1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylän yliopisto

Opiskelijat toivovat Jyväskylän yliopiston sulun keventämistä, jos koronatilanne ei nykyisestä pahene

Jyväskylän yliopisto pohtii torstaina loppukevään rajoituksia. Samaan aikaan hallituksen odotetaan julistavan Suomen poikkeustilaan.

Jyväskylän yliopisto
Opiskelija Ida Kettuoja on karanteenissa Vaasassa
Korkeakouluopiskelijat opiskelevat lähinnä kotona neljän seinän sisällä. Kuvituskuva.Anna Wikman / Yle

Jyväskylän yliopiston opiskelijat toivovat yliopiston toimintaa koskevien koronarajoitusten höllentämistä, jos koronatilanne ei Jyväskylän seudulla nykyisestä pahene.

Tällä hetkellä kontaktiopetusta järjestetään pienryhmissä vain sellaisissa opinnoissa, joissa lähiopetus katsotaan välttämättömäksi. Myös kaikkea kampuksella oleskelua on rajoitettu raskaalla kädellä ja esimerkiksi itseopiskelutilat on suljettu.

– Rajoitusten höllentäminen olisi kyllä tervetullutta. Kohtahan tulee vuosi täyteen niiden kanssa, sanoo Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Petri Laaksonen.

Laaksonen arvelee, että rajoitusten höllentäminen voisi olla ajankohtaista parin viikon kuluttua, kun Etelä-Suomen hiihtolomalaiset ovat palanneet kotiin ja tilanne virusmuunnosten leviämisen osalta selkenee.

– Kontaktiopetuksen voisi mahdollistaa ainakin niille, jotka kokevat sen välttämättömäksi. Samoin itseopiskelutiloja voisi avata Laaksonen sanoo.

Jyväskylän yliopisto pohtii tänään torstaina toimintojen vähittäistä avaamista loppukevään osalta. Toimintoja on jo nyt jonkin verran avattu raskaimman sulun ajoista ja tänään pohditaan maaliskuun puolivälissä alkavan viimeisen periodin tilannetta.

Koronatartunnan saaneiden keski-ikä on Jyväskylässä noussut viime viikkojen aikana. Vielä alkuvuodesta suurin osa tartunnoista todettiin 18–25-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Parin viime viikon aikana eniten tartuntoja on ollut 26–50-vuotiailla.

Yliopiston linjauksiin vaikuttavat myös maan hallituksen koronatoimet.

Ylen tietojen mukaan hallitus aikoo torstaina aamupäivällä kertoa, että Suomi julistetaan poikkeustilaan epidemiatilanteen heikkenemisen vuoksi. Hallitus aikoo ottaa käyttöön perustuslain pykälän 23, joka tarkoittaisi samalla poikkeusoloihin siirtymistä.

Lue seuraavaksi