1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hallitus linjasi korona-alueille sulun – "Vähän pelottaa, että loppuuko tämä ikinä", sanoo jyväskyläläinen Kirsi Myyryläinen

Hallituksen linjauksen mukaan koronan leviämis- ja kiihtymisalueilla otetaan käyttöön uusia rajoituksia.

Koronavirus
Hallitus julisti Suomen sulkuun, näin Jyväskyläläiset kommentoivat
Hallitus julisti Suomen sulkuun, näin Jyväskyläläiset kommentoivat

Hallituksen linjauksen mukaan koronaepidemia kiihtymis- ja leviämisalueilla otetaan 8.3. kolmeksi viikoksi käyttöön uusia rajoituksia.

Alueet siirtyvät etäopetukseen peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset saattavat jäädä tauolle.

Hallitus vie myös eduskuntaan ehdotuksen ravintoloiden sulkemisesta korona-alueilla.

– Hommat ovat jo viime vuoden jäljiltä veitsen terällä muutenkin, joten lisärajoitukset ovat katastrofi. Ymmärrämme toki terveysnäkemykset, mutta tässä on monelta kurimuksen kourissa olevalta yrittäjältä menossa terveys itseltään, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran Keski-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Ari Pärnänen.

Ravintoloilla ei juuri vaikutusta arkeen

Moni satunnainen vastaantulija Jyväskylässä sanoo, että ravintoloiden sulkemiset eivät juuri omaan arkeen vaikuttaisi.

– Kun osaa kotona tehdä hyvää ruokaa, niin pärjää ihan hyvin, sanoo Ari Vesterinen.

– Ravintoloilla saa olla tiukemmat rajoitukset. Maski naamalla on hankala juoda kaljaa, ja porukalla iltaa viettäessä etäisyydet unohtuvat äkkiä, sanoo Niina Tarvainen.

– Ravintolat ja baarit ovat juuri ne, joihin tiukempia rajoituksia pitää tullakin, sanoo Jonna Jormalainen.

Ravintolayrittäjien pärjäämisen puolesta ollaan kuitenkin huolissaan.

– Sulkemiset ovat kaksiteräinen miekka, ne riipaisevat alan yrittäjiä. Valtion pitäisi tulla vastaan, ja kompensoida ansionmenetyksiä, sanoo Kirsi Myyryläinen.

– Koronan leviäminen täytyy estää, mutta ravintolat ovat jo muutenkin olleet ongelmissa rajoitusten vuoksi. Täytyy pitää huoli, ettei yrityksiä mene nurin, sanoo Henri Kinnunen.

Valtio hyvitti ravintola-alaa viime vuonnakin.

– Mutta eihän yritysten ole tarkoitus valtion rahalla elää, huomauttaa MaRan Pärnänen.

Hallitus puhuu loppukaarteesta, väki ei usko

Muutoin ihmisiä vaikuttaa huolettavan erityisesti se, ettei koronatilanteelle näy loppua.

– Tilanne vaan jatkuu ja jatkuu. Vähän pelottaa, että loppuuko tämä ikinä, Myyryläinen sanoo.

– Vuosi on mennyt ja tähän on tottunut. Ei oikein edes muista, että mitä oli aika tätä ennen. Suurin toive on, että päästäisiin eroon tästä ja normaaliin takaisin, sanoo Minna Kunnari.

Hallituksen suunnalta puhuttiin sulun ja uusien rajoitusten kohdalla koronan loppukirinä.

– Ei tässä viimeisen vuoden aikana ole missään vaiheessa tuntunut, että mentäisiin parempaan päin. Mutta ehkä nyt sitten, sanoo Jonna Jormalainen.

– Paluu normaaliin olisi hirveän hyvä, mutta näyttää siltä, että näiden kanssa kärvistellään vielä pitkään. Ei tämä vielä miltään loppukiriltä tunnu, kun tiukempaan suuntaan ollaan menossa, sanoo Henri Kinnunen.

– Minusta tuntuu, että ei tässä ihan loppukaarretta vielä paineta. Taitaa jatkua vielä pitkään, sanoo taksia kuljettava Jarno Valtonen. Hänen mukaansa taksitoiminta on hiljentynyt viimeisen vuoden aikana, ja hiljenee nyt edelleen.