Hyppää sisältöön

Rakennustyömaiden koronaryppäät kuriin nopean toiminnan koronapartioilla? Kaikki testattaisiin ja määrättäisiin heti karanteeniin

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja penää nopeampaa jäljittämistä, koska virusmuunnokset levivät niin herkästi.

Rakennustyömailla on jouduttu jopa keskeyttämään väliaikaisesti työt useiden työntekijöillä havaittujen koronavirustartuntojen vuoksi. Näin tapahtui pari viikkoa sitten esimerkiksi Helsingin yliopiston päärakennuksen peruskorjaustyömaalla. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ärhäkästi tarttuvat virusmuunnokset ja työmailla havaitut tautiryppäät ovat saaneet rakennusyhtiöt pohtimaan entistä kiivaammin keinoja tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Työntekijöiden sairastumisten lisäksi vaakakupissa ovat mahdolliset tartuntojen aiheuttamat työmaiden sulkemiset ja rakennustöiden viivästymisistä koituvat lisälaskut rakentajille.

Suurimpien rakennusyhtiöiden etujärjestön Rakennusteollisuus RT toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoo Ylelle, että ala on luomassa muun muassa nopean toiminnan koronapartiomallia.

– Koska virus leviää herkemmin ja nopeammin myös vastatoiminnan eli testaamisen ja jäljittämisen on vastaavasti tapahduttava nopeammin, että pystyisimme taistelemaan viruskantaa vastaan, sanoo Randell.

Koronapartio karauttaisi työmaalle testaamaan heti, kun tartuntoja ilmenee

Koronapartiomalli tarkoittaa käytännössä sitä, että työmaalle, jossa on todettu tartuntatapauksia tai voidaan epäillä laajempaa työntekijöiden altistumista, tulee paikan päälle testausryhmä, joka ottaa näytteet kaikilta työntekijöiltä ja määrää positiiviset karanteeniin.

– Jos aamulla tulee tietoon, että on ollut tartuntoja niin saman päivän aikana työmaalla pitäisi saada käyntiin testaaminen ja jäljitys.

RT:n toimitusjohtaja Randelin mukaan mallia on jo toteutettu joissain suurissa yhtiöissä yhteistyössä työterveyshuollon ja kaupungin tartuntatautiyksikön kanssa.

– Jos viive todetun tartunnan ja muiden työntekijöiden testaamisen välillä pitkä, ihmiset tekevät työtään ja tartuttavat tietämättään tautia eteenpäin, vaikka noudatettaisivat turvavälejä ja hygieniasääntöjä.

Etujärjestön mukaan nopean toiminnan koronapartiomallin käyttöönotto laajasti alan yrityksissä ja niiden suurimmissa työkohteissa vaatii julkisen puolen mukaan tuloa myös testauskapasiteetin saatavuuden osalta.

Vantaalla ei ole resursseja liikkuvaan toimintaan

Esimerkiksi Vantaalla Rakennusteollisuuden esittämän tyylistä mallia on jo lähes kokeiltu käytännössä, kertoo kaupungin tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen.

– Meillä oli yksi rakennustyömaa suunnitteilla, mutta siellä olikin jo niin paljon työntekijöitä karanteenissa, että paikan päällä olisi ollut niin vähän porukkaa, että se ei olisi ollut järkevää.

Työmailla tapahtuvaa työntekijöiden nopeaa testaamista ja tartuntojen jäljittämistä myös Valtonen pitää tehokkaana keinona estää taudin leviämistä. Hän kuitenkin katsoo, että siihen ei ole tällä hetkellä kaupungilla liiemmin resursseja.

– Kunnissa missä on rauhallisempi tilanne pystytään varmasti irrottamaan henkilökuntaa myös liikkuvaan toimintaan, mutta Vantaalla tämänkaltaiseen ei ole yksinkertaisesti tekijöitä, arvioi Valtonen.

Laajoissa työmaiden altistustapauksissa Vantaalla on toistaiseksi Valtosen mukaan ohjeistettu kaikki työntekijät varaamaan aika drive-in -pisteeseen.

– Olemme pyrkineet sitten vahtimaan vähän perään, että he ovat käyneet testeissä.

Helsingissä on toteutettu kohdistettuja seulontoja rakennustyömailla varsinkin tämän vuoden puolella, kun on ollut tiedossa tai epäilty suurempaa tartuntarypästä, kirjoittaa infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki Helsingin kaupungilta sähköpostivastauksessa.

– Rakennustyömaat on havaittu olevan riskiympäristöä koronan leviämiselle, ja tilanteissa, jossa on epäily koronan leviämisestä työmaalla, voi seulonta olla keino estää tartunnan laajempaa leviämistä, hän jatkaa.

Testaus ei kuitenkaan korvaa tartunnanjäljitystä, korostaa Heinäsmäki. Vaikka henkilö on testattu negatiiviseksi, on mahdollista että henkilö sairastuu pian sen jälkeen, hän tähdentää.

Tartuntatautilääkäri: Työmailla testaamista voidaan lisää, jos HUS Labilla riittää näytteenottajia

Koronapartiomalli on haasteellinen Valtosen mielestä erityisesti tartuntatautilääkäreiden ja muun paikalle irrotettavan henkilökunnan osalta. Se söisi kohtuuttomasti resurssia. Esimerkiksi tartuntatautilääkäreitä on Vantaalla vain kuusi.

Valtonen muistuttaa, että eristykseen tai karanteeniin määrätylle tulee myös antaa ohjeet eristyksestä tai karanteenista ja huolehtia, että ihmisellä on ruokaa ja lääkkeet eristys- tai karanteeniajan.

– Se ei ole mikään semmoinen, että annetaan vain lappu kouraan, vaan se on yksilön oikeuksia rajoittava päätös, johon pitää suhtautua tietyllä vakavuudella. Se ei ole niin yksinkertainen päätös kuin helposti ajatellaan.

Julkisen puolen toteuttama työmaalla testaaminen on Vantaalla mahdollista, jos HUS Lab pystyy tarjoamaan lisäkapasiteettia, mutta nykyisestä näytteenottotoiminnasta ei ole mahdollista leikata, sanoo Valtonen.

– Se sopii niin kauan kuin drive-in näytteenottopisteisiin pääsee hyvin. Jos kohdennettuja näytteenottoja tulisi laajasti ja ajanvarauksen kautta ei pääsisikään drive-in pisteisiin seuraavana päivinä, se ei tule kysymykseen.

Juttua muokattu 25.2. klo 16.30: Lisätty Helsingiltä saatuja tietoja kohdennetuista seulonnoista rakennustyömailla.

Lue lisää:

.
.