiston Lestijärvelle. Sinne sijoittuu 72 voimalaa. Puisto tuo kunnalle yksin kiinteistöveroina pari miljoonaa euroa vuodessa.

Ruotsalaisyhtiö ostaa YIT:ltä Suomen suurimman tuulivoimahankkeen – rakennustyöt alkanevat pienessä Lestijärven kunnassa jo tänä vuonna