Hyppää sisältöön

HUS-alueen yritysten pitää tästä päivästä lähtien estää lähikontaktit yli 10 henkilön asiakastiloissa – määräyksen rikkomisesta tila voidaan sulkea

Avin päätös ei koske ravintoloita, sillä niiden toiminnan rajoittamisesta päättää hallitus. 

Avi valvoo, että yritykset pystyvät estämään lähikontaktit asiakastiloissaan. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Koronarajoitukset kiristyvät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tänään. Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen päätöksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee huolehtia, että niiden yleisölle avoimissa tiloissa ei tapahdu lähikontakteja.

Päätös koskee kaikkia yli 10 henkilön asiakastiloja. Ulkotiloissa rajaksi on määritelty 50 henkilöä.

Lähikontakteilla avi tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Yrityksiltä edellytetään kirjallista suunnitelmaa lähikontaktien estämiseksi. Avi valvoo suunnitelmien toteutumista samaan tapaan kuin se on valvonut ravintoloiden toimintaa.

– Jos on tieto, että jossain määräystä ei noudateta, valvonta kohdennetaan sinne, aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen sanoo.

Määräyksien toteuttamatta jättämisestä annetaan kirjallinen huomautus. Jos tilanne ei korjaudu, tila voidaan sulkea enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Kauppakeskus Redi: "Kauppakäytävillä turvavälit säilyvät"

Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redin johtaja Aleksi Salmisen mukaan avin tarkoittamia lähikontakteja ei kauppakeskuksen yleisissä tiloissa tapahdu.

Kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen muistuttaa Redin olevan liikenteen solmukohta, jonka kautta ihmisten kulkeminen pitää turvata. Kuva: Matti Myller / Yle

– Kauppakeskuksen kauppakäytävillä turvavälit säilyvät. Jos nähdään, että isompi porukka kokoontuu ja hengailee yhdessä, järjestyksenvalvonta käy ystävällisesti muistuttamasta koronarajoituksista.

Redi on pitänyt Salmisen mukaan yleiset oleskelutilat, kuten istuma-alueet ja lasten leikkipaikat suljettuna marraskuusta lähtien.

Kauppakeskuksen johtaja uskoo avin määräyksen vaikuttavan Redissä etupäässä liikuntatilojen toimintaan.

– Kuntosalit ja muut vastaavat ovat nousseet kepin nokkaan.

Salminen kuitenkin arvelee, että valtaosassa Redin yrityksistä lähikontaktien syntymistä estetään jo entuudestaan avin nyt edellyttämällä tavalla.

Yliopiston apteekin apteekinhoitaja Elina Lammi kertoo että ainakin heidän tiloissaan lähikontaktien estäminen toteutuu jo.

Apteekinhoitaja Elina Lammin mukaan turvavälit ovat Yliopiston apteekissa toteutuneet jo ennen avin määräystä. Kuva: Matti Myller / Yle

– Meillä on jo tähän mennessä huolehdittu turvaväleistä, käytetty maskeja ja tarjottu niitä asiakkaille, desinfioitu pintoja tehostetusti, apteekinhoitaja Elina Lammi sanoo.

Avin määräys koskee myös yhdistyksiä ja uskonnollisia yhdyskuntia

Avin määräys koskee myös yhdistysten ja säätiöiden yleisötiloja, kuntia, uskonnollisia yhdyskuntia sekä julkisoikeudellisia laitoksia. Avin päätös ei sen sijaan koske ravintoloita, sillä niiden toiminnan rajoittamisesta päättää hallitus.

HUS-alueella on voimassa myös avin antama määräys kokoontumisrajoituksista. Alueella saa järjestää enintään kuuden hengen yleisötilaisuuksia.

Lue myös: