1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäänmurtajat

Jo 7 jäänmurtajaa on päässyt töihin Suomessa – leudot talvet veivät työt: "Aluksella näkyy nyt paljon hymyjä"

Fennica suuntaa Suomenlahdelle avustamaan kahta jäänmurtajaa, Voimaa ja Urhoa.

jäänmurtajat
Jäänmurtaja Fennica.
Jäänmurtaja Fennica pääsee pitkästä aikaa töihin. Arkistokuva.Arctia Oy

Arctian jäänmurtaja Fennica lähtee torstaina pitkästä aikaa liikkeelle Kotkan satamasta.

Fennica suuntaa Suomenlahdelle avustamaan kahta siellä jo operoivaa jäänmurtajaa, Voimaa ja Urhoa. Jäänmurtaja Fennican ja myös jäänmurtaja Nordican kotilaituri on ollut Hamina-Kotkan satamassa Kotkassa vuodesta 2019.

Viimeksi Fennica on ollut töissä vuonna 2018. Leutoina talvina jäänmurtamiseen ei ole ollut niin suurta tarvetta kuin nyt on.

Arctiasta kerrotaan, että viimeksi talvena 2017–2018 on tarvittu kahdeksan murtajan kapasiteettia eli kaikkia Suomessa olevia jäänmurtajia. Tänä talvena Fennica on seitsemäs jäänmurtaja, joka lähtee jäänmurtotöihin.

Miehistö on innoissaan

Kuluvalla viikolla Fennican lähtöä on valmisteltu järjestelmätestauksilla. Myös muonavarastoa on täydennetty ja polttoainetta tankattu.

– Fennican tarkka avustusalue ei ole vielä tiedossa, mutta uskoisin sen olevan jään rajassa Inkoon kohdilla. Miehistö on kovin innoissaan jäänmurtoon lähdöstä, ja aluksella näkyykin nyt paljon hymyjä, kertoo aluksen päällikkö Tommy Berg Arctian tiedotteessa.

Suomenlahdelle on luvattu kovaa tuulta, mutta Berg ei ole tästä huolissaan. Hänen mukaansa Fennican avomerikelpoisuus tuo joustoa jäänmurtotehtävien hoitamiseen.

Nordica odottaa vuoroaan

Perämerellä meriliikennettä avustamassa ovat jo jäänmurtajat Kontio, Otso, Polaris ja Sisu.

Kotkassa oleva toinen jäänmurtaja, Nordica, jää vielä odottamaan vuoroaan. Arctian viestintäpäällikkö Eija Kolin mukaan tässä vaiheessa on vielä liian aikaista ennustaa, lähteekö Nordica tänä vuonna töihin.

Lue seuraavaksi