1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tartuntarypäs parantumattomasti sairaiden osastolla Oulun kaupunginsairaalassa – kolmen päivän aikana todettu 15 tartuntaa, hoitajia ei vielä ole rokotettu

Osastolla annetaan myös saattohoitoa. Suurin osa tartunnoista on todettu potilailla.

koronavirus
Oulun kaupunginsairaalan sisäänkäynti.
Tartunnat parantumattomasti sairaiden osastolla on todettu tiistain ja keskiviikon aikana. Paulus Markkula / Yle

Oulun kaupunginsairaalassa on ilmennyt 15 koronatartunnan rypäs.

Maanantain ja keskiviikon välisenä aikana tartuntoja on todettu osastolla, jossa hoidetaan parantumattomasti sairaita henkilöitä, kuten syöpäpotilaita. Samalla osastolla annetaan myös saattohoitoa.

Palliatiivista hoitoa antavalla A2-osastolla todetuista tartunnoista suurin osa on potilailla. Ainakin kolme työntekijää on saanut myös koronavirustartunnan. Tiedossa ei ole, että esimerkiksi omaisilla tai vierailijoilla olisi todettu tartuntoja, jotka liittyvät vyyhtiin.

Ryppään alkulähdettä ei tiedetä, kertoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

– Sitä voi olla mahdotonta tässä vaiheessa selvittää.

Hänen mukaansa virus on voinut tulla oireettoman henkilökunnan edustajan, uuden potilaan tai vierailijan mukana osastolle. Vaikka sairaalassa on vierailukielto, osastolla tehdään tapauskohtaista harkintaa, koska osa potilaista on saattohoidossa. Mäkitalon mukaan sekä omaisten että vierailijoiden on pitänyt suojautua osastolla käydessään.

– Kyllä tässä myös suojaus on pettänyt.

Kyse ei ole toimimattomasta rokotteesta, koska rokotuksia ei ole vielä annettu

Sairaalassa on ryhdytty välittömiin toimiin, jotta tartuntojen leviäminen saadaan estettyä. Sairastuneet on eristetty muista potilaista, eikä sama henkilökunta hoida sairastuneita ja muita potilaita.

Koko henkilökunta, mukaan lukien laitoshuoltajat, on testattu tai testataan tänään, sanoo terveysjohtaja Jorma Mäkitalo. Myös potilaat on testattu ja heidät testataan varalta myös toisen kerran.

Tartunnat herättävät myös kysymyksen, onko osaston henkilökuntaa ja potilaita rokotettu ja onko rokotteen suoja pettänyt. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, toteaa kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.

Oulun kaupunginsairaalaan palliatiivisen osaston hoitajia ei vielä ole rokotettu. Myös osaston potilaiden kohdalla on tehty henkilökohtaisia arvioita rokotteen hyödyistä ja riskeistä.

Hoitohenkilöstön rokotuksissa on Oulussa keskitytty THL:n ohjeiden mukaan suoraan koronapotilaiden kanssa työskenteleviin hoitajiin ja lääkäreihin sekä ikääntyneiden asumisyksiköiden henkilöstöön. THL kiristi rokotusohjeitaan sote-henkilöstön osalta vielä viime viikolla.

Oulussa selvitetään nyt, onko virusta voinut kantautua ryppääseen liittyen myös Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Mäkitalon mukaan kaupunginsairaalan osaston ja yliopistosairaalan välillä on ollut viime aikoina "normaalia potilasvaihtoa", joten viruksen leviäminen myös yliopistosairaalaan ei ole mahdotonta.

Juttua on korjattu 25.2: Oulun terveysjohtajan mukaan tartuntoja on ollut kolmena päivänä, ei kahtena, kuten alun perin kerrottiin.

Kuuntele alta Takaisin Pasilaan -podcast: koronahoitaja Ilona Fröjd kertoo, millaista on pelastaa ihmishenkiä ja lukea samalla koronatilanteen heikentymisestä.

Lue seuraavaksi